aA
Jau šį sekmadienį, birželio 7 d., vyks rinkimai į Europos Parlamentą. Spėjama, kad juose dalyvaus bent per pusę mažiau rinkėjų nei prieš keletą savaičių vykusiuose Prezidento rinkimuose. Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT), rengiančios informacinę pilietiškumo kampaniją „Man ne dzin!“, prezidentas Šarūnas Frolenko teigia, kad tokį rinkėjų pasyvumą lemia susiformavęs požiūris, kad Europos Parlamento sprendimai iš esmės nedaro pokyčio kasdieniam žmogaus gyvenimui.
Kodėl svarbūs Europos Parlamento rinkimai?
© Corbis

„Tačiau toks požiūris nėra teisingas, Europos Sąjunga priima sprendimus, kurie daro įtaką kasdieniam mūsų visų gyvenimui. Europos Sąjunga, o kartu ir viena svarbiausių sąjungos institucijų – Europos Parlamentas – įgaliota spręsti daug svarbių klausimų. Pavyzdžiui, mažinti nedarbą ir padėti spręsti finansų krizės sukeltas bėdas, užtikrinti švaresnę aplinką, palengvinti keliavimą, užtikrinti studijų kokybę ar net pigesnius telefono skambučius ir dar daugelį kitų dalykų“, – komentuoja LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko.

Pasak jo, kiekvienos valstybės narės piliečiai savo nuomonę Europos Sąjungoje būtent ir gali pareikšti per savo pačių renkamus europarlamentarus. Ar iš tiesų Europos Parlamentas gali daryti tokius sprendimus? Pateikiame jums ištrauką iš Europos Komisijos parengto leidinio „60 priežasčių balsuoti“.

Ar žinojote, kad Europos Parlamentas atlieka labai svarbų vaidmenį sprendžiant, kaip bus skirstomas maždaug 133 mlrd. eurų metinis Europos Sąjungos biudžetas?

45 % šio biudžeto (apie 60 mlrd. eurų) paskirtis yra skatinti konkurencingumą, ekonomikos augimą ir darbo vietų kūrimą, taip pat mažinti turtingiausių ir skurdžiausių regionų skirtumus. 2000–2006 m. šis atotrūkis tarp tokių regionų sumažėjo maždaug šeštadaliu.

Ar žinojote, kad Europos Sąjunga padeda finansų krizės ištiktoms valstybėms narėms?

Europos Sąjunga priėmė sprendimą skirti 6,5 mlrd. eurų paramą Vengrijai ir 3,1 mlrd. eurų paramą Latvijai. Ši Bendrijos parama yra tarptautinės paramos, teikiamos Tarptautinio valiutos fondo ir Pasaulio banko, dalis. Jei reikės, Europos Sąjunga paramai skirs dar 50 mlrd. eurų.

Ar žinojote, kad dabar visose Europos poilsio zonose galioja griežtos maudyklų vandens
kokybės stebėsenos taisyklės, todėl maudytis tapo saugiau?

Priėmus kartu su Europos Parlamentu parengtas Europos Sąjungos taisykles, reguliariai atliekami moksliniai bakteriologinio užterštumo tyrimai. Jeigu kuriame nors paplūdimyje vandens kokybė yra žemesnė už nustatytą standartą, šitai galite greitai ir lengvai sužinoti pačiame paplūdimyje.

Ar žinojote, kad, suformavus bendrąją rinką, 1992–2006 m. sukurta 2,75 mln. papildomų darbo vietų?

Europos Parlamentas labai daug nuveikė, kad bendroji rinka būtų suformuota tokia, kokia ji yra šiandien, t. y. kad visoje Europos Sąjungoje vyktų laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas.

Ar žinojote, kad Europos Sąjungoje galioja vienodos vartotojų teisės, todėl galite be baimės
apsipirkti visoje Europos Sąjungoje?

Europos Parlamentui padedant sukurtose Europos Sąjungos taisyklėse nustatyta, kad kiekvieno perkamo gaminio garantija galioja dvejus metus visoje Europos Sąjungoje.

Ar žinojote, kad Europos Sąjunga priėmė teisės aktus, suteikiančius jums teisę pasirinkti komunalinių paslaugų teikėją ir taip sutaupyti pinigų?

Europos Parlamentas padeda išardyti dujų ir elektros tiekimo monopolijas ir didina spaudimą
elektros energijos tiekėjams, kad savo veiklą jie vykdytų tausiau ir efektyviau.

Ar žinojote, kad Europos Sąjunga jūsų vaikus saugo nuo besaikės reklamos?

Neseniai kartu su Europos Parlamentu priimtuose teisės aktuose nustatytos naujos griežtos vaikams skirtos audiovizualinės reklamos taisyklės; jos taip pat taikomos užsakomosioms audiovizualinės žiniasklaidos paslaugoms ir programose rodomoms prekėms. Apmokamas prekių rodymas yra draudžiamas visose vaikams skirtose programose. Ilgesnės kaip pusvalandžio vaikų programos gali būti pertraukiamos reklama tik kas 30 minučių. Bendrosios taisyklės taip pat užtikrina galimybę žiūrėti kitose valstybėse transliuojamas programas, nes kita šalis nebeturi teisės jų blokuoti dangstydamasi reklamos įstatymais.

