aA
Artėjančiuose Seimo rinkimuose parlamentaro mandato nesieks 15 esamų Seimo narių: kas nusivylė politika, kas pasirinko verslą ar pasuko į diplomatinę tarnybą. Daugiausia besitraukiančiųjų iš aktyvios politikos – socialdemokratų gretose, žmogiškųjų išteklių netekčių nepatirs Liberalų sąjūdis bei „Tvarka ir teisingumas“.
Moteris eina koridoriumi
Moteris eina koridoriumi
Socdemai praranda 5 bendražygius

Socialdemokratai, iš dabartinės savo frakcijos narių, praras 5 politikus: Petrą Bagušką, Andrių Baranauską, Albertą Sereiką bei Viačeslavą Škilį.

Dabartinis teisingumo ministras ir Seimo narys Petras Baguška iš pradžių buvo įrašytas į galutinai nesureitinguotą socialdemokratų kandidatų sąrašą. Tuomet ministras dar buvo Pilietinės demokratijos partijos narys – tai viešojoje erdvėje sukėlė pasipiktinimą, P. Baguška perėjo į Socialdemokratų partiją, tačiau po skyrių reitingavimo į sąrašą nepateko. Jam neskirta ir nė viena vienmandatė apygarda.

Andrius Baranauskas, kurio taip pat nėra jokiame kandidatų sąraše į parlamentą, teigia, kad jam mielesnis bet koks ūkinio pobūdžio darbas, nei įstatymų leidyba. Parlamentaras sako, kad po rinkimų Seimas bus dar margesnis, nei šis. Dėl šios priežasties, jo nuomone, būsimasis parlamentas gali būti konfliktiškas ir jame gali būti sunku dirbti.

„Kitoje srityje galima daugiau padaryti, nei politikoje“, - DELFI sakė A. Baranauskas, tačiau neatskleidė, kokios veiklos imsis konkrečiai.

Dar vienas socialdemokratas Mindaugas Subačius sako, jog nenori pernelyg ilgai užsibūti Seime, mat tuomet prarastų kvalifikaciją, verslumą, tačiau politikas neatmeta galimybės po 12-16 metų vėl varžytis dėl Seimo nario mandato.

„Po 8 metų Seimo narys, kam jis reikalingas? Kas čia per profesija – Seimo narys. Pažiūrėkit į kitus Seimo narius, kurie išbuvo 8 metus ir po to nepateko: vienas metus neranda darbo, kitas – pusantrų. Manau, tai geras lakmuso popierėlis“, - sakė M. Subačius.

Tuo tarpu Albertas Sereika ir Viačeslavas Škilis savo sprendimų trauktis iš politikos nekomentavo. A. Sereika sakė, kad tema netinkama aptarinėti telefonu, tuo metu V. Škilis kalbėti nepanoro, nes esą nekandidatavimas yra jo asmeninis sprendimas.

Konservatorius palieka 3 politikai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos gretose po rinkimų nebus teisininko Kęstučio Čilinsko, Povilo Jakučionio ir Antano Napoleono Stasiškio.

Apie tai, kad traukiasi iš politikos K. Čilinskas paskelbė jau kiek anksčiau. Anot nepilną Seimo nario kadenciją išbuvusio parlamentaro, rinkimuose dalyvauti jis atsisakė patyręs, kad Seimas yra kriminalizuota institucija, o svarbiausi valstybės gyvenimo sprendimai priimami ne Seime ir net ne Vyriausybėje, o privačiuose kabinetuose.

Povilas Jakučionis sako, kad jau yra per senas būti Seimo nariu. Be to, kaip šmaikštavo parlamentaras, jam nusibodo būti vyriausiu Seimo nariu – parlamentarui vasarį sukako 76 metai.

Panašią argumentaciją išsakė ir Antanas Napoleonas Stasiškis: „Seime turi dirbti jauni, o ne seniokai. Aišku, juokas juokais, bet iš tiesų amžius daro savo – nebegali visko suspėti, reaguoti. Reikia laiku išeiti, o ne tada, kai paprašys”.

V.Rinkevičius politika nusivylė

Valstietis liaudininkas Viktoras Rinkevičius taip pat nekelia savo kandidatūros ir spalio 12 d. nesivaržys dėl Seimo nario mandato. Jis sakosi, kad nežada trauktis iš aktyvios politikos apskritai, nes liks Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkės pavaduotoju.

