aA
Cabernet Sauvignon: Raudonų vynuogių rūšis, kurias galima rasti augančias beveik visur. Iš jų gaminami vynai lengvai atpažįstami dėl savo juodųjų serbentų skonio. Nuo žalių, kotingų, sudžiūvusių, iki turtingų, sultingų, prinokusių ir patrauklių – visi iš jų pagaminti vynai turi pakankamai taninų. Taninai leidžia gerai bręsti, todėl tokį vyną geriausiai gerti po kelių metų.
Raudonas vynas
Raudonas vynas
Kiti skoniai, kurių galite ieškoti: šokoladas (pieniškas arba tamsus), mėta ir žalioji paprika. Su ąžuolo prieskoniu arba netgi galite užuosti tabako kvapą. Žinomiausios dėl legendinių raudonųjų Bordo vynų, jos išlaiko savo pozicijas visoje Prancūzijoje, kitose Europos dalyje (ypač centrinėje), JAV, Pietų Amerikoje, Pietų Afrikoje ir šiek tiek Naujojoje Zelandijoje. Populiarios mišiniuose - tai draugingos vynuogės, kurios puikiai maišomos su kitomis. Dažnai galite jas rasti kartu su Merlot arba Shiraz, kai kada jos gana gerai tinka su Cabernet Franc.

Merlot

Plačiausiai paplitusios Prancūzijoje, ypač Bordo regione (dominuojančios puikiuose St Emilion ir Pomerol vynuose), šios vynuogės plinta visame Naujajame pasaulyje ir daugelyje Europos dalių. Jos surado sau puikius namus JAV (Vašingtono valstijoje ir Kalifornijoje), bei puikiai sau tinkantį Čilės klimatą (kur jos dažnai maišomos su doppelganger Carmenčre).

Populiarios dėl turingo, lygaus, prinokusių uogų skonio vyno, jos naudojamos ir atskirai, ir kartu su kitomis vynuogėmis (suteikdamos daugiau struktūros). Puikūs vynai yra labai sultingi, tamsių vaisių aromatais su viliojančiu saldainių ir pieniško šokolado atspalviu. Dažnai burnoje jaučiamas jų minkštumas, kas gerai dera su vanilės ąžuolu. Vynas iš šių vynuogių bręsta greičiau, nei viena iš jų komandos draugių Cabernet Sauvignon, todėl jos kritikuojamos dėl paprastumo – taigi maišymas yra įprastas sprendimas.

Cabernet Franc

Trečioji Bordo mišinių vynuogių rūšis turi savo vietą tiek raudonuosiuose, tiek ir rožiniuose (rosé) vynuose. Galite jas rasti augančias Loire (Chinon, Saumur ir Bourgeuil regionų raudonuosiuose, o Anjou – rožiniuose vynuose), visoje pietvakarių Prancūzijoje bei visame Naujajame pasaulyje. Paprastai jos yra žalesnės, nei jų vyresnioji sesė Cabernet Sauvignon, dažnai jas galima pažinti iš pomidorų lapo kvapo ir skonio arba retkarčiais primenančio pieštuko drožles.

Shiraz/Syrah

Kaip Shiraz rūšį, australai sodina šias vynuoges visur, kur tik gali, ir pasiekia iš esmės puikių rezultatų. Paprastai iš jų daromas puikus vynas su turtingu, tamsiu, vaisių aromatu, kuris jaunystėje gali kvepėti aštriai, o su amžiumi – žaismingai ir žemiškai.

Šiame vyne gali būti daug alkoholio, o geri jo pavyzdžiai gali būti ilgai saugomi, kas yra, arba bent jau buvo, keista, kalbant apie australiškus vynus. Kaip Syrah rūšis, šiauriniame Rhōne, šios vynuogės atsakingos už puikaus aromato, ilgaamžius vynus iš Hermitage ir Cōte-Rōtie. Jų galima rasti ir brandintų Languedoc regione. Pietų Afrikos, Kalifornijos ir Argentinos gyventojai taip pat jų nevengia, bet prancūzai ir austrai (kurie iš jų gamina net šampanizuotą vyną) yra šio vyno gaminimo favoritai, gaminantys sudėtingus, ir tuo pačiu labai skirtingus vynus.

Pinot Noir

Atrodo sunku patikėti, kad iš tų pačių vynuogių galima gaminti sensacingą rožinį šampanizuotą vyną ir nuostabų, sudėtingą, ilgai gyvenantį, raudonų vaisių skonio vyną iš Burgundijos regiono. Viena, kas yra tikra - tai temperamentingos, visur augančios vynuogės ir gauti rezultatai gali būti įvairios kokybės. Jaunos Pinot vynuogės turi puikų raudonųjų serbentų, žemuogių ir braškių kvapų charakterį, kuris vėliau tampa turtingesnis ir dažnai išsivysto viso sodo kvapas.

Vynuogių odelė plona, dėl to gaminamame vyne yra natūraliai mažai taninų. Jos blyškesnės nei kitos raudonos vynuogės ir gana greitai praranda spalvą. Jos mėgsta vėsesnį klimatą, todėl gerai dera Tasmanijoje ir Naujoje Zelandijoje bei Loire ir Alsace. JAV pagaminti vynai gali būti puikūs, bet taip pat, kaip ir kitur, gali būti per sunkūs.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

„Vičiūnų grupė“ pardavė gamyklą Kaliningrade (1)

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdoma žuvies bei kitų...

Įtampa Artimuosiuose Rytuose. JAV žiniasklaida: Izraelis sudavė smūgį Iranui (29)

Keršydamas už savaitgalį įvykdytą išpuolį , Izraelis sudavė smūgį Iranui, ketvirtadienio...

Neonaciai siautėja: išplatinto žiaurų vaizdo įrašą, policija sprendžia, ką daryti (8)

Neonacių idėjas platinančiame „Telegram“ kanale įkeltas vaizdo įrašas, kaip žiauriai...

Ukrainos pajėgos skelbia pirmą kartą numušusios rusų bombonešį „Tu-22M3“ papildyta (4)

Penktadienio rytą Pietų Rusijos Stavropolio srityje sudužo strateginis bombonešis „Tu-22M3“,...

Skauda klubą, juosmenį ar spengia ausyje – priežastis gali būti visai kitoje vietoje, apie kurią net nepagalvojame

Kaklo, juosmens, kelio ar galvos skausmo, „skruzdėlės“ ausyje ar aptirpusio liežuvio...