aA
Egidijus Klumbys Seimo Naujosios sąjungos (socialliberalų) narys
Man keisti pareiškimai apie Vyriausybės politikos tęstinumą ir tarptautinius įsipareigojimus. Tai buvo konservatorių įsipareigojimai, bet tauta nebalsavo už konservatorius.

Socialliberalai iš tiesų per rinkimų kampaniją deklaravo, kad narystė NATO yra vienas prioritetų užsienio politikoje, bet, antra vertus, mes kiek anksčiau rinkome parašus prieš tai, kad būtų didinamas krašto apsaugos biudžetas, mes siūlėme šituos pinigus perduoti švietimui.

Aš raginu ir raginsiu kolegas iš valdančiosios liberalų ir ypač socialliberalų koalicijos frakcijų pagalvoti, ką jie darė prieš metus. Kaip jie dabar atrodys tu žmonių akyse, kurie pasirašė prieš finansavimo krašto apsaugai didinimą.

Esu NATO realistas ir tokių žmonių mūsų partijoje yra daugiau. Vienas jų profesorius Rolandas Pavilionis. Ir kai artimiausiomis dienomis balsuosime dėl biudžeto, tokių realistų atsiras dar daugiau. Oi, dar kils daug diskusijų, dėl “karštų taškų” - krašto apsaugos, švietimo ir žemės ūkio finansavimo. Mes turime didinti finansavimą tik švietimui, nes Lietuvą gali apginti tik sąmoningi, išsilavinę kariškiai, žinantys, ką jie gina. Dabar juk į kariuomenę eina “patrankų mėsa”.

Aš norėčiau matyti intelektualią kariuomenę. Kol kas dėl krašto apsaugos tiek tarp koalicijos lyderių ir apačių, tiek tarp socialliberalų partijos vadovų ir apačių nebuvo rimtos diskusijos. Kai ateis balsavimas, jie pamatys, kad NATO realistų yra žymiai daugiau.

Be to, nesuprantu, kodėl pavyzdžiui mes turime didinti finansavimą krašto apsaugai, jei, tarkime, NATO narė Islandija visiškai neturi kariuomenės, o mes skurdžiai turime skirti iki 2 proc. nuo BVP? O ir kodėl, tarkime, mano sūnus turi ginti užsieniečių investicijas Lietuvoje? Tegul čia atvažiavę skandinavai, amerikiečiai ir skiria lėšų gynybai, kad būtų apsaugotas jų kapitalas.

Aš manau, kad yra absoliučiai mitologizuojama situacija, aiškinant, kad narystė NATO mums garantuoja ne tik saugumą, bet ir ekonominį stabilumą, investicijų pritraukimą.

Taip premjeras Rolandas Paksas iš tiesų yra pasakęs, kad jis sieks, jog visos partijos pasirašytų susitarimą dėl prioritetų užsienio politikoje, vienas kurių yra narystė NATO. Tačