aA
Visi mes mėgstame gurkšnoti vyną, ir kai kurie iš tiesų gali atskirti pavadinimą arba vynuogyną, bet kiek mūsų iš tiesų žino, iš ko daromas vynas? Pamėginsime nuimti paslapties skraistę nuo baltų vynuogių rūšių.
Baltas vynas
Baltas vynas
Puikios baltosios vynuogės

Naujojo pasaulio požiūrio dėka(tai iš tiesų reiškia pietinį Hempšyrą ir JAV) galime pirkti vynus, ant kurių etikečių išvardinta daug vynuogių rūšių. Taigi, jei žinote, kokia rūšis jums patinka, turėtumėte žinoti, ką perkate. Bent jau teoriškai, bet praktiškai tai gali būti bet kas tarp prasto, blogai padaryto vyno iš šios vynuogių rūšies, komercinio lengvo gėrimo ar protą temdančio, burną gaivinančio meno kūrinio (o tokių jūs dažnai ir nematote – galime užtikrinti!)

Norėdami padėti pasirinkti vynus, nutarėme pateikti jums kai kurių vynuogių rūšių charakteristikas. Tikimės, kad tada jūs galėsite ne tik padaryti įspūdį savo draugams ar bendradarbiams, nustatydami vynuogių rūšį artimiausio susitikimo metu, bet tai padės jums daug paprasčiau apsipirkti vynų parduotuvėje.

Chardonnay

Ką gi, kas to neragavo? Vynuogės, iš kurių gaminami žymūs prancūziški Chablis vynai, turi daug pavidalų. Jos gali būti nuo švelnių, žalių vaisių ir citrusų aromatų, kai naudojamos neprinokusios vynuose iš šaltesnių klimato juostų, iki prinokusių, kurios turi medaus, meliono ir ananaso su bananu bei tropinių vaisių aromatus.

Dažnai brandinamas ąžuolo statinėse šis vynas gali būti tamsus ir vario spalvos. Ąžuolas gali suteikti vyno skoniui grietinėlės, vanilės atspalvius – ir net išryškinti karšto skrebučio su sviestu aromatą (rimtai!). Augančios beveik kiekvienoje, jei ne visose, vyną gaminančiose pasaulio šalyje, šios vynuogės ilgu metus užėmė pirmąją vietą vynų dešimtukuose. Daugeliui jau pabodo jų skonis, bet, jei jūsų paklaus, kokių vynuogių vyną ragaujate ištarkite "Chardonnay", ir tikrai neprašausite pro šalį!

Riesling

Vynuogės, kurių taip baiminamasi dėl pusiau saldžių vokiškų vynų, iš tiesų yra labai neteisingai vertinamos. Iš

Baltas vynas

jų yra pagaminami kai kurie puikiausi ir įdomiausi vynai. Austrai ir Šiaurės Amerikos gyventojai jas apdirba ir gamina dažnai fantastiškai turtingus ir sudėtingus sausus ir saldesnius vynus. Paskutiniai ragauti pavyzdžiai iš Vokietijos, Alsace ir Austrijos yra labai aromatingi su puikiu aštriu rūgštumu.

Kai kuriuos visų šių šalių vynus galima laikyti gana ilgai. Bet kaip atpažinti, kuriuos? Be to, kad juose daug egzotinių persikų su medumi ir melionų kvapų, jie dažnai turi puikų gėlių aromatą. Senesni vynai turi keistą naftos aromatą, kas gali skambėti bjauriai, bet iš tiesų yra labai patrauklūs.

Saldūs vynai gaminami iš vėlai surinktų vynuogių, kai jos yra tiktai prinokusios ir saldžios arba net truputį paveiktos pelėsių; tauraus puvėsio. To rezultate gaunami didelio cukringumo spalvingi vynai su džiovintų vaisių atspalviu.

Gali atrodyti, kad daugelį žmonių atgrasė prastos kokybės pigus vokiškas vynas, kuris buvo pasirodęs septintame dešimtmetyje ir todėl jie nenori eksperimentuoti su šiais fantastiškai sudėtingais kūriniais. Sakau jums – pirmyn, nebijokite!

Chenin Blanc

Tai nėra labai mėgstami vynai, bet juos tikrai verta paminėti, ypač dėl Loire regione gaminamų vynų, kur gaunami putojantys, sausi ir saldūs vynai. Saldžiuose Bonneseaux, Quarts de Chaume, Coteaux de Layon ir kituose vynuose, pažymėtuose Moelleux (Vouvray), galite pajusti nuostabų medaus ir citrinų marmelado skonį. Plačiai paplitusios Pietų Afrikoje (kartais vadinamos Steen) bei kai kur JAV, jos gali būti labai švelnios ir jų charakteristikas nelengva nustatyti. Galima pajusti medaus ir obuolių su kriauše skonį.

Blogiausiu atveju, įsivaizduokite prakaituotas kojines po treniruotės salėje bei šlapią vilnonį megztinį ir tai nebus labai klaidinga (šis charakteris kyla iš per didelio sieros kiekio). Vynas iš šių vynuogių gaminamas Naujojoje Zelandijoje ir Argentinoje. Pagrindinis vyno privalumas – tai natūralus didelis vynuogių rūgštingumas (iš čia jų dažnas naudojimas putojančiuose vynuose, kur rūgštingumas yra visa ko pagrindas.) Jo pliusas taip pat yra tai, kad jį galima ilgai laikyti. Patinka tai, ar ne, tokio vyno potencialas slypi ilgame laikyme.

