aA
VSD teigimu, parašų už nacionalsocialų kandidatus į Seimą klastojimo ištakų ieškoma ir pavasarį K.Uokos Šiauliuose organizuotame parašų dėl vieno iš siūlomų referendumų rinkime.
Kazimieras Uoka
Kazimieras Uoka
© "Lietuvos žinios"
"Vaizdą, kurį matėte būstinėje, nacionalsocialai patys paruošė žurnalistams. Išstumdyti baldai, išmėtyti popieriai - "falšas". Krata buvo atlikta tvarkingai, tokio vaizdo, jei būtumėte užėję tuoj po mūsų darbuotojų apsilankymo, nebūtumėte pamatę", - LŽ tvirtino Valstybės saugumo departamento Šiaulių apygardos viršininkas Stasys Kesarauskas.

Rugsėjo 7 d., įtarus, kad dalis parašų, surinktų nacionalsocialų kandidatams į Seimą remti, buvo padirbti, Šiaulių apygardos prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl rinkimų dokumentų klastojimo.

Nežinojo

Dalį žmonių, kurių parašai, kaip įtariama, yra suklastoti, jau apklausė VSD pareigūnai. S.Keserausko teigimu, kai kurie apklaustieji teigė nesuvokę, kad pasirašo už nacionalsocialų kandidatus į Seimą, kai kurie tvirtino iš viso nieko nepasirašę, bet parašų rinkimo lapuose yra jų autografai ir anketiniai duomenys.

VSD Šiaulių apygardos pareigūnų nuomone, šie duomenys nacionalsocialų sąrašuose gali būti atsiradę taip: pavasarį Šiauliuose parašų dėl vieno iš dažnai inicijuojamų referendumų rinkimo vajų organizavo Nepriklausomybės Akto Atkūrimo signataras, Darbininkų sąjungos narys Kazimieras Uoka. Pareigūnų žiniomis, jis buvo apsistojęs vienos iš nacionalsocialų partijos narių namuose. Surinkus parašus dėl referendumo, buvo padarytos parašų rinkimo lapų kopijos su pasirašiusiųjų adresais, paso numeriais ir kt. Manoma, kad kai kurių žmonių parašus nacionalsocialai nuo jų tiesiog nukopijavo.

Prieštarauja

Neregistruotos Lietuvių nacionalsocialinės partijos vadas Mindaugas Murza teiginius apie tvarkingai atliktą kratą vadina "falšu".

"Aš pats buvau kratos metu, po apžiūros protokolu pasirašiau aš ir liudininkė Irena Dimskienė. Ji gali paliudyti, kad pareigūnai traukė popierius ir metė tiesiog ant žemės. Kaip jie paliko, taip žurnalistai pamatė", - tvirtino vadas.

LŽ pasidomėjus, ką jis mano apie VSD pareigūnų įtarimus dėl referendumo dalyvių parašų panaudojimo nacionalsocialų kandidatams remti, M.Murza tvirtino, kad parašų jo žmonės neklastojo. Jo teigimu, pavasarį K.Uoka buvo užsukęs į nacionalsocialų būstinę ir kvietęs prisidėti prie parašų rinkimo, tačiau nacionalsocialai atsisakė tai daryti.

Užvakar nuo 10 val. vakaro iki 2 val. nakties krata buvo daroma nacionalsocialų štabo vadės Kristinos Janavičienės namuose. M.Murza patvirtino žinąs, kad pavasarį ši jo partijos narė padėjo K.Uokai rinkti parašus, tačiau tuo metu Lietuvių nacionalsocialų partijai K.Janavičienė dar nepriklausė.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Parduodamos legendinės „Šilo kopos“ patalpos: šeimininkai sako grąžinę Merkinei karūną, o dabar – nauji planai (1)

Prieš septynerius metus Merkinėje duris atvėrė bistro „Šilo kopa“. Vadovaujamas mamos ir...

Saulės parkai įrenginėjami ten, kur mažiausiai tikimasi

Saulės energija per ateinančius kelis dešimtmečius turėtų dominuoti pasaulinėse elektros...

Lietuvoje – nė vienos neįgaliesiems prieinamos įstaigos: apie šias idėjas kalbama jau 30 metų, tačiau architektai numoja ranka

Ilgus metus Lietuvoje buvo kalbama apie aplinkos pritaikymą žmonėms su negalia. Pavyzdžiui, jei...

Karas Ukrainoje. Per Rusijos ataką prieš Ukrainą Lenkija pakėlė į dangų savo karinius lėktuvus rusai atakavo svarbius infrastruktūros objektus Dnipropetrovsko srityje

Rusijos okupacinės pajėgos užpuolė Dnipropetrovsko sritį . Tai paskelbė Dnipropetrovsko OVA...

Į Lietuvą iš Nyderlandų atkeliaus oro gynybos sistemos „Patriot“

Nyderlandai šią vasarą į Lietuvą siųs „ Patriot “ oro gynybos sistemas. Tai savo „X“...

Kovo pabaigai – rekordinė šiluma: skaičiai privers išsižioti (4)

Naktį praslinkus atmosferos frontui, penktadienio dieną mūsų regione stiprės anticiklono gūbrys,...

Kuo mums naudingi kiaušiniai ir kiek jų galima suvalgyti per dieną: įspėjo, kada jie gali kelti pavojų sveikatai (1)

Tyrimai rodo, kad vienam lietuviui vidutiniškai tenka beveik 12 kg vištos kiaušinių per metus....

Tautietį gyręs santūriai, Messina atskleidė sekęs Sumnerį dar NBA

Ettore Messina nespjauna į tikimybių teoriją, bet suskaičiuoti kiekvienos dėl paskutinės...