Kultūrinė sūrio gaminimo pradžia

Pradedame seriją straipsnių, kurie supažindins jus su puikiu produktu - sūriu. Pateiksime trumpą sūrių gamybos istoriją, pristatysime pačius populiariausius ir garsiausius pasaulio sūrius, kurių jau galima rasti ir mūsų didžiosiose parduotuvėse.
Daugeliui iš mūsų gal atrodo keista, kaip galima valgyti "bjauriai dvokiantį" ir dar supelijusį sūrį, tačiau žinovai gali patvirtinti - tai iš tiesų delikatesas, puikiai tinkantis prie gero vyno taurės. Taigi - susipažinkime ir lavinkime savo skonį.

Pirmasis žingsnis

Pirmoji sūrio gamybos stadija yra stulbinančiai panaši, gaminant visas sūrio rūšis. Reikia tam tikro kiekio pieno, šilumos ir aktyvių kultūrų, kurios skatintų koaguliaciją. Tuomet pridedama dar viena medžiaga, nuo kurios iš pieno proteinų pradeda formuotis varškė. Galiausiai mišinys trumpam paliekamas.

Antrasis žingsnis

Priklausomai nuo to, kokia sūrio rūšis gaminama, antroji stadija sūrio gamintojams suteikia galimybę sukurti įvairias sūrio tekstūras. Šios stadijos metu masė rūpestingai maišoma ir pjaustoma varškė (rankomis arba į grėblį panašiu įrankiu). Tuomet išsiskiria pieno spalvos skystis – išrūgos.

Trečiasis žingsnis

Jei sūris turi būti kietesnis, sūrio gamintojas turi smulkiai supjaustyti varškę, kad išsiskirtų kuo daugiau išrūgų. Kai kuriems sūriams, pavyzdžiui šveicariškam Emmental, šioje stadijoje varškė yra šildoma, o nenokinamiems sūriams, pavyzdžiui Mozzarella, varškė šildoma ir tuomet tąsoma, kad susikurtų unikali “guminė” tekstūra. Visiškai nenokinamiems sūriams tai yra gamybos proceso pabaiga.

Ketvirtasis žingsnis

Tiems sūriams, kurie yra brandinami ar fermentuojami, siekiant specialių savybių proceso, vadinamo “nokimu”, metu turi atsitikti dar nemažai dalykų. Sūdymas, spaudimas, badymas, “plovimas” ar purškimas specialiomis bakterijomis ar kitais natūraliais pelijimą skatinančiais reagentais, paveikia skonio vystymąsi. Svarbiausia, kad sūrio gamintojai vaidina Motiną gamtą kontroliuodami drėgmę, temperatūrą ir tam tikrą laiko tarpą praleisdami žiūrint, kaip noksta sūris.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Orai: laukia beprotiška savaitė – dangus maišysis su žeme (29)

2017 vasario mėn. 20 d. 14:41
Šią savaitę dangus maišysis su žeme: šiltą orą išstums šaltis, o visa tai lydės gausybė kritulių ir smarkus vėjas. Jau trečiadienio naktį daug kur temperatūra nukris žemiau nulio, tačiau ketvirtadienį ir vėl bus šilčiau.

Besitraukiantis Registrų centro vadovas gali sulaukti įspūdingos išeitinės (174)

2017 vasario mėn. 20 d. 13:22
Kęstutis Sabaliauskas
DELFI / Tomas Vinickas
Šiandien teisingumo ministrė Milda Vainiutė susitiko su valstybės įmonės „Registrų centras“ direktoriumi Kęstučiu Sabaliausku, rašoma Teisingumo ministerijos pranešime spaudai.

B. Davidonytė. Perspėjimas „valstiečiams“: turite progą pagaliau padaryti šį tą gero. Tik ar išdrįsite? (298)

2017 vasario mėn. 20 d. 13:10
Gerbiamieji „valstiečiai“, pirmiausiai kreipiuosi į jus su klausimu, kodėl kai kurie iš jūsų trukdo dirbti jūsų pačių paskirtam ministrui? Ar jums apsimoka ginti ir kovoti už kitų partijų lesyklėles? Seimo pavasario sesijoje bus svarstoma miškų reforma, ją priėmus, galima būtų padaryti vieną pirmųjų didelių žingsnių valstybės aparato skaidrinimo ir biurokratijos mažinimo link. Tik ar išdrįsite?

Apie 100 tūkst. dirbančiųjų gali likti be daugumos socialinių garantijų (564)

2017 vasario mėn. 20 d. 11:23
Pramonininkai reikalauja, kad tokiems darbuotojams, kurie per mėnesį uždirba daugiau kaip du vidutinius mėnesinius šalies atlyginimus (šiuo metu tai būtų 1232 eurai į rankas) negaliotų daugelis dabar Darbo kodekse numatytų socialinių garantijų.

JAV viceprezidentas ramina Europą (1)

2017 vasario mėn. 20 d. 15:25
JAV viceprezidentas Mike’as Pence’as stengėsi nuraminti Europą dėl prezidento Donaldo Trumpo įsipareigojimo transatlantiniams ryšiams, kai pirmadienį susitiko su Europos Sąjungos vadovais vykstant protestams prie naująjį Amerikos lyderį.