„Man nepatinka šiandieninė Lietuvos politika, norėčiau kitaip kad būtų. Kai negali nieko pakeisti, kai širdis graužia, kad gal galėjai kitaip kažką daryti, bet negali pats vienas. Antras dalykas, aš kitaip įsivaizduoju žmonių santykius. Kažkaip įprasta, kad jeigu žmogus suklupo, suklydo, duoti jam ranką, padėti atsitiesti, o politikoje viskas kitaip – čia 10 užšoks ant galvos, sutryps“, - nusivylimo neslėpė V. Rinkevičius.

Pasak valstiečio liaudininko, jis pasibaigus kadencijai jis ketina grįžti į Biržus, kur turi savo ūkį, ir ūkininkauti.

Apie nepateisintus lūkesčius politikoje užuominomis kalba ir liberalcentristas Henrikas Žukauskas. Architekto išsilavinimą turintis politikas teigia, kad geriau gyvenime palauks tų reformų, kurias žada šiais metais į Seimą kandidatuojantys asmenys.

Siekti parlamentaro mandato neketina ir kitas Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos narys, dabartinis parlamentaras Vladimiras Volčiokas. Šis politikas tokį sprendimą priėmė po to, kai rugpjūčio 28 d. LNK laidoje „Juoda Balta“ buvo mesti kaltinimai, kad jis kartu su savo patikėtiniu Jonu Sadovskiu Lentvaryje reketuoja, šantažuoja žmonės, užsiiminėja kontrabanda.

„Oligarchai išpylė daug purvo ant manęs toj laidoj. Tai o kodėl aš turiu čia eiti, neisiu ir tegul jie sau. Aš nusprendžiau, kad jokiomis priemonėmis nesinaudosiu (tomis technologijomis), neisiu ir viskas“, - DELFI sakė V. Volčiokas.

Nebesiveržti į Seimą nutarė ir du Darbo partijos nariai – Romualda Kšanienė bei neseniai vedęs Antanas Bosas. Kaip DELFI jau rašė, A. Bosas partiečiams pranešė ketinąs užsiimti verslu, R. Kšanienė sprendimą motyvavo asmeninėmis problemomis.

Suka į diplomatinę tarnybą

Pora Naujosios sąjungos narių – Vaclavas Stankevičius ir Antanas Valionis – ketina sukti į diplomatinę tarnybą.

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) yra pritaręs A. Valionio kandidatūrai dirbti ambasadoriumi Latvijoje.

A. Valionis užpernai rengėsi tapti Lietuvos diplomatiniu atstovu Baltarusijoje. Jo kandidatūrai jau buvo pritaręs URK, tačiau po kelių savaičių tokį sprendimą atšaukė. Vėliau A. Valionį buvo pasiūlyta skirti pirmuoju Lietuvos ambasadoriumi Argentinoje, bet URK jo kandidatūrą atmetė.

Kelią grįžti į ambasadorius A. Valioniui užkirto KGB rezervininko šleifas ir Seime svarstytos Liustracijos įstatymo pataisos. Jose buvo numatyti darbo valstybės tarnyboje apribojimai buvusiems KGB rezervininkams. Pagal projektą, į KGB rezervą buvę įrašyti asmenys kurį laiką negalėtų dirbti diplomatinio darbo.

V. Stankevičius DELFI sako, jog jam taip pat būtų priimtinesnis diplomato darbas, tačiau neatskleidžia nieko konkretesnio, tik teigia, kad galutinį sprendimą šiuo klausimu turi priimti Užsienio reikalų ministerija (URM) ir prezidentas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Mokymų metu VRK per klaidą nutekino tūkstančių rinkėjų duomenis

Rinkimų repeticijos metu Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) galimai nutekino tūkstančių...

Dvigubų dublių mašina NBA, bet ne FIBA orbitoje: ar tikrai rinktinės žaidimas turėtų suktis aplink Sabonį?

Fenomenaliai šį sezoną NBA arenose žaidęs ir kelis šio amžiaus rekordus į šipulius...

Su emocinėmis problemomis susiduria vis jaunesni: vienišumo jausmą patiria dar mokykloje

Pastaraisiais metais pastebima nemaloni tendencija, kad vaikų, susiduriančių su tokiomis...

Žemaitaitis planuoja trauktis iš Seimo KT: Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką, papildyta (60)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir...

Kovos su ruse atsisakiusi Lietuvos boksininkė nepanoro ir dalintis pakyla: pasakiau „ne“ ir šventa (9)

Ana Starovoitova ketvirtadienį iš Belgrado (Serbija) parsivežtą Europos čempionato bronzos...