aA
Buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) generalinio komisaro pavaduotojas Tomas Ulpis nusprendė prabilti apie susitikimus su slaptu policijos informatoriumi Mindaugu ir dabar jau iš pareigų pasitraukusio Visvaldo Račkausko esą duotus nurodymus nuslėpti su juo susijusią informaciją. Taip T. Ulpis siekia išvengti jam gresiančios atsakomybės.
Tomas Ulpis
Tomas Ulpis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Kad visą informaciją valdė ir nurodymus davė būtent V. Račkauskas, antradienį Policijos departamente nurodė ir įtarimų sulaukęs LKPB Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis, teigia DELFI šaltiniai. Jam bei dviem jo vadovaujamiems pareigūnams taip pat pateikti įtarimai.

Marijampolės apskrities policijai vadovaujantis T. Ulpis trečiadienį buvo apklaustas pas ikiteisminio tyrimo teisėją – taip prokurorai siekia užtvirtinti jiems duotus įtariamojo parodymus. Nuo pareigų nenušalintą T. Ulpį prokurorai įtaria piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi bei pareigų neatlikimu.

Ar prieš apklausą pas ikiteisminio tyrimo teisėją pasikeitė T. Ulpio statusas, prokuratūra nekomentuoja, tačiau patikino, kad po jo apklausos prokuratūroje nusprendė jį papildomai apklausti pas ikiteisminio tyrimo teisėją.

Tuo tarpu T. Ulpis jam pareikštų įtarimų, apklausos teisme ir duodamų parodymų nekomentavo. „Nieko nekalbėsiu“, - tepasakė aukštas pareigas užimantis komisaras.

DELFI žiniomis, prabilti apie pareigūnų susitikimus su slaptu policijos informatoriumi T. Ulpis nusprendė savaitės pradžioje. Apsilankęs pas generalinį komisarą Saulių Skvernelį T. Ulpis norėjo įteikti atsistatydinimo pareiškimą, tačiau jis nebuvo priimtas – Marijampolės policijos vadovui buvo nurodyta kalbėtis su ikiteisminį tyrimą atliekančiu prokuroru.

Generalinėje prokuratūroje T. Ulpis esą pareiškė, kad už liudijimą apie susitikimus su slaptu policijos informatoriumi norėtų gauti neliečiamybę. Prokurorai šio T. Ulpio prašymo esą nepatenkino, tačiau pasiūlė duoti parodymus ir žadėjo atsižvelgti į bendradarbiavimą.

Neoficialių šaltinių teigimu, T. Ulpis esą patvirtino, kad prieš dvejus metus į LKPB buvo atvykęs slaptu informatoriumi besiskelbiantis asmuo. Buvęs LKPB viršininko pavaduotojas tikino, kad su liudytoju kalbėjosi tik vieną kartą, tačiau jo pasakojimas nebuvo konkretus.

T. Ulpis tikino, kad atvykęs asmuo prisistatė generalinio komisaro pavaduotojo Algirdo Stončaičio tolimu giminaičiu, todėl jis net nepasidomėjo, kur šis gyvena, bet pasikeitė telefonais. Susitikimas, anot T. Ulpio, įvyko rugsėjo 16-ąją. „Informaciją, kurią jis pateikė, reikėjo tikrinti“, - pažymėjo jis.

Po šio pasakojimo vadinamąją Kauno pedofilijos bylą tyręs dabar jau iš pareigų pasitraukęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Nerijus Bieliauskas gavo sankciją leisti klausytis informatoriaus ir Drąsiaus Kedžio pokalbių bei atlikti kitus operatyvius veiksmus. Tiesa, pokalbių pasiklausymas nedavė jokios naudos, nes D. Kedys dažnai keitė mobiliojo ryšio telefonus.

T. Ulpis kategoriškai neigė, kad slaptuoju informatoriumi besiskelbiantis asmuo teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo išvakarėse buvo atvykęs į LKPB ir pranešė apie planuojamas žmogžudystes.

Tik po visą Lietuvą sukrėtusio nusikaltimo LKPB pareigūnai susirado prie Kruonio esą besislapsčiusį informatorių, kurį nusivežė į Policijos departamentą. Čia jis nurodė sodo namelį, kuriame ketino slėptis D. Kedys.

Pirminiais duomenimis, LKPB pareigūnai patys nuvyko į sodo namelį ir slapta įrengė pasiklausymo aparatūrą bei navigacines sistemas. Tam pareigūnai nebuvo gavę ikiteisminį tyrimą atliekančio prokuroro leidimo, apie savo operatyvinius veiksmus taip pat nieko neinformavo.

Kadangi po dvigubos žmogžudystės D. Kedys sodo namelyje nepasirodė, LKPB pareigūnų slaptas planas nuėjo perniek. Net ir tada LKPB pareigūnai apie vykdytus operatyvinius veiksmus nieko nepranešė prokurorams.

Neoficialių šaltinių teigimu, T. Ulpis teigia, kad visus šiuos veiksmus esą kontroliavo V. Račkauskas, kuris nurodė, jog apie tai niekas neturi žinoti.

Šių metų spalį prokurorai gavo operatyvinės informacijos, kad esą LKPB pareigūnai ne kartą buvo susitikę su slaptuoju informatoriumi. Norėdami pasitikslinti, ar ši informacija yra tiksli, prokurorai nusiuntė oficialų raštą į LKPB, klausdami, ar pareigūnai neturi svarbios informacijos, galinčios paspartinti sunkių nusikaltimų tyrimą, bei ar nebendravo su informatoriumi. Netrukus prokuratūrą pasiekė raštas, jog pareigūnams nebuvo žinoma apie jokį informatorių ir slapta atliktus operatyvinius veiksmus.

Būtent šis raštas esą ir griauna aukštų policijos vadovų karjerą. Įtarimų be V. Račkausko sulaukė ne tik T. Ulpis, bet ir su slaptuoju informatoriumi bendravę bei operatyvinius veiksmus atlikę vyresnieji tyrėjai Dariušas Sinkevičius, Vitalijus Vitkovskis bei jų vadovas Emilijus Damukaitis. Jie esą vykdę visus V. Račkausko nurodymus.

LKPB viršininkas Algirdas Matonis šioje byloje yra apklaustas specialiuoju liudytoju.

Apklausa teisme truko net šešias valandas

T. Ulpis teisme praleido visą trečiadienio popietę. Jo apklausa buvo užfiksuota protokole, kuriuo pareigūnai remsis ikiteisminio tyrimo metu. DELFI žiniomis, T. Ulpis kaltės dėl jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų nepripažįsta.

„Įvyko apklausa, gerbiu jūsų kantrybę, kad jūs taip laukėte, bet dovanokite, iš mano pusės nemandagu ir negražu komentuoti – jeigu prokuroras nekomentuoja, jeigu pats mano klientas ponas T. Ulpis nekomentuoja“, – po šešias valandas trukusios apklausos žurnalistams sakė įtariamojo advokatas Juzefas Stankevičius.

„Jeigu yra gynėjas, žmogus, vadinasi, yra nekaltas“, – patikino jis, leidęs suprasti, kad T. Ulpis nepripažįsta kaltės.

Advokatas mano, kad kol kas negali būti kalbos apie T. Ulpio atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės už bendradarbiavimą su ikiteisminio tyrimo pareigūnais. „Čia ne ta byla ir ne su tais klientais“, – patikino gynėjas.

„Vyksta tyrimas, nieko nekomentuosiu“, – po apklausos sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Karčinskas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0