aA
Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rinkimams meta milžiniškus pinigus. Partijos ir jos kandidatų vienmandatėse apygardose sąskaitose iš TS-LKD iždo nugulė jau 2,14 mln. Lt. Didžiausiais finansiniais ištekliais tarp vienmandatininkų gali pasigirti premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir kiti TS-LKD lyderiai.
Konservatoriai savo vienmandatininkų kišenes jau papildė įspūdinga 1,64 mln. Lt suma
© DELFI / Valdas Kopūstas

TS-LKD vienmandatininkų rinkimų sąskaitose iš partijos iždo atgulė jau 1,64 mln. Lt, bendra suma kiek didesnė, mat partijos narių sąskaitos pilnėja ir fizinių asmenų ar pačių kandidatų piniginiais įnašais. Ypatingas dėmesys skiriamas partijos lyderiams, kuriems šį mėnesį pervestos solidžios papildomos sumos rinkimų kampanijai.

Nepagailėjo ir V.Matuzui

Tik prasidėjus pasiruošimui rinkimams, TS-LKD savo vienmandatininkų sąskaitas papildė solidžiomis sumomis – po 15 tūkst. Lt. Tačiau daugelio konservatorių rinkimų piniginės rugpjūčio viduryje gerokai pastorintos papildomomis finansinėmis injekcijomis iš partijos kasos.

Premjero A. Kubiliaus rinkimų sąskaita šiuo metu yra viena solidžiausių. Vilniaus Antakalnio vienmandatėje apygardoje perrinkimo į Seimą sieksiantis TS-LKD pirmininkas joje turi jau daugiau kaip 63 tūkst. Lt. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, gegužę TS-LKD savo lyderiui, kaip ir kitiems kandidatams, pervedė 15 tūkst. Lt, o rugpjūčio 17 d. partija savo lyderiui papildomai skyrė beveik 48,17 tūkst. Lt.

Nepamirštas ir premjero patarėjas, buvęs žurnalistas Virgis Valentinavičius. Jurbarke į Seimą prasibrauti mėginsiančiam V. Valentinavičiui partija iš viso atseikėjo jau 22,4 tūkst. Lt.

Storesne rinkimų pinigine pasidžiaugti gali ir TS-LKD pirmininko pavaduotoja, Seimo pirmininkė I. Degutienė, kuriai iššūkį Naujamiesčio apygardoje meta buvusi teisėja, „Drąsos kelio“ lyderė Neringa Venckienė. VRK duomenimis, rugpjūčio 16 d. TS-LKD į vienos savo lyderių sąskaitą pervedė kiek daugiau kaip 35 tūkst. Lt, o bendras parlamento vadovės rinkimų biudžetas jau viršija 50 tūkst. Lt.

Su kitų „Drąsos kelio“ kandidatu, buvusiu dienraščio „Lietuvos žinios“ vyriausiuoju redaktoriumi Šeškinės apygardoje susigrumsiantis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis taip pat apginkluotas papildomais pinigais. Jo sąskaita iš partijos kišenės rugpjūčio 17 d. papildyta 38 tūkst. Lt, o bendras TS-LKD įnašas į ministro rinkimų kampaniją siekia jau 58 tūkst. Lt.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė rinkimų sąskaitoje turi jau beveik 45,5 tūkst. Lt. Didžioji dalis šių pinigų (44,5 tūkst. Lt) – tai partijos lėšos. Didžiausią 20,49 tūkst. Lt įnašą iš TS-LKD kasos ji gavo praėjusį pirmadienį.

Buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys iš partijos gavo jau 51,65 tūkst. Lt. Jis Fabijoniškėse grumsis su, pvz., vienu Darbo partijos lyderių Artūru Paulausku ir liberalcentristu, sveikatos apsaugos ministru Raimondu Šukiu.

Dar didesnę sumą – beveik 54 tūkst. Lt – iš partijos gavo Vilija Aleknaitė Abramikienė. Ji Žirmūnuose dėl Seimo nario mandato varžysis su liberalcentristų lyderiu Algiu Čapliku, vienu socdemų lyderių Vyteniu Povilu Andriukaičiu.

Rugpjūčio 20 d., VRK duomenimis, beveik 50 tūkst. Lt TS-LKD pervedė į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Arvydo Anušausko sąskaitą. Joje dabar iš viso yra 64,74 tūkst. Lt.

