aA
Dainininkas Marijus Mikutavičius socialiniame tinkle „Facebook“ lieja pyktį ant Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP), rinkiminei agitacijai pasitelkusios jo dainą „Ar mylit ją jūs“. Socdemai tikina už autorines teises atsiskaitę ir įstatymams nenusižengę, tačiau autorių teisių gynėjai yra priešingos nuomonės.
Marijus Mikutavičius
Marijus Mikutavičius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Lietuvos autorinių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A)teigia davusi leidimą socdemams panaudoti M. Mikutavičiaus dainą. Bet tik vienam renginiui, o ne panaudoti politinei savireklamai.

M.Mikutavičius socdemus „pasiuntė“

M. Mikutavičius teigia, kad jo kūrinį socdemai panaudojo net neatsiklausę, ar jis pats su tuo sutinka.

„Pavargusi, užsiknisusi mokytoja paskambina ir paprašo dainos, kai jos dešimtmečiams tereikia kažką subliauti per mokyklos šventę. Pagiringas studentas susiranda, paskambina ir atsiklausia, ar gali sudainuoti dainą, kai jam tereikia padaryti įspūdį merginai. Žvalus ir savim pasitikintis kūrėjas paskambina ir pasiteirauja, ar gali naudoti melodiją savo trijų minučių filme. Mergina iš provincijos kabelinės PASISKAMBINA ir paprašo galimybės naudoti vieną ar kitą motyvą. Jiems tai atrodo suprantama ir žmogiškas. Bet šitiems – Ne. Šitiems tai atrodo bereikalinga. Matyt, jie taip nepratę – paklausti, ar galima. Tai va. Daina gal ir ne stebuklas, bet aš joje labai korektiškai bandžiau pasakyti, ką galvoju. Sunku skaityti tarp eilučių?“ - „Facebooke“ rašo dainininkas, įrašą pabaigdamas sodriu rusišku keiksmu.

Tokią garsaus dainininko reakciją sukėlė socdemų platinamas vaizdo įrašas, kuriame skamba būtent ši M. Mikutavičiaus daina, o socdemai (tarp jų – LSDP pirmininkas Algirdas Butkevičius ir kiti žinomi šios partijos politikai) šoka skambant dainos žodžiams „Aš tikrai myliu Lietuvą“.

J.Olekas: tai nesusipratimas

LSDP Rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas DELFI teigė, jog už autorines teises partija atsiskaitė, gavo leidimą iš LATGA-A, o prievolės atsiklausti autoriaus leidimo esą nebuvo.

„Kiek man žinoma, buvo iš LATGA-A išsipirktas leidimas, kad mes galėtume pasileisti Marijoną. Nes daugelis mėgsta jo dainas. (...) Jeigu mes sumokame ir mums leidžia naudotis (kūriniu – DELFI), tai aš suprantu, kad mes viską susitvarkę esame“, - kalbėjo J. Olekas.

Paklaustas, ar viešas M. Mikutavičiaus pasipiktinimas nekeičia padėties, politikas teigė jau išsiaiškinęs situaciją su dainininko agentu ir pakalbėsiantis su pačiu atlikėju.

„Aš kalbėjau vakar su jo vadybininku. Mes viską išsiaiškinome. Sekmadienį matysiu ir pasišnekėsiu. Supratau, kad mes visą nesusipratimą esame išsėmę. Sutarėme, kad viskas aišku. Kad mes viską padarėme taip, kaip reikia padaryti“, - reziumavo J. Olekas.

Vaizdo klipas su socdemų šokiu pagal M. Mikutavičiaus muziką jau kurį laiką platinamas „Youtube“ ir socialiniuose tinkluose. Oficialiai rinkimų agitacijai kūrinys nėra naudojamas.

LATGA-A: leidimas duotas, bet ne reklamai

LATGA-A teigia, kad socdemai pažeidė M. Mikutavičiaus autorines teises, o leidimą panaudoti jo kūrinį gavo renginiui, bet ne reklamai.

„LSDP birželio mėn. kreipėsi į LATGA-A dėl teisės viešai atlikti kūrinį LSDP sąskrydyje Giruliuose. LATGA-A suteikė teisę panaudoti kūrinį tik viešam atlikimui šiame renginyje. Teisė viešai skelbti kūrinį ar juo labiau panaudoti kūrinį reklamoje nebuvo suteikta“, - teigiama agentūros penktadienį išplatintame pranešime.

Be to, konstatuojama, kad norėdami pasitelkti M. Mikutavičiaus kūrinį reklamai, socdemai privalėjo gauti jo sutikimą.

„Pabrėžiame, kad LATGA-A neadministruoja autorių kūrinių panaudojimo reklamoje ir kiekvienas asmuo, pageidaujantis panaudoti kūrinį komercinėje, politinėje ar kitokio pobūdžio reklamoje, privalo tiesiogiai kreiptis į autorių ir gauti sutikimą. Mūsų žiniomis, tai nebuvo padaryta. Jeigu LATGA-A autoriai pastebės daugiau tokio pobūdžio teisių pažeidimų ir kreipsis į LATGA-A, jiems visada bus suteikta teisinė konsultacija“, - teigia LATGA-A.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0