Kultūrinė sūrio gaminimo pradžia

Pradedame seriją straipsnių, kurie supažindins jus su puikiu produktu - sūriu. Pateiksime trumpą sūrių gamybos istoriją, pristatysime pačius populiariausius ir garsiausius pasaulio sūrius, kurių jau galima rasti ir mūsų didžiosiose parduotuvėse.
Daugeliui iš mūsų gal atrodo keista, kaip galima valgyti "bjauriai dvokiantį" ir dar supelijusį sūrį, tačiau žinovai gali patvirtinti - tai iš tiesų delikatesas, puikiai tinkantis prie gero vyno taurės. Taigi - susipažinkime ir lavinkime savo skonį.

Pirmasis žingsnis

Pirmoji sūrio gamybos stadija yra stulbinančiai panaši, gaminant visas sūrio rūšis. Reikia tam tikro kiekio pieno, šilumos ir aktyvių kultūrų, kurios skatintų koaguliaciją. Tuomet pridedama dar viena medžiaga, nuo kurios iš pieno proteinų pradeda formuotis varškė. Galiausiai mišinys trumpam paliekamas.

Antrasis žingsnis

Priklausomai nuo to, kokia sūrio rūšis gaminama, antroji stadija sūrio gamintojams suteikia galimybę sukurti įvairias sūrio tekstūras. Šios stadijos metu masė rūpestingai maišoma ir pjaustoma varškė (rankomis arba į grėblį panašiu įrankiu). Tuomet išsiskiria pieno spalvos skystis – išrūgos.

Trečiasis žingsnis

Jei sūris turi būti kietesnis, sūrio gamintojas turi smulkiai supjaustyti varškę, kad išsiskirtų kuo daugiau išrūgų. Kai kuriems sūriams, pavyzdžiui šveicariškam Emmental, šioje stadijoje varškė yra šildoma, o nenokinamiems sūriams, pavyzdžiui Mozzarella, varškė šildoma ir tuomet tąsoma, kad susikurtų unikali “guminė” tekstūra. Visiškai nenokinamiems sūriams tai yra gamybos proceso pabaiga.

Ketvirtasis žingsnis

Tiems sūriams, kurie yra brandinami ar fermentuojami, siekiant specialių savybių proceso, vadinamo “nokimu”, metu turi atsitikti dar nemažai dalykų. Sūdymas, spaudimas, badymas, “plovimas” ar purškimas specialiomis bakterijomis ar kitais natūraliais pelijimą skatinančiais reagentais, paveikia skonio vystymąsi. Svarbiausia, kad sūrio gamintojai vaidina Motiną gamtą kontroliuodami drėgmę, temperatūrą ir tam tikrą laiko tarpą praleisdami žiūrint, kaip noksta sūris.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Teroras Mančesteryje – per išpuolį koncerto metu žuvo 22 žmonės, dar 59 sužeisti tarp žuvusiųjų - ir vaikai (596)

2017 gegužės mėn. 23 d. 06:03
Mažiausiai 22 žmonės žuvo per tragišką teroro išpuolį Mančesterio koncertų salėje atlikėjos Ariana Grande koncerto metu, praneša BBC. Policija taip pat skelbia, kad teroristas, kuris nešėsi bombą kuprinėje, žuvo per teroro aktą. Didžiojo Mančesterio policijos vyriausiasis konsteblis Ianas Hopkinsas patvirtino, kad tarp žuvusiųjų yra ir vaikų.

Tikrina legendinio Lietuvos krepšininko valdas: išlenda vis daugiau nemalonių paslapčių (228)

2017 gegužės mėn. 23 d. 05:30
Buvusiai Lietuvos krepšinio žvaigždei Šarūnui Marčiulioniui – neramios dienos. Valstybinės institucijos nustatė, kad garsus sportininkas savo valdas Vilniuje, Žvėryno mikrorajone, praplėtė valstybinės žemės sąskaita.

Ariana Grande išreiškė širdgėlą po atakos jos koncerte Mančesteryje (24)

2017 gegužės mėn. 23 d. 07:47
Ariana Grande išreiškė širdgėlą po sprogimo, nusinešusio 19 žmonių gyvybes Mančesteryje, įvykusio jos koncerto pabaigoje.

S. Skvernelis Seime sulaukė iššūkio iš savų (2)

2017 gegužės mėn. 23 d. 09:58
Premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė jau yra pasiūliusi, kaip turi vykti aukštojo mokslo pertvarka. Bet ši pertvarka nebūtinai sulauks palaikymo Seime.

Pradėjus skelbti atlyginimų vidurkius, dalis darbuotojų ėmėsi veiksmų (164)

2017 gegužės mėn. 23 d. 05:30
Dauguma šalies darbuotojų yra nepatenkinti savo darbo užmokesčiu, o ieškodami naujos darbovietės domisi būsima alga.