aA
Paskutiniai sociologiniai tyrimai skelbia, jog jei rinkimai Lietuvoje vyktų dabar daugiausiai žmonių balsuotų už Naująją sąjungą (socialiberalus) ir už Algirdo Brazausko socialdemokratinę koaliciją.

Mieli skaitytojai, “Rinkimai 2000” – bendras DELFI ir žurnalo “Veidas” projektas. “Veidas” specialiai DELFI kasdien pateikia politikų bei ekspertų nuomones aktualiomis temomis. Kviečiame Jus įvertinti šias nuomones – savo vertinimus galite palikti komentarų sekcijoje.

Per savivaldybių tarybų rinkimus pergalę šventė socialliberalai ir Lietuvos valstiečių partija. Kai kurių šalių ambasadoriai Lietuvoje nuogąstauja, kad Lietuvos valdžioje vėl gali įsitvirtinti kairiosios ir centro kairiosios jėgos, o dešinieji bus nustumti į opoziciją.

Interneto paslaugų kompanija “DELFI” pasidomėjo už kokias jėgas per paskutinius parlamentų rinkimus balsavo kaimyninių valstybių - Latvijos ir Lenkijos rinkėjai.

Latvijoje paskutiniai Parlamento rinkimai vyko prieš dvejus metus - 1998 m. spalį. Tada penkių procentų barjerą įveikė tik šešios partijos iš dvidešimt vienos:

Centro dešinės pakraipos “Liaudies partija” 21%

Centro dešinės pakraipos partija “Latvijos kelias” 18,2%

Kairiosios pakraipos partija “Tautos santarvė” 14,2%

Dešiniosios pakraipos partija “Tėvynei ir laisvei” 14,2%

Kairiosios pakraipos partija Latvijos socialdemokratai 13%

Buvęs Latvijos ambasadorius Lietuvoje Atis Sjanitis teigė: “Paskutiniai rinkimai Latvijoje parodė, jog du trečdaliai latvių balsavo už dešiniuosius ar centro dešiniuosius (pasisakančius už Latvijos narystę ES ir NATO), ir tai galėtume pavadinti Baltijos fenomenu, juk dabar daugumoje Europos valstybių valdo kairieji. Buvusio Latvijos komunistų partijos vadovo Alfredo Rubiko Tautos santarvės partija rinkimuose užėmė 3 vietą ir surinko 14,2 proc. balsų. Tačiau tai nėra daug”.

Paskutiniai parlamento rinkimai Lenkijoje vyko prieš trejus metus - 1997 m. rugsėjį. Juos laimėjo dešinieji. Dešiniąsias partijas vienijantis “Solidarumo” blokas surinko 33 proc. rinkėjų balsų, Demokratinis kairiųjų aljansas surinko 26,5 proc. balsų, centristinė liberalioji Laisvės sąjungos partija gavo 16 procentų balsų. Solidarumo rinkimų susivienijimo vadovai tuomet teigė, kad buvusių komunistų valdymas Lenkijoje baigėsi. Panašu, kad Lietuvoje kairiųjų valdymas pasibaigęs 1996 m., vėl gali sugrįžti.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0