Norite pažvelgti į mažylio sielą? Stenkitės būti šalia, kai vaikutis pasiims pieštukus bei piešimo sąsiuvinį ir pasiūlykite jam nupiešti šeimą. Nepasakinėkite ir netikslinkite, ką būtent jis turi nupiešti. Netrukdykite mažajam Rafaelui, o tyliai stebėkite. Galbūt jūsų laukia netikėti atradimai.

Tėtis, mama, aš...

Kokia seka vaikas nupiešė šeimos narius? Jeigu patį pirmą save, tai dar nereiškia, kad jis egocentrikas. Taip ir turi būti. Juk mažylis piešia savo pasaulį, kuriame jis - pats svarbiausias gerasis burtininkas. Kita vertus, jeigu jis nupiešė tik save, vadinasi, nesijaučia esąs šeimos narys. Nupiešęs save vaikas dažniausiai piešia tą šeimos narį, kurį laiko pačiu svarbiausiu. Paskutiniai popieriaus lape dažniausiai įamžinami mažieji šeimos nariai - šuniukai, kačiukai, papūgėlės. O jeigu uodeguotasis keturkojis draugas atsidūrė antras, vadinasi, jūsų mažylis jaučiasi labai vienišas.

Jaunesnieji broliai ir seserys dažnokai taip pat nupiešiami šalia visų kitų šeimynykščių. O jeigu jie dar mikroskopinio dydžio, vadinasi, vaikas pavyduliauja ir kovoja dėl tėvų dėmesio. O juokingos šypsenos nuo ausies iki ausies, gėlytės, spalvoti balionėliai, aplink skraidantys drugeliai - tai ryškus požymis, kad jūsų vaikui labai gera šiame pasaulyje.

Rankos, kojos, galva

Darželinukai jau puikiai geba piešti visas kūno dalis, nepamiršta net detalių. Jų trūkumas turėtų priversti suklusti. Ilgos kurio nors giminaičio rankos kartais byloja tai, kad šis žmogus gali nubausti, suduoti. Jeigu, pavyzdžiui, tėtis dažnai bara, vaikas gali pamiršti nupiešti jam burną. Didelės ir apkūnios žmonių figūrų kojos rodo, kad vaikas šeimoje jaučia įtampą ir nesąmoningai trokšta šiltesnių šeimyninių santykių. Mažylis, kuriam nejauku šiame pasaulyje, nupieš pobaisius žmones į šalį atmestomis rankomis ir dideliais pirštais.

Mažasis dailininkas, piešiantis ilgakojus žmogeliukus, greičiausiai trokšta nepriklausomybės. Jei vaikas visas figūras vaizduoja pakeltomis rankomis, tai nelabai gerai. Vadinasi, jam patinka, kai bijomasi.

Švelnumą atspindi dangaus spalvos

Patį mylimiausią ir artimiausią žmogų mažylis stengsis nuspalvinti tomis pačiomis spalvomis kaip ir save. Nenuoramos ir užsispyrėliai dažniausiai renkasi šiltas ir ugningas spalvas - avietines arba oranžines. Šaltus atspalvius mėgsta tylūs, svajojantys, rimti mažyliai. Juos traukia mėlyna, žydra, šviesiai geltona spalva. Baltos ir juodos spalvos kontrastas - vidinio konflikto, su kuriuo niekaip negali susidoroti mažylis, atspindys.

Ir dar atkreipkite dėmesį, kaip jūsų vaikas spalvina tai, ką pavaizdavo. Jeigu pieštukas vis iššoka už kontūro ribų, vadinasi, mažylis labai savarankiškas, mėgsta laisvę. Jeigu piešinys nuspalvintas labai skrupulingai, o tarp kontūro ir pagrindinės spalvos palikta balta juosta -tai ženklas, kad vaikas nepasitiki savimi, jaučiasi nesaugus ir nuolat trokšta jūsų palaikymo.