Pradedame seriją straipsnių, kurie supažindins jus su puikiu produktu - sūriu. Pateiksime trumpą sūrių gamybos istoriją, pristatysime pačius populiariausius ir garsiausius pasaulio sūrius, kurių jau galima rasti ir mūsų didžiosiose parduotuvėse.
Sūriai
Daugeliui iš mūsų gal atrodo keista, kaip galima valgyti "bjauriai dvokiantį" ir dar supelijusį sūrį, tačiau žinovai gali patvirtinti - tai iš tiesų delikatesas, puikiai tinkantis prie gero vyno taurės. Taigi - susipažinkime ir lavinkime savo skonį.

Pirmasis žingsnis

Pirmoji sūrio gamybos stadija yra stulbinančiai panaši, gaminant visas sūrio rūšis. Reikia tam tikro kiekio pieno, šilumos ir aktyvių kultūrų, kurios skatintų koaguliaciją. Tuomet pridedama dar viena medžiaga, nuo kurios iš pieno proteinų pradeda formuotis varškė. Galiausiai mišinys trumpam paliekamas.

Antrasis žingsnis

Priklausomai nuo to, kokia sūrio rūšis gaminama, antroji stadija sūrio gamintojams suteikia galimybę sukurti įvairias sūrio tekstūras. Šios stadijos metu masė rūpestingai maišoma ir pjaustoma varškė (rankomis arba į grėblį panašiu įrankiu). Tuomet išsiskiria pieno spalvos skystis – išrūgos.

Trečiasis žingsnis

Jei sūris turi būti kietesnis, sūrio gamintojas turi smulkiai supjaustyti varškę, kad išsiskirtų kuo daugiau išrūgų. Kai kuriems sūriams, pavyzdžiui šveicariškam Emmental, šioje stadijoje varškė yra šildoma, o nenokinamiems sūriams, pavyzdžiui Mozzarella, varškė šildoma ir tuomet tąsoma, kad susikurtų unikali “guminė” tekstūra. Visiškai nenokinamiems sūriams tai yra gamybos proceso pabaiga.

Ketvirtasis žingsnis

Tiems sūriams, kurie yra brandinami ar fermentuojami, siekiant specialių savybių proceso, vadinamo “nokimu”, metu turi atsitikti dar nemažai dalykų. Sūdymas, spaudimas, badymas, “plovimas” ar purškimas specialiomis bakterijomis ar kitais natūraliais pelijimą skatinančiais reagentais, paveikia skonio vystymąsi. Svarbiausia, kad sūrio gamintojai vaidina Motiną gamtą kontroliuodami drėgmę, temperatūrą ir tam tikrą laiko tarpą praleisdami žiūrint, kaip noksta sūris.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Seimo nariai nenori įteisinti savo atostogų (171)

Dar 2005 metais gautas Konstitucinio Teismo išaiškinimas, kad parlamentarams reikia įstatymu...

Po rekonstrukcijos atidarytą „Maximą“ sekmadienio vakarą užliejo vanduo gedimas parduotuvėje likviduotas (196)

Vilniuje vos prieš dešimt dienų po keturis mėnesius trukusio atnaujinimo atidarytoje Mindaugo g....

Lietuva apsisprendė – pažadas NATO bus įgyvendintas, bet džiaugsmą lydi nerimo signalai (1606)

Kitąmet Lietuva pirmą sykį per pastaruosius du dešimtmečius gynybai skirs 2 proc. BVP –...

Išbandymas alkotesteriu: kodėl pareigūnai vengia antro karto (88)

Socialiniuose tinkluose garsiai nuskambėjo istorija, kai viena vairuotoja pasiskundė, jog policijos...

Dvi didžiausios teroro atakos Ispanijoje: asmuo, kuris sieja Barselonos ir Madrido atakas

Aiškėja, kad musulmonų dvasininkas, vadovavęs Barselonoje teroristinį išpuolį surengusiems...

Tikėjosi ramiai pasmaližiauti kavinėje – supykdė radinys leduose (35)

Rugpjūčio 17 d. su draugu ir vaikais lankėmės Vilniaus Bernardinų sode. Ten mažieji žaidė ant,...

Tragiška avarija Kaune – BMW kaktomuša susidūrė su vilkiku, žuvo mergina (58)

Sekmadienį Kaune, netoli IX forto įvyko tragiška nelaimė. Vos 20 metų turinti mergina žuvo eismo...

Jay-Z pagerbė savo bičiulį Ch. Benningtoną atlikdamas jo garsųjį hitą

Garsusis reperis Jay-Z ne kartą koncertavo kartu su neseniai iš gyvenimo pasitraukusiu Chesteriu...

Persigalvojo: su slaptažodžiais nebereikia tiek vargti (23)

Tikriausiai jūsų slaptažodis – paini raidžių, skaičių ir punktuacijos kombinacija. Pasirodo,...