aA
Kiekvienas savo širdyje nešiojamės gražiausias savo vaikystės Kalėdas. Ir nesvarbu, kuo jos buvo labiausiai įsimintinos - ar atėjo pats tikriausias Kalėdų Senis, o galbūt jis atnešė trokštamiausią dovaną...O gal paprasčiausiai buvo gili, šalta žiema, o jūs sėdėjote priešais besikūrenantį židinį ir darėte žaisliukus savo eglutei, kuri buvo pati gražiausia...
Sandra Randžkroft
Sandra Randžkroft
Simon Braun
Simon Braun

"Vienas nuostabiausių Kalėdų malonumų - eglės puošimo ritualas. Mano namuose jo laikydavosi šventai. Prasidėdavo nuo pokalbio telefonu pašnibždomis, vėliau netikėtai atsirasdavo tėtis. Sėdi ant sofos lyg niekur nieko, skaito laikraštį. Į duris jis neskambindavo, niekas jo nepasitikdavo- visi buvo užsiėmę nuvilioti mane į tolimiausią kambarį, kol jis iš prieškambario į balkoną per visą kambarį perneš tampriai suvystytą medelį.

Eglė - nuotaka
Eglė - nuotaka

Apgaulės pakakdavo keletui minučių, kol šiltame ore ištirpdavo šalčio juosta, pavirsdama linksmu naujametiniu aromatu. Versija, kad jau buvo atėjęs Kalėdų Senis ir ėmė nešti dovanas, atsirasdavo dar kartą, kai slapta nuo antresolių buvo nuimama dėžutė su žaisliukais, kuri netyčia atsirasdavo kambario kampe.

Sandra Randžkroft
Sandra Randžkroft

Beje, nuo tada, kai būdama dviejų metukų pastebėjau, kad barzdotasis senis su raudonais šilko kailiniais ir vatiniu pamušalu yra pažįstamo veido, paklausiau, kodėl Kalėdų Senis su tėvelio nosimi, apgaulė nepavykdavo. Tačiau tapo papročiu. Kaip ir pasakojimas apie tą nosį, kurį, manau, teks išgirsti ir šiemet, kai visa šeima, kaip įprasta, susirinks prie stalo, prie dar nepapuoštos eglės, kad iškirptų snaiges iš sidabrinio popieriaus, nudažytų riešutus auksu ir ant siūlo pakabintų mandarinus."

Ir saldi, ir karti
Ir saldi, ir karti

Suprantama, švenčių jėga yra tradicijose. Ir kiekvienoje šeimoje jos savos. Kaip ir mylimiausi žaisliukai, su kuriais susiję tam tikri prisiminimai, eglės puošimo ir girliandų kabinimo bute būdai, būtiniausi kalėdiniai patiekalai ir apskritai šios nuostabios šventės ritualas. Juk ir kalėdinės eglės puošimui taikoma mada.

Joanne Piliotis
Joanne Piliotis

Kaip ir aprangoje, egzistuoja madingos spalvos ir jų deriniai (tai visos firmos susižavi mėlyna su sidabru, tai balta su auksu), medžiagos (žaisliukų kolekcijose paeiliui vyrauja blizgantis arba matinis stiklas, aksomas arba skaidrumas), formos (kartas eglę puošia vien tik stiklo bumbulais, kaspinais ir stikliniais vaisiais). Visa tai, žinoma, mados industrija. Tačiau kokia nuostabi!

"Egzotika"
"Egzotika"

Radikaliausieji Vakarų dizaineriai siūlo apskritai atsisakyti tradicinių eglės žaisliukų, pakeisti juos gėlėmis, lapais, vaisiais, sausainiais. Turbūt viena, kas nepasikeitė,- tai žvakės. Netgi pati eglutė tapo nebūtina: jos vietą gali užimti neįprastas kalėdinis medis iš samanų ir sausų šakelių. Gana netradicinis sprendimas. Iš tikrųjų visa tai nepažeidžia susiklosčiusių tradicijų. Juk svarbiausia jose - mokėti sukurti šventę. O iš ko - visiškai nesvarbu.

