Kaip kontroliuoti potraukį maistui

 (3)
Apsivalgymo biologija

Pagal mitybos konsultantę ir Amerikos dietos asociacijos atstovę Dr. Connie Diekman, maistas skatina seratonino išskyrimą smegenyse. Seratoninas perduoda nervinius impulsus, kurie mus nuramina ir atpalaiduoja. Riebalai, iš kitos pusės, turi daug molekulių, kurios skyla daug lėčiau ir ilgesnį laiko tarpą užsilaiko virškinamajame trakte, o tai mums suteikia pilnumo ir komforto pojūtį ištisas valandas.

Taigi nieko stebėtino, kad praradę ūpą, mes siekiame riebaus ir saldaus maisto. Svarbu yra įsisamoninti, kad mūsų troškimas paskęsti sausainių ir bulvinių traškučių palaimoje ateina ne iš skrandžio, o iš smegenų. Ir jeigu iš tiesų rimtai stengsimės, mes galime pažaboti šį potraukį. Tačiau jeigu kovojate su depresija ir tuo pačiu metu mėginate laikytis griežtos dietos, galite atsidurti nesibaigiančiame dietos ir apsivalgymo rate.

Maistas kaip atpildas

Taigi, atsakymas yra pakeisti savo mąstymą apie maistą, tuo pačiu keičiant savo mitybos įpročius. Tačiau pripažinkime, kad elgesio, susijusio su maistu, keitimas nėra paprastas dalykas. Įprotis naudoti maistą kaip paguodą daugeliui mūsų yra seniai pažįstamas. Tai prasideda vaikystėje, kai esame išmokomi, kad maistas yra atpildas. Mes girdime: “jei būsi geras, gausi saldainį, tačiau jei būsi išdykęs, neduosiu tau deserto".

Kai kuriems žmonėms stresą sukelia šeima, kitiems – darbas. Siūlome įvardinti sau, kurios aplinkybės gali pastūmėti siekti saldumynų ir tuomet pergudrauti kylantį potraukį giliai kvėpuojant arba naudojant kitas atpalaidavimo priemones, siekiant save nuraminti mintyse, o ne fiziškai pataikaujant maistu. Jeigu tai suderinsite su sveika mityba, jūs jau būsite pakeliui į subalansuotą požiūrį į maistą ir siekiant tobulo kūno svorio, kurį galėsite išlaikyti visą gyvenimą.

Kaip pakeisti valgymo įpročius

Pirmas žingsnis, kurio galite imtis, siekdami numesti svorį, yra pamiršti bet kokią dietą. Vietoj to, peržiūrėkite savo valgiaraštį, iš jo išbraukdami bet kokį riebų maistą ir jį pakeisdami vaisiais ir daržovėmis – tai yra du punktai, kurių daugumai mūsų labiausiai trūksta maisto piramidėje. Idealiu atveju mes turėtume suvartoti penkias gamtinių maisto produktų porcijas per dieną ir jeigu didinsite šių produktų kiekį kiekviename valgyje ir užkandyje, kilogramai kris natūraliu būdu.

Teisingos mitybos patarimai:

1. Nepraleiskite pusryčių.

Vienas iš geriausių būdų gauti kuo daugiau vaisių, yra valgyti juos ryte. Jų paruošimas neužima laiko – viskas, ko jums reikia, yra peiliukas, pasirinktas vaisius, žemo riebumo pienas ir proteino milteliai. Tuomet viską sumaišykite ir pirmyn!

2. Valgykite sveikus ir malšinančius alkį užkandžius.

Siūlome pirkti džiovintas uogas, abrikosus ar netgi bananus ir juos laikyti ant savo stalo darbe tiems atvejams, kai kyla noras tiesiog ką nors pakramsnoti. Daržovės? Žinoma. Juk mes visuomet valgome sumuštinius, o juos labai lengva pagaminti su raudonąja paprika, pomidorais, agurkais ar salotų lapais – visi šie produktai beveik neturi kalorijų.

