aA
Ankstų ketvirtadienio rytą didelės policijos pajėgos sugužėjo į Klonio gatvę Garliavoje, o 7.20 val. mergaitė buvo paimta iš globėjos teisėjos Neringos Venckienės ir išvežta motinai Laimutei Stankūnaitei. Policija tikina, kad mergaitės perdavimas motinai vyko sklandžiai ir vaikas nenukentėjo. Garliavoje budėjusių žmonių pasipriešinimas numalšintas, tačiau protestas tęsiasi - mitinguotojai renkasi prie Prezidentūros, protestuota ir kituose miestuose. Visą dieną operacijos aplinkybes gvildena abi konflikto pusės, pareigūnai, politikai, žiniasklaida.
Garliavos drama: mergaitė perduota motinai L.Stankūnaitei, aistros verda
© Stopkadras/Youtube.com

Televizija TV3 tiesiogiai transliavo mergaitės perdavimo operaciją. Apie 7.20 į Kedžių namus įėjo L.Stankūnaitė, netrukus iš namų išėjo policija su skydais, girdėjosi klyksmai. Autobusiukas greitai paliko kiemo teritoriją. Mergaitė su motina buvo toje transporto priemonėje.

N.Venckienė iš karto po mergaitės paėmimo tiesioginiame eteryje patvirtino, kad globotinė buvo paimta. Ji sakė, kad tai padaryta jėga: "Man rankas užlaužė".

Operacija prasidėjo apie 6 val. ryto. Policija užblokavo gatves Garliavoje ir pradėjo teisėjos globojamos mergaitės paėmimo iš Kedžių namų ir perdavimo motinai Laimutei Stankūnaitei procedūrą.

DELFI žiniomis, į operaciją Klonio gatvėje atvyko ir pareigūnai iš Vilniaus. Į vietą nuvykęs DELFI žurnalistas stebėjo didžiules pareigūnų pajėgas. Policija per garsiakalbius įspėjinėjo žmones nesipriešinti ir palikti namus, teritoriją. Kai kurie žmonės buvo išvedami policijos pareigūnų.

Raudojo, pasakojo apie dužusius langus

Žurnalistams arti namo prieiti neleidžiama, įvykiai stebimi iš toli.

Po operacijos kieme budėję žmonės DELFI pasakojo, kad policija laužė ir daužė duris, langus, iš namų jėga išvedė Kedžius - mergaitės senelius, o keletas žmonių buvo sulaikyta.

N.Venckienei ir Kedžiams nebuvo leidžiama prieiti prie policijos pareigūnų grandine atskirtų žmonių, toliau per garsiakalbius buvo raginama laikytis rimties ir tvarkos.

Po kurio laiko gatvių blokada buvo baigta, žmonės galėjo labiau priartėti prie Kedžių namų. Pasakojama, kad susirinkusieji rauda, meldžiasi.

Policijos departamentas: vadovavomės įstatymais

Policijos departamentas išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „policijos pareigūnai, vykdydami jiems suteiktus įgaliojimus, vadovaujasi tik įstatymais. Įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims.”

Anot departamento, policijos pareigūnai buvo pasitelkti viešajai tvarkai palaikyti ir kliūtims pašalinti, perduodant vaiką motinai.

Už šių reikalavimų nevykdymą asmenys atsako įstatymų nustatyta tvarka. Įstatymai suteikia policijos pareigūnui teisę, įgyvendinant policijos uždavinius, reikalauti, kad tiesiogiai jam nepavaldūs asmenys vykdytų jo teisėtus nurodymus, o jų nevykdymo ar pasipriešinimo atveju panaudoti prievartą.

„Pagal turimą pirminę informaciją, policijos pareigūnai elgėsi teisėtai, veikė pagal galiojančius įstatymus ir atliko tik tuos veiksmus, kuriuos yra nustatęs įstatymo leidėjas. Prievarta šalinant kliūtis buvo naudojama proporcingai, prieš tai įspėjus, kad yra vykdomas teismo sprendimas, ir nurodžius vykdyti teisėtus policijos pareigūnų reikalavimus”, rašoma departamento pranešime.

Iš viso sulaikyti 39 asmenys, vienaip ar kitaip nevykdę pareigūnų nurodymu.

Perspėjo, kad gali naudoti jėgą

Anksti ryte policija taip pati išplatino pranešimą "Dėl teismo sprendimo vykdymo", kuriame policija primena,kad turi teisę panaudoti prievartą prieš prie Kedžių namų budinčius žmones, jei jie trukdys mergaitės perdavimui motinai L. Stankūnaitei.

"Policija kreipiasi į žmones ir primena, kad įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims. Įstatymai suteikia policijos pareigūnams teisę reikalauti, kad tiesiogiai jiems nepavaldūs asmenys vykdytų jų teisėtus nurodymus, o reikalavimų nevykdymo ar pasipriešinimo atveju panaudoti prievartą.

Atkreipiame dėmesį, kad už teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymą asmenys atsako įstatymų nustatyta tvarka, jiems gresia administracinė ar baudžiamoji atsakomybė.

Policija tiki, kad visuomenė žino savo teises bei pareigas, supranta savo galimo elgesio pasekmes ir viliasi, kad piliečių sąmoningumas ir supratingumas leis išvengti incidentų",- rašoma kreipimesi.

Primenamos antstolio, policijos ir kitų institucijų pareigos vykdant teismo sprendimą.

Vykdant antstolio patvarkymą, policija kartu su kitomis suinteresuotomis institucijomis dalyvauja Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo dėl įpareigojimo globėjai perduoti vaiką jos motinai vykdyme.

Procesui vadovauja ir tarpinstitucinį veikimą koordinuoja antstolis. Policijos pareigūnai pasitelkti viešajai tvarkai palaikyti ir kliūtims pašalinti, perduodant vaiką motinai.

DELFI primena, kad teismo sprendimo įvykdymo teko laukti ilgai ir su kliūtimis. Pirmą kartą dukrą motinai nesėkmingai perduoti bandyta kovo 23 d.. Tuomet operacija virto vartymusi ant žemės, vaiko tampymu,riksmais ir mėlynėmis po akimis ir ant kūno. Nuo tada viešumoje netilo kritika pareigūnams, vaiko teisių apsaugos kontrolieriams dėl neprofesionalaus elgesio. Tuo tarpu Klonio gatvėje telkėsi budėtojų pajėgos, kurias rėmė ir žymūs kultūros pasaulio žmonės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Kastytis Zubovas. Žemės orbitoje – pirmas toks atvejis istorijoje: karas kosmose – nebeišvengiamas?

Praėjusių metų spalio 31 dieną hučių teroristinė grupuotė iš Jemeno paleido balistinę...

Plinta „antausių liga“ vadinama infekcija: išgirdę gydytojų įtarimus nustemba – pirmą kartą girdžiu!

„Nuo penktadienio kartais vis pakildavo temperatūra. Be jokių kitų simptomų – slogos ar...

Iš Ukrainos – griežtas nurodymas dėl į užsienį išvykusių šaukiamojo amžiaus vyrų (9)

Ukraina antradienį pareiškė, kad imasi naujų priemonių, kurios paskatintų šaukiamojo amžiaus...

Radikaliais pareiškimais garsėjantis kandidatas į prezidentus Vaitkus išdėstė, ką mano ne tik apie Rusiją (16)

Lietuva nėra teisėta ES narė, o iš NATO reikėtų išstoti, nes tam, kad šalis būtų saugi, ji...

Victoriai Beckham 50 metų: kaip nuo „Spice Girls“ laikų pasikeitė moters išvaizda ir stilius

Buvusiai „Spice“ merginai ir dabartinei verslo magnatei Victoriai Beckham balandžio 17 dieną...

Gyvenimą iš esmės pakeitęs Martynas: nuo ankstyvos vaikystės kasdien jaučiausi tarsi išlikimo žaidynėse

Už sunkų kūno sužalojimą teistas ir probacijos laikotarpį tęsiantis Martynas Ugianskas per...