Ar žinojote, kad Europos Sąjungos pastangomis dabar visoje Europoje veikia bendrasis pagalbos telefono numeris?

Europos Parlamentas kartu su Europos Komisija užtikrino, kad nuo 2009 m. sausio mėn. telefonu 112 galėtumėte skambinti ir kreiptis skubios pagalbos visoje Europos Sąjungoje.

Ar žinojote, kad Europos Komisija, pritarus Europos Parlamentui, sukūrė interneto portalą EURES, kuriuo naudodamiesi galite ieškoti darbo 31 Europos šalyje ir kuriame yra visa reikiama informacija apie darbą užsienyje?

EURES (Europos užimtumo tarnybos) yra tinklas, kuris padeda susirasti darbą visoje Europoje –
visose Europos Sąjungos valstybėse narėse, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine ir Šveicarijoje. EURES portalas – ne vien tik didelė darbo paieškos duomenų bazė: čia pateikiama patarimų ir informacijos apie gyvenimo ir darbo sąlygas visoje Europoje, apie socialinę apsaugą, pragyvenimo išlaidas, vietos sveikatos priežiūros ir švietimo sistemas, profesinės kvalifikacijos pripažinimą ir t. t. Portalas taip pat naudingas darbdaviams, ieškantiems darbuotojų kitose šalyse. EURES – tai ir 700 patarėjų tinklas, kurie konsultuoja ieškančiuosius darbo ir darbdavius apie įsidarbinimo ir darbuotojų paieškos kitoje šalyje detales.

Ar žinojote, kad Europos Sąjunga remia visų Europos piliečių mokymąsi visą gyvenimą ir kultūrinius mainus?

Europos Parlamentui pritarus, 2007–2013 m. Europos Sąjunga daugiau kaip 8 mlrd. eurų išleis
tam, kad Europos piliečiai įgytų tarptautinės patirties pagal Mokymosi visą gyvenimą programą
(Erasmus, Comenius, Leonardo da Vinci ir Grundtvig), Veiklaus jaunimo, Piliečių Europos ir Kultūros programas.

Ar žinojote, kad pagal programą ERASMUS, įsteigtą pritarus Europos Parlamentui, daugiau kaip 1,2 mln. studentų turėjo galimybę studijuoti kitoje Europos Sąjungos valstybėje?

Pagal programą ERASMUS studentams suteikiama finansinė parama, o studijų laikotarpis užsienyje įskaitomas į studijų laiką. Pagal panašias programas Leonardo da Vinci ir Marie Curie teikiama parama profesinio mokymo studentus ir jaunuosius tyrėjus.

Ar žinojote, kad bendroji žemės ūkio politika reiškia daug daugiau nei Europos Sąjungos paramą ūkininkams? Kad Europos Sąjunga ėmėsi vartotojams tiesiogiai naudingų veiksmų?

Europos Parlamentas padėjo, kad būtų sukurta vaisių tiekimo mokykloms sistema, pagal kurią finansuojamas vaisių ir daržovių tiekimas mokykloms visoje Europoje. Europos Parlamentas taip pat parėmė mokyklų aprūpinimo pienu programą, pagal kurią remiamas pieno, sūrio, jogurto ir kitų pieno produktų tiekimas mokykloms.

Ar žinojote, kad Europos Parlamentas remia kovą su nusikalstama veikla Europoje (organizuotomis narkotikų prekeivių gaujomis, nelegalios imigracijos organizatoriais ir kt.)?

Kovojant su nusikalstama veikla, Europos Sąjungos lėšos skiriamos Europos Sąjungos valstybių narių bendradarbiavimo veiklai, taip pat finansuojamas sekimo sistemų įrengimas laivuose, lėktuvuose ir žemės palydovuose. Europos Parlamentas atlieka labai svarbų vaidmenį, kai nustatomos atvykimo į Europos Sąjungą taisyklės, kad keleiviai kirstų sienas sklandžiai ir kartu būtų laikomasi saugumo reikalavimų.

Ar žinojote, kad Europos Parlamento žodis svarus, kai sprendžiama, ar priimti kurią nors šalį į Europos Sąjungą?

Tik pritarus Europos Parlamentui Europos Sąjungos valstybės narės gali nuspręsti dėl naujų narių priėmimo į Europos Sąjungą. Kroatija, Buvusioji Jugoslavijos Respublika Makedonija ir Turkija yra šalys kandidatės, o Albanija, Bosnija ir Hercegovina, Juodkalnija ir Serbija, taip pat Kosovas – potencialios kandidatės. Europos Parlamentas vertina jų pažangą ir tars galutinį žodį dėl to, ar šios šalys bus Europos Sąjungos narės.

Ar žinojote, kad naujos prekybos galimybės, padidėjusios užsienio investicijos ir naujos modernizavimo paskatos apskritai pagerino naujųjų valstybių narių ekonomikos vystymąsi po 2004 m. plėtros?

Per penkerius metus nuo įstojimo į Europos Sąjungą naujųjų valstybių narių BVP vidutiniškai padidėjo nuo 3,4 % iki 5,6 %, o jų prekyba išaugo 16,2 %. Visose naujosiose valstybėse narėse padidėjo vidutinis darbo užmokestis, didėjo užimtumas paslaugų ir aukštųjų technologijų gamybos sektoriuje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0