aA
Praėjusių rinkimų rezultatai liudija, kad konservatoriams geriausiai sekasi vienmandates apygardas iškovoti Kaune, Panevėžyje, iš dalies Vilniuje, socialdemokratams – Šiauliuose, Marijampolėje, Alytuje bei provincijoje. Tačiau politologė Jūratė Novagrockienė sako, kad rinkimų rezultatai vienmandatėse apygardose priklauso ir nuo daugiamandatėje apygardoje laimėjusios partijos populiarumo.
Konservatorių, socdemų ir „darbiečių“ įtaka vienmandatėse apygardose – kas ir kur turi daugiau šansų?
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Pastebėta, kad partijos populiarumas turi įtakos kandidatų galimybei laimėti vienmandatėse ir ne tik Darbo partijos atveju 2004-aisiais. Pavyzdžiui, kai socialdemokratai laimėjo rinkimus prieš konservatorius 2000-aisiais, tai buvo tokia tendencija: daugiau balsų jie gavo ne tik daugiamandatėje apygardoje, bet ir vienmandatėse jų kandidatai pasirodė žymiai sėkmingiau“, - teigė Lietuvos karo akademijoje (LKA) dirbanti politologė J. Novagrockienė.

Mokslininkės nuomone, rezultatai vienmandatėse veikiausiai atspindės daugiamandatės apygardos rezultatus – provincijoje daugiau balsų gaus Darbo partijos ir galbūt socialdemokratų kandidatai, o miestuose – konservatoriai.

Pasak J. Novagrockienės, per šiuo rinkimus ypač matėsi silpnėjantis socialdemokratų potencialas, todėl, jos nuomone, provincijoje esančiose vienmandatėse apygardose balsai gali greičiau atitekti „darbiečiams“.

„Socialdemokratų partija atrodo gana keistai nes susidaro įspūdis, kad ji nededa tiek daug pastangų. Galbūt jie mano, kad savaime yra patrauklūs ir išskirtiniai? Tačiau bendras įspūdis toks, kad jie gali neišlaikyti tos tendencijos, kuri buvo matoma anksčiau“, - svarstė politologė.

A.Kubilius kausis prieš buvusią partijos kolegę

Vilniuje konservatorė Irena Degutienė du kartus iš eilės jau laimėjo mandatą Naujamiesčio rinkimų apygardoje 2004-aisiais ir 2008-aisiais, o šiais metais į antrą turą pateko kartu su „Drąsos kelio“ ikona, buvusia teisėja Neringa Venckiene.

Du kartus iš eilės Seimo narės mandatą iškovojusi yra ir konservatorė Danutė Bekintienė, paprastai kandidatuojanti Vilniaus Karoliniškių rinkimų apygardoje. Per šiuos rinkimus D. Bekintienė taip pat pirmauja prieš buvusį prezidentės patarėją Liną Balsį.

Vilniaus Antakalnio apygardoje tvirtas pozicijas pastaruosiuose dvejuose parlamento rinkimuose demonstravo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas, premjeras Andrius Kubilius. Per šiuo rinkimus jis pirmauja prieš „Drąsos kelio“ kandidatę, buvusią partijos kolegę Aureliją Stancikienę.

Žirmūnuose, Šeškinėje, Justiniškėse konservatorių kandidatai mandatus yra iškovoję praeituose rinkimuose bei turi galimybę pergalę pakartoti. Žirmūnuose prieš socialdemokratą Vytenį Andriukaitį kovos konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Šeškinėje – konservatorius Audronius Ažubalis prieš Lenkų rinkimų akcijos atstovą Zbignievą Maciejevskį, Justiniškėse – konservatorius Paulius Saudargas prieš Lenkų rinkimų akcijos kandidatę Sofiją Matarevič.

Kaune didžiausia intriga – R.Juknevičienės kova prieš A.Patacką

Kaunas tradiciškai laikomas konservatorių bastionu, tačiau šiais metais Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatams koją pakišti gali Garliavos istorija ir jos dalyviai, sukūrę „Drąsos kelio“ partiją.

Pasak politologės J. Novagrockienės, didžiausia intriga Kaune laukia Žialiakalnio rinkimų apygardoje, kurioje antrajame rinkimų ture susikaus konservatorė Rasa Juknevičienė ir „Drąsos kelio“ kandidatas, signataras Algirdas Patackas.