Samanota eglė

Nikki Tibbl
Nikki Tibbl

Kliv Beilis- žinomas anglų “samanų” specialistas, mokantis iš jų sukurti pačius neįtikinamiausius papuošalus namams. Jo “eglės” kamieną sudaro stiebas iš tvirtų pagalių, įtvirtintų keraminiame puode. Iš išorės viskas aplipdyta samanomis, į kurias meniškai įmontuoti vazonėliai su ciklamenais, gebenėmis ir raudonųjų salotų kupstais. Paskutinis akcentas- auksiniai bronzos dažai, kuriais padažytos meniškai surištos sausos šakelės, paremiančios sodo- daržo statinį. Nuostabu ir tiek!

Miško pasaka

"Miško pasaka"
"Miško pasaka"

Steven Budem, landšafto architektas, visiškai pasitikėjo gamta- netgi kankorėžius rinko parke. Dalį puošybos elementų - cinamono lazdeles ir cukatas rado virtuvėje, virvutę -sandėliuke. Medžiagos - po ranka, idėjos - galvoje, taigi, toli eiti nereikia.

Egzotika

Stiven Budem
Stiven Budem

Nikki Tibbl sėkmingai dirbo reklamos srityje, kol jos hobi - puokščių kūrimą - tinkamai įvertino įžymi medžiagų dizainerė Trišija Gild, su kuria Nikki dabar dirba. Jos šmaikštų eglės tualetą sudaro apelsinai, citrinos, laimo vaisiai, egzotiškos anturijaus gėlės, parinktos pagal spalvą, ir citrusiniai skanumynai, surišti į kekeles. Šalia - metaliniai žibintai ir dekoratyviniai kibirėliai su žvakėmis. Vaisiai suverti ant vielos ir prie eglės pririšti kaspinais, gėlės patalpintos į nedideles kolbas.

Ir saldi, ir karti...

"Samanota egle"
"Samanota egle"

Graikė Joanne Piliotis eglei sugalvojo vasarinį apdarą, lyg ant kalėdinės eglės tupėtų drugeliai. Tam reikėjo ant valo suverti tūkstančius sausų eukalipto lapų ir garbiniuotos žolės kuokštelių. Truputį rožių pumpurų, granatų, cukrintų apelsinų ir raudonųjų aitriųjų pipirų dėl grožio ir saugumo, kad, panorėjęs išardyti konstrukciją ir suvalgyti, būtum negailestingai nubaustas.

Neapgaunanti nuojauta

Neapgaunanti nuojauta
Neapgaunanti nuojauta

Simon Braun vietoj eglės Kalėdoms sugalvojo štai tokį aromatinį stovą, kurio keliuose aukštuose- lizduose išdėlioti kankorėžiai, cinamono lazdelės ir įvairių formų aromatizuotos žvakės. Tam pakanka puode pastatyti tvirtą stovą, ant jo viela susukti lizdus iš vytelių (kuo aukštesnis, tuo mažiau pridėlioti) ir išdėlioti ant jų gėrybes ir skanėstus.

Eglė - nuotaka

Londono floristė Sandra Randžkroft eglės papuošimui siūlo baltas lelijas, tulpes, eukalipto šakeles ir gluosnio rykšteles. Iškilminga - nors dabar tekėk. Iš tradicinio kalėdinio rinkinio yra tik auksinės žvakės ir popieriaus skiautelės. Kad gėlės nevystų, jos įstatomos į mažytes kolbas, analogiškas toms, kurios gyvastį išsaugo orchidėjoms ( jų galima rasti specializuotose gėlių parduotuvėse). Kolbos prie šakų pririšamos viela.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Grigonio ekipos atsakas: galingu spurtu patiesė be lyderio rungtyniavusį „Maccabi“ Lietuvis rezultatyvumu nepasižymėjo

Mariaus Grigonio atstovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ atsitiesė po nesėkmės pirmosiose...

Sedekerskio sezonas Eurolygoje pakibo ant plauko: „Baskonia“ vėl pralaimėjo Madride Lietuvis išsiskyrė universaliu žaidimu

Vitorijos „Baskonia“ su Tadu Sedekerskiu atsidūrė ties prarajos riba Eurolygos atkrintamosiose....

Nauja „Messenger“ funkcija jau prieinama ir Lietuvoje: naudotojai skundėsi ne vienerius metus (1)

„ Facebook Messenger“ naudotojai pagaliau buvo išgirsti – programėlės kūrėja „Meta“...