aA
Nuolat augant interneto vartotojų skaičiui, aktualėja asmens privatumo internete problema, rodo apklausos rezultatai.
Elektroninis socialinių mokslų žurnalas "Sociumas" ( www.sociumas.lt ) parodos "InfoBalt 2000" metu atliko apklausą apie privatumą internete. Iš viso apklausta daugiau nei 200 žmonių, pranešama "Sociumo" penktadienį išplatintame pranešime spaudai.

Pačiu problemiškiausiu interneto aspektu vartotojai laiko reikiamos informacijos suradimą (25 proc.), toliau - nevienodos priėjimo prie interneto galimybės (14 proc.), internete publikuojama pornografija (13 proc.), informacijos patikimumas, tikslumas (9 proc.), interneto nusikaltimai (8 proc.). Privatumas užėmė šeštąją vietą (7 proc.).

Tyrimo metu 27 proc. apklaustųjų atsakė, kad žino, jog turėtų nerimauti dėl savo saugumo (privatumo, slaptumo) internete, tačiau apie tai negalvoja. Maždaug ketvirtadalis vartotojų dėl to šiek tiek nerimauja, o 18 proc. dėl savo saugumo internete yra labai susirūpinę.

Kai reikia rinktis, kas svarbiau internete - patogumas ar privatumo išsaugojimas, didžioji dalis (60 proc.) vartotojų linkę rinktis patogumą. Beveik trys ketvirtadaliai apklaustųjų interneto vartotojų visiškai sutiko su teiginiu, kad Lietuvoje kuo greičiau turi būti priimti interneto vartotojo privatumą ginantys įstatymai.

Daugiau nei pusė apklaustųjų kategoriškai nesutinka, kad, surinkę informaciją apie vartotojus, svetainių kūrėjai turi teisę ją parduoti kitoms kompanijoms. Trys ketvirtadaliai apklaustųjų norėtų, kad kiti negalėtų sužinoti, su kuo ir kaip jie bendrauja internete. 80 proc. apklaustųjų teigia, kad jiems labai svarbi galimybė anonimiškai lankytis įvairiose interneto svetainėse.

Dauguma interneto vartotojų labai vertina savo anonimiškumą ir saugumą, tačiau kai tai nesuderinama su patogumu (pavyzdžiui, galimybe gauti norimą informaciją ar paslaugą), didesnė dalis vis dėlto linkusi rinktis patogumą, o ne privatumo išsaugojimą. Manoma, kad patogumo galimybė turi būti suderinta su tam tikra privatumo apsauga, įstatymais apribojant privačios vartotojo informacijos gavimą ir naudojimą, teigiama pranešime.

BNS
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Iki šiol neviešintas žvalgybos kontrolieriaus raštas: VSD sako, kad Seimo komisija tai ignoravo (10)

Žvalgybos kontrolierius buvo vienas iš asmenų, į kurį kreipėsi Seimo komisija , analizavusi...

Uždrausti sveikatai pavojingi produktai laisvai parduodami prekybos centruose: dietistė Kurpienė pakomentavo, kaip gali atsiliepti sveikatai VMVT paaiškino, ką daryti pastebėjus ar įsigijus (7)

Socialiniuose tinkluose užvirė pirkėjų nepasitenkinimas didžiuosiuose prekybos centruose...

Dalis lietuvių vis dažniau skundžiasi dėl nelygybės darbe, tačiau situacija keičiasi vangiai (3)

Žmonių lygybės situacija Lietuvoje sparčiai kinta. Keičiantis įstatymams bei sąmoningėjant...

Karas Ukrainoje. TATENA: Zaporižios AE pavojingai arti avarijos JAV Atstovų rūmai balsuos dėl pagalbos Ukrainai

Tarptautinės atominės energijos agentūros generalinis direktorius Rafaelis Grossi sakė , kad...

Mokslininkai ragina į Mėnulį nusiųsti 100 km ilgio optinį kabelį ir užkasti: kam jis bus skirtas?

Apollo misijų metu į Mėnulį nugabenti keli seismometrai. Aštuonerius metus jie matavo virpesius...

Įpusėjus pavasariui – orai lyg vėlyvą rudenį: naktimis paspaus šaltukas, dienomis kris šlapios snaigės

Antradienio naktį iš vakarų prie Lietuvos priartėjo naujas žemo atmosferos slėgio sūkurys....