Papildomą piniginę paramą iš TS-LKD gavo ir korupcija kaltinamas parlamentaras, konservatorių kandidatas Panevėžyje Vitas Matuzas. Jo rinkimų piniginę TS-LKD rugpjūčio 16 d. papildė 27,8 tūkst. Lt, iki bendros 42,8 tūkst. Lt sumos.

Prie vienmandatininkams išdalintų pinigų pridėjus pusę milijono pačios partijos rinkimų sąskaitoje, konservatoriai kišenes rinkimams jau patuštino įspūdinga 2,14 mln. Lt suma.

Z.Vaigauskas: partijos ir jos kandidatų išlaidos gali viršyti 5 mln. litų

Partijoms šiais metais nustatytas maksimalus išlaidų rinkimų kampanijai limitas – 2,7 mln. Lt. Tačiau tiek TS-LKD, tiek kitos partijos gali išleisti gerokai daugiau, mat jų išlaidavimo galimybės praplečia vienmandatininkai, kurių kiekvienas turi po atskirą rinkimų sąskaitą su papildomu išlaidų limitu.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas DELFI teigė, jog bendra pavienės partijos ir jos kandidatų vienmandatėse išlaidų rinkimų kampanijai suma gali siekti net 5 mln. litų ar daugiau.

„Yra partijos rinkimų sąskaita ir yra kandidatų sąskaitos, - aiškino Z. Vaigauskas. - Maksimumai yra keli. Yra maksimumas pačios partijos sąskaitos – 2,7 mln. Lt. O kiekviena (vienmandatininko – DELFI) sąskaita atskirai turi savo maksimumą, priklausomai nuo rinkėjų skaičiaus. Didelė apygarda – daugiau, maža – mažiau. (...) Ta suma (partijų ir kandidatų rinkimų sąskaitų limitai – DELFI) išeina kažkas apie 5,5 mln. Lt.“

R.Alekna: lyderiams skiriame ypatingą dėmesį

TS-LKD Rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna DELFI teigė, jog partija yra nusiteikusi į rinkimus mesti dar didesnius pinigus.

„Maksimumą jiems (vienmandatininkams – DELFI) suteikta teisė patiems susirinkti. O partija, pagal situaciją, pagal apygardos specifiką, pasilieka teisę, jeigu reikalas yra, papildyti jų rinkimų sąskaitas“, - kalbėjo R. Alekna.

Finansuojant vienmandatininkus, esą ypatingas dėmesys skiriamas A. Kubiliaus, I. Degutienės ir kitų TS-LKD lyderių rinkimų kampanijoms. „Mes nesame išskirtiniai šiuo klausimu. Visos partijos savo lyderiams, manau, rodo maksimalią paramą“, - teigė konservatorių Rinkimų štabo vadovas.

R. Alekna jau anksčiau neslėpė, kad partijos rinkiminėje sąskaitoje turėtų atgulti maksimali leidžiama 2,7 mln. Lt suma. Tačiau partija dar neturi numačiusi galutinės sumos, kurią galėtų išleisti papildomam vienmandatininkų finansavimui. Esą TS-LKD dar skaičiuoja savo finansinius pajėgumus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus

Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams...

Prieš vėją papūtusi Rusijos penkiakovininkė skundžiasi buvusi išspirta iš rinktinės

Penkiakovininkams iš Ukrainą užpuolusių valstybių praėjusią žiemą buvo atvertos durys...

Karas Ukrainoje. Pranešama, kad Čerkasuose nuaidėjo sprogimai

Oro perspėjimo metu Čerkasų srityje pasigirdo sprogimų garsai. Apie tai pranešama...

Žiniasklaida: Kirkilas mirė patyręs insultą (3)

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas mirė patyręs insultą, ketvirtadienį pranešė portalas...

Pistoriusas: Rusija gamina daugiau ginklų negu jai reikia dabartiniame kare prieš Ukrainą (2)

Rusija jau dabar gamina daugiau ginklų nei jų reikia karui prieš Ukrainą . Maskva papildo savo...

Viskas aišku. Branduoliniai ginklai Lenkijoje: kaip tai keistų Europos saugumą?

„Tai mažina komfortą, o Rusija šiandien tikrai per daug to komforto turi“, – apie...