Taip pat galite padaryti pjaustytų daržovių salotas, pavyzdžiui, iš brokolių ir morkų su virtais ryžiais ir valgyti juos drauge su bulvėmis kepsniais vietoj sūrio ar grietinės.

3. Nepaverskite deserto naktine palaima.

Siūlome keletą vakarų per savaitę atsisakyti naktinio deserto. Vietoj ledų ar saldainių pamėginkite šviežių vaisių. Valgydami obuolius, nepriaugsite svorio. Palaikykite gabalėlį šokoladinio pyrago kitam vakarui, o tuomet mėgaukitės juo. Jeigu įprasite nuolatos atsisakyti mėgstamo maisto, nesunkiai išsiugdysite sveikos mitybos įpročius.

Vietoj visai neveiksmingų dietų verčiau lėtai ir pastoviai keiskite savo aktyvumo lygį ir valgymo būdą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

Įvardijo merdinčius universitetus: priėmimas krito dramatiškai (206)

2017 liepos mėn. 24 d. 11:34
Įvardijo merdinčius universitetus: priėmimas krito dramatiškai
Pagal pastarųjų trejų metų priėmimo skaičius, labiausiai sunerimti ir pokyčių imtis turėtų Mykolo Romerio universitetas (MRU), Šiaulių universitetas (ŠU), Lietuvos edukologijos universitetas (LEU), Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU), Kazimiero Simonavičiaus universitetas.

Šį Lietuvos miestą kasmet palieka tūkstančiai: žmonės tiesiog nieko nebeįperka (129)

2017 liepos mėn. 24 d. 12:41
Jurbarkas
Atvykus į Jurbarką atrodo, kad šis miestas turėtų būti reprezentacinis ir pavyzdinis: puikiai sutvarkyti parkai ir daugiabučių kiemai, dauguma gatvių atnaujintos, be to, dar ir pritaikytos neįgaliųjų ir senyvo amžiaus žmonių patogumui, o kur bepažiūrėsi, pamatysi kokią nors smulkiojo verslo iškabą. Tačiau pradėjus kalbėtis su vietiniais situacija nebeatrodo tokia puiki.

V. Valiušaitis. Kokias Rusijos grimasas parodė NATO filmas apie „miško brolius“ (54)

2017 liepos mėn. 24 d. 13:23
1940 m. sovietai apiplėšė ir sunaikino nesipriešinusią mūsų kariuomenę
Archyvo nuotr.
„Iškreipta viešoji nuomonė yra lyg padirbti pinigai: ji reikalinga kaltiems žmonėms atitinkamai paveikti sąžininguosius, kad pastarieji, nė nesuvokdami ką darantys, įteisintų pirmųjų nusikaltimus“, – sakė Josephas-Marie de Maistre‘as, prancūzų mąstytojas, politikas ir diplomatas, vienas įtakingiausių XVIII a. pabaigos konservatyvizmo ideologų.

Lietuvius sužavėjusi San Kristobalio sala išlydėjo su kaltinimais dėl kontrabandos

2017 liepos mėn. 24 d. 13:47
Lietuvius sužavėjusi San Kristobalio sala išlydėjo su kaltinimais dėl kontrabandos
Ernestas Ramonas
Paskutinis vakaras Santa Kruzo saloje daugeliui sukėlė dviprasmiškus jausmus. Viena vertus – jau greit keliausime namo ir susitiksime su pasiilgtais namiškiais. Kita vertus – turėsime palikti laivą ir dalį įgulos narių, su kuriais jau susigyvenome (vieni plauks toliau, kiti skris iš kito oro uosto).

Paskelbti naujausi atlyginimų vidurkiai: kas mokėjo daugiausia? (110)

2017 liepos mėn. 24 d. 10:46
Nuo šių metų pradžios „Sodra“ skelbia daugiau kaip 3 darbuotojus turinčių įmonių ir organizacijų darbuotojams mokamus atlyginimų vidurkius. Birželį vos vienoje darbovietėje vidurkis viršijo 10 tūkst. Eur.