Sauvignon Blanc

Tęsdami puikių vynuogių tyrimus, randame kitą baltų vynuogių rūšį, kuri išlaiko savo pozicijas populiarumo lentelėse – tai Sauvignon Blanc. Randamos visame Bordeaux regione, Loire, kai kuriose kitose Europos dalyse ir plačiai auginamos Naujajame pasaulyje bei Rytų Europoje, jos turi savo labai išskirtines charakteristikas. Ar kada nors matėte etiketę su katės šlapimu ant agrastų krūmo? Ką gi, jei pamanėte, kad tai tiesiog ekscentriško vyno gamintojo su savitu jumoro jausmu gaminys, buvote teisus. Bet dar daugiau, tai labai tiksliai apibrėžia iš šių vynuogių gaminamo vyno aromatą ir skonį.

Akivaizdūs Sauvignon Blanc atpažinimo ženklai – tai agrastai, žalia paprika, žolė, šparagai (ypač konservuoti – jie labiau dvokia), ir kaip atspėjote - katės šlapimas (gana žavu!). Turtėtumėte manyti, kad tokie vynai turi kelti pasibjaurėjimą, bet jūs klystate, nes jie gali būti labai geri. Ar kada ragavote puikaus Sancerre ar Pouilly-Fumé iš Prancūzijos? Nepamirškite ir Naujosios Zelandijos gyventojų, kurie yra šios rūšies meistrai. Geriausi jų Sauvignon vynai turi medaus, žolynų charakterį ir dauguma jų turi puikų vyraujantį citrusų rūgštumą.

Semillon

Dažnai maišomos su visomis aukščiau paminėtomis rūšimis, bet taip pat puikiai išsilaikančios ir vienos, Semillon vynuogės yra auginamos beveik visame pasaulyje, bet geriausi vynai iš jų gaminami Bordeaux regione, Australijoje, JAV ir Čilėje. Bordeaux regione jos pralenkia Sauvignon rūšį sultinguose saldžiuose Sauternes vynuose, bei yra naudojamos kai kuriuose labai puikiuose sausuose vynuose iš kelių vynuogių rūšių.

Jų laikymo potencialas yra didesnis, nei Sauvignon vynuogių ir būtent tai parodė australai, ypač savo puikiuose įvairiuose vynuose iš Hunter Valley. Tačiau jų charakteristikos yra mažiau akivaizdžios, nei jos partnerių. Dažniausiai jos turi citruso ir obuolių aromatą, o su laiku išsivysto daugiau kriaušės aromatų. Jos puikiai dera su ąžuolu, suteikdamos vynui turtingumą, panašų į Chardonnay vynus.

Sauternes desertiniai vynai ir vynai, pagaminti iš sudžiūvusių (paveiktų puvėsio, kuris išdžiovina vynuoges ir todėl jų saldumas susikoncentruoja) vynuogių Semillon iš Australijos - tai tirštas, turintis medaus su džiovintų vaisių aromatų vynas. Jūs to skonio niekada nepamiršite!

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prof. Andrejus Spiridonovas. Kas mūsų laukia artimoje ateityje? Tai atrodys neįprasta ir pakeis daugelio žmonių gyvenimą (4)

Arakis – karščio ir smėlio persmelkta planeta tolimajame galaktikos kampe, aprašyta Franko...

Aukštas Elektrėnų policijos pareigūnas pratrūko: auklėdamas vairuotoją nesirinko žodžių (20)

DELFI skaitytojo atsiųstoje medžiagoje užfiksuotas automobilio vairuotojos ir elektriniu paspirtuku...

Kuo toliau – tuo blogiau: vėsią savaitę žada pakeisti dar šaltesnė

Šiandien, penktadienį, Lietuvos orus lems tolstančio ciklono pietvakarinis, šaltesnis pakraštys.

Ekspertas paaiškino, kaip elgtis ir kur slėptis išgirdus oro sirenas: kelias taisykles būtina žinoti kiekvienam (7)

„Suprantu, kad taikos metu psichologiškai sudėtinga ruoštis karui, kurio galbūt net nebus. Karas...

Vidurinio ir seno amžiaus vyrai užvaldo rinką: juos jaunos merginos, moterys ir net vyrai nori išsinuomoti

Santykiai su šeima gali būti iš tiesų painus ir sudėtingas dalykas, dažnai – nebūtinai...

Mokslininkė Plikusienė apie mūsų ateities vaistus: kai kurie gyvūnai gamina žmonijai svarbius ginklus prieš virusus

Gegužės 30–31 d., vykstant didžiausiai inovacijų ir progreso konferencijai Baltijos šalyse „...

Apgynė Lekavičių: jis nėra „Žalgirio“ bėda

Šalies čempionas Kauno „Žalgiris“ patyrė retą, bet nebe pirmą nesėkmę LKL reguliariajame...

Naujausioje fotosesijoje Italijoje – užburiantis Karolinos Toleikytės grožis (3)

Dizainerės Rūtos Mackevičiūtės , kuriančios mados prekės ženklui „Coocoomos“, nauja 2024...