Kultūrinė sūrio gaminimo pradžia

Pradedame seriją straipsnių, kurie supažindins jus su puikiu produktu - sūriu. Pateiksime trumpą sūrių gamybos istoriją, pristatysime pačius populiariausius ir garsiausius pasaulio sūrius, kurių jau galima rasti ir mūsų didžiosiose parduotuvėse.
Daugeliui iš mūsų gal atrodo keista, kaip galima valgyti "bjauriai dvokiantį" ir dar supelijusį sūrį, tačiau žinovai gali patvirtinti - tai iš tiesų delikatesas, puikiai tinkantis prie gero vyno taurės. Taigi - susipažinkime ir lavinkime savo skonį.

Pirmasis žingsnis

Pirmoji sūrio gamybos stadija yra stulbinančiai panaši, gaminant visas sūrio rūšis. Reikia tam tikro kiekio pieno, šilumos ir aktyvių kultūrų, kurios skatintų koaguliaciją. Tuomet pridedama dar viena medžiaga, nuo kurios iš pieno proteinų pradeda formuotis varškė. Galiausiai mišinys trumpam paliekamas.

Antrasis žingsnis

Priklausomai nuo to, kokia sūrio rūšis gaminama, antroji stadija sūrio gamintojams suteikia galimybę sukurti įvairias sūrio tekstūras. Šios stadijos metu masė rūpestingai maišoma ir pjaustoma varškė (rankomis arba į grėblį panašiu įrankiu). Tuomet išsiskiria pieno spalvos skystis – išrūgos.

Trečiasis žingsnis

Jei sūris turi būti kietesnis, sūrio gamintojas turi smulkiai supjaustyti varškę, kad išsiskirtų kuo daugiau išrūgų. Kai kuriems sūriams, pavyzdžiui šveicariškam Emmental, šioje stadijoje varškė yra šildoma, o nenokinamiems sūriams, pavyzdžiui Mozzarella, varškė šildoma ir tuomet tąsoma, kad susikurtų unikali “guminė” tekstūra. Visiškai nenokinamiems sūriams tai yra gamybos proceso pabaiga.

Ketvirtasis žingsnis

Tiems sūriams, kurie yra brandinami ar fermentuojami, siekiant specialių savybių proceso, vadinamo “nokimu”, metu turi atsitikti dar nemažai dalykų. Sūdymas, spaudimas, badymas, “plovimas” ar purškimas specialiomis bakterijomis ar kitais natūraliais pelijimą skatinančiais reagentais, paveikia skonio vystymąsi. Svarbiausia, kad sūrio gamintojai vaidina Motiną gamtą kontroliuodami drėgmę, temperatūrą ir tam tikrą laiko tarpą praleisdami žiūrint, kaip noksta sūris.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Dviejų vaikų motinai pasiūlytas atlygis atėmė žadą: negi tai normalu (404)

2017 birželio mėn. 24 d. 00:01
1,52 euro už valandą. Toks atlygis buvo pasiūlytas dviejų vaikų motinai. Mažesnis už minimalų Lietuvoje – 2,32 euro už valandą atlygis moterį kaip reikiant papiktino.

Joninių naktis Palangoje: žodžių nebesirinko net pareigūnai (177)

2017 birželio mėn. 24 d. 06:10
Joninių naktis Palangoje
DELFI / Jokūbas Jarmalavičius
„Zombiai lenda“, – stebėdamas auštant iš klubų išeinančius poilsiautojus tarstelėjo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas.

Nerami Joninių naktis sostinės patruliams – daugybė apsvaigusių vilniečių (92)

2017 birželio mėn. 24 d. 07:41
Joninių naktį (iš birželio 23-iosios į 24-ąją) Vilniaus policijos patruliams darbo netrūko: neblaivūs vairuotojai, narkotikai, muštynės namuose, pasipriešinimas pareigūnams, girtos kompanijos ir t.t.

Geriausių Lietuvos restoranų rinkimuose – netikėtumas pirmame dešimtuke nebus praėjusių metų nugalėtojo (1)

2017 birželio mėn. 24 d. 09:25
Šiuo metu vyksta projekto „30 geriausių restoranų“ 2017 m. reitingo skelbimas. Kviečiame susipažinti su dar 10 restoranų, kurie pateko tarp geriausių, tarp jų - ir pernai nugalėtoju paskelbtas restoranas „Stebuklai“.

„Žalgirio“ marškinėlius vilksis NBA patirties turintis vidurio puolėjas B. Daviesas

2017 birželio mėn. 24 d. 09:51
Kauno „Žalgirio“ komandą stiprina NBA patirties turintis 25 metų 208 cm ūgio amerikietis Brandonas Daviesas, kuris su Lietuvos čempionais pasirašė sutartį pagal formulę „1+1”.