R. Juknevičienė Žaliakalnio rinkimų apygardoje Seimo narės mandatą iškovojo 2004 m. ir 2008 m.

Jūratė Novagrockienė
Jūratė Novagrockienė
© DELFI / Šarūnas Mažeika

„Kaunas visada buvo dešiniųjų miestas, ten daugiausia balsų gaudavo dešiniųjų partijų atstovai, pirmiausia, konservatoriai. „Drąsos kelias“, kuris savo tikslus apibrėžia gana padrikai ir nenuosekliai, yra gana radikalus judėjimas, tačiau iš esmės Kaune dešinieji bus prieš dešiniuosius. Tiesa, valstybės mastu parama „Drąsos keliui“ pasirodė ne tokia didelė, tačiau jeigu žiūrėtume, kaip susidėliojo „Drąsos kelio“ rėmėjų balsai, tai jų rėmėjai koncentruojasi aplink Kauną“, - teigė J. Novagrockienė.

Jos teigimu, laikinojoje sostinėje pergalę lems ne tiek partinė priklausomybė, kiek kandidato asmenybės paveikumas.

„Pati sudėtingiausia situacija, manau, yra ten, kur konkuruoja dabartinė krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė su A. Patacku. O jis irgi tam tikra prasme yra autoritetas tiems, kurie prisimena Sąjūdžio laikus, prisimena jo indėlį nepriklausomybei. Manau, kad Kaune labai daug kas priklausys nuo to, kokia asmenybė kovos prieš vieną ar kitą konservatorių atstovą“, - teigė politologė.

Kaune Seimo narių mandatus 2004 m. ir 2008 m., be R. Juknevičienės, iškovojo dar septyni konservatoriai: Rimantas Jonas Dagys, Rytas Kupčinskas, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Arimantas Dumčius, Kazys Starkevičius, Vida Marija Čigriejienė, Donatas Jankauskas, tačiau Dainavos rinkimų apygardoje du kartus laimėti pasisekė liberalui Kęstučiui Glaveckui.

2012 m. rinkimuose K Glaveckas šioje apygardoje nebesibalotiravo, tad dabar dėl rinkėjų palankumo joje kausis buvęs konservatorius, dabar „Drąsos kelio“ atstovas Saulius Stoma ir konservatorius Kazimiras Kuzminskas. Beje, šioje apygardoje balsų skirtumas po pirmojo turo – 8 balsai.

Du kartus parlamentaro mandatą konservatorių atstovas laimėjo ir Panevėžio Nevėžio rinkimų apygardoje – čia triumfuodavo Julius Dautartas, kuris šįkart dėl mandato grumsis su Darbo partijos atstovu Petru Narkevičiumi.

Konservatoriška apygarda galima vadinti ir Pasvalio-Panevėžio apygardą, kurioje dukart iš eilės laimėjo Antanas Matulas, antrajame ture kovosiantis su „darbiečiu“ Vytautu Liepa.

Utenos apygardoje 2004 m. ir 2008 m. laimėjo konservatorius Edmundas Pupinis, dėl mandato kovosiantis su socialdemokrate Milda Petrauskiene.

Socdemą J.Palionį pakeisti siekia sūnus, kovosiantis prieš socdemų kandidatą

Socialdemokratai dvejus rinkimus iš eilės dominavo Šiaulių Aušros ir Dainų apygardose. Aušros apygardoje dukart laimėjo Edvardas Žakaris, kuris šiais metais dėl mandato konkuruos su „darbiečiu“ Mindaugu Kiesumi, nors nuo jo yra gana stipriai atsiplėšęs.

Dainų apygardoje dvejuose rinkimuose laimėjo buvęs socialliberalas, dabar socialdemokratas Valerijus Simulikas. Jam antrajame ture teks pakovoti su „tvarkiečiu“ Valentinu Mazuroniu.

Marijampolės apygardoje 2004 m. ir 2008 m. laimėjo a.a. Algis Rimas, šiais metais šioje apygardoje po pirmojo turo pirmauja socialdemokratas Albinas Mitrulevičius, kuriam teks kovoti su konservatoriumi Arvydu Vidžiūnu.

Alytaus apygardoje iki šiol keletą kartų laimėjo socialdemokratas Julius Sabatauskas. Šįkart dėl mandato jam teks kovoti su „darbiečiu“ Kęstučiu Daukšiu. Beje, pastarasis po pirmojo turo pirmauja.

Šilutės-Šilalės apygardoje 2004-aisiais ir 2008-aisiais laimėjo socialdemokratas Zigmantas Balčytis, tačiau jam išvykus dirbti į Europos Parlamentą socialdemokratai kandidatu iškėlė Albiną Ežerskį, kuriam nepavyko iškopti į antrąjį rinkimų turą – spalio 28-ąją dėl mandato šioje apygardoje kovos „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis ir konservatorius Jonas Gudauskas.

Socialdemokratai gali būti praradę ir Plungės-Rietavo rinkimų apygardą, nes joje dukart iš eilės buvo laimėjęs Jonas Jagminas, tačiau jis pasitraukė iš socialdemokratų gretų ir šiais metais šioje apygardoje pirmauja konservatorius Jurgis Razma, besigrumsiantis su „darbiečiu“ Mindaugu Jurčiumi.

Socialdemokratiška laikoma Raseinių rinkimų apygarda, kurioje 2004 m. laimėjo Gintautas Mikolaitis, o 2008 m. - Edmundas Jonyla. Šiais metais mandatą iškovoti turi šansų tas pats E. Jonyla prieš Darbo partijos atstovą Darių Ulicką.

Pakruojo-Joniškio apygardoje 2004 m. ir 2008 m. nugalėjo socialdemokratas Jonas Juozapaitis, tačiau šiais metais dėl mandato šioje apygardoje kovos Liberalų sąjūdžio atstovas Vitalijus Gailius ir savarankiškas kandidatas Stasys Tumėnas.

J. Juozapaitis šiuose rinkimuose dalyvavo tik pagal partijos sąrašą.

Kaišiadorių-Elektrėnų apygardoje tradiciškai laimi socialdemokratas Bronius Bradauskas, kovosiantis su „darbiečiu“ Stanislovu Tomu, Prienuose – a.a. Juozas Palionis, 2011 m. žuvęs avarijoje.

Šiais metais Prienų-Birštono apygardoje mandato sieks savarankiškai išsikėlęs J. Palionio sūnus Andrius Palionis, kovosiantis prieš socialdemokratą Alvydą Vaicekauską.

Vilkaviškio apygardoje tradiciškai laimi socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius, kuris į Seimą patenka per pirmąjį turą. Socialdemokratiška galima vadinti Lazdijų-Druskininkų apygardą, kurioje iki šiol laimėdavo a.a. socialdemokratas Justinas Karosas. Šiais metais į antrąjį rinkimų turą pateko socialdemokratė Kristina Miškinienė ir konservatorius Vaidas Šalaševičius.

Darbo partija turi tik dvi tikras „darbietiškas“ apygardas

Darbo partija neturi tiek daug apygardų, kurioje jos kandidatai metai iš metų laimėtų. Tarp tokių galima įvardinti nebent Akmenės-Joniškio apygardą, kurioje dukart yra laimėjęs Saulius Bucevičius. Šis politikas pirmauja toje apygardoje ir šiais metais po pirmojo turo – antrajame dėl mandato teks susigrumti su socialdemokrate Zofija Paulikiene.

„Darbiečiams“ priskiriama ir Kėdainių vienmandatė – joje 2004 m. laimėjo Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, 2008-aisiais - „darbietė“ Virginija Baltraitienė. Ši politikė mandatą laimėjo ir šiais metais – į Seimą ji pateko per pirmąjį turą.

DELFI primena, kad Lietuvoje įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas, kuris pergalę daugiamandatėje apygardoje lėmė Darbo partijai, tačiau politologai teigia, jog tikrasis rinkimų laimėtojas paaiškės po antrojo rinkimų turo vienmandatėse apygardose – tuomet bus aišku, kiek kuri partija turi vietų seime.

Šiuo metu Darbo partija jau yra užsitikrinusi 18 vietų Seime, socialdemokratai – 16, konservatoriai – 13, Liberalų sąjūdis – 7, partija „Drąsos kelias“ - 7, partija „Tvarka ir teisingumas“ - 6, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – 6. Antrajame rinkimų ture kova vyks dėl 68 Seimo vietų, mat 3-ose vienmandatėse apygardose Seimo nariai išrinkti per pirmą turą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prie pastato, kuriame teisiamas Trumpas, – šiurpus incidentas

Niujorko teisėjas Juanas Merchanas penktadienį pranešė, kad buvo atrinkta 12 prisiekusiųjų...

Sedekerskis ir „Baskonia“ pačiupo paskutinį Eurolygos atkrintamujų bilietą

Penktadienį nuaidėjo pirmųjų istorijoje Eurolygos įkrintamųjų paskutinis mačas, po kurio...

Pavasaris liko tik prisiminimuose: naktimis 6 laipsniai šalčio, dienomis – šlapdriba

Artimiausią parą Lietuvos orus lems ciklonai, tad sulauksime ir kartu su jais slenkančių kritulių...

Sujudimas Kaune: dėl padidėjusio radiacinio fono evakuoti Eigulių gyventojai (4)

Kauniečiai sunerimo dėl gausių specialiųjų tarnybų pajėgų Eiguliuose, prie V....

Į krantą išplauta keistos formos būtybė pašiurpino pajūrio lankytojus: kas tai per padaras? (1)

Australijoje paplūdimiu vaikščiojusi moteris aptiko šiurpios išvaizdos padarą, iš pažiūros...