aA
JAV ambasada Vilniuje nustatė naują sukčiavimo būdą, kurį naudoja lietuviai, siekiantys gauti JAV vizą. Amerikiečiai pastaruoju metu bemaž kasdien kreipiasi į "Sodrą" prašydami patikrinti, ar į JAV norintys išvykti lietuviai neklastoja Valstybinio socialinio draudimo fondo pažymėjimų ir juose pateikiamų duomenų.
JAV ambasada
© "Lietuvos žinios"
  • Atlyginimai
  • Spaustuvės

    Redakcijos žiniomis, "Sodra" iš JAV ambasados gauna dešimtis paklausimų dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo pažymėjimų "Sodros" knygelių padirbinėjimo. Laikinasis "Sodros" vadovas Skirmantas Rimkus vakar LŽ patvirtino, kad kreipimųsi iš JAV ambasados pastarosiomis dienomis sulaukiama nemažai.

    Atlyginimai

    Prieš keletą dienų duomenų klastojimo problemą "Sodros" vadovai aptarė su JAV ambasados konsule Linda Eichblatt.

    Pasak S.Rimkaus, "Sodros" pažymėjimų klastojimai padažnėjo pastaraisiais metais, kai JAV ambasada iš vizą norinčių gauti darbingo amžiaus Lietuvos piliečių pradėjo reikalauti pateikti duomenis apie atlyginimą. Taip bandoma atsijoti mažai uždirbančius lietuvius, kurie, gavę JAV vizą, už Atlanto tikėdavosi susirasti nelegalų darbą.

    "Daugeliu atvejų skaičiai padidinami. Siekiama parodyti, kad tas žmogus gauna geras pajamas, turi gerą darbą ir važiuoja į Jungtines Valstijas tik tetos aplankyti, o ne nelegalaus darbo gauti", - paprašytas apibūdinti dažniausius klastojimo atvejus LŽ pasakojo "Sodros" vadovas.

    Jo teigimu, tokias klastotes, sulyginus skaičius knygutėje ir "Sodros" kompiuteryje, aptikti nesunku. Paprastai vizos prašantys lietuviai gautose iš darboviečių pažymose prirašo prie savo algų papildomus skaičius, taip uždarbį pasididindami dešimtis kartų. Neoficialiomis žiniomis, diduma paklausimų atskleidžia dokumentų klastojimo atvejus.

    Spaustuvės

    S.Rimkus pastebėjo, kad pastaruoju metu vis dažniau aptinkama ir padirbtų "Sodros" knygelių. "Būna netgi taip, kad knygutės viršelis geras, originalas, o lapai įsiūti kiti", - LŽ prisipažino laikinasis "Sodros" direktorius. - Ir ambasada, aišku, tą žmogų varo lauk, tas knygutes persiunčia mums".

    S.Rimkaus teigimu, kai kurios "Sodros" knygelės būna padirbtos pakankamai profesionaliai. Jis spėja, kad pažymėjimai spausdinami nelegaliai.

    Įvertink šį straipsnį
    Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
    (0 žmonių įvertino)
    0

    Top naujienos

    Dėl Jurijaus Borisovo tvirtovės skubiai imamasi veiksmų: užsiminė apie diversijas ir slaptą amunicijos sandėlį (5)

    Po Delfi tyrimo apie Jurijaus Borisovo tvirtovę Trakų rajone Seimo nariai ėmėsi aiškintis,...

    VSD pranešėjo komisijos išvados įveikė antrą laiptelį: nuogąstauja, kad viskas pasibaigs liūdnai (2)

    Ketvirtadienį Seime įvyko Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tyrusios...

    Pajamų deklaravimui liko vos savaitė: atsakė į dažniausiai užduodamus klausimus

    Valstybinė mokesčių inspekcija ( VMI ) primena, kad pajamas privalantiems deklaruoti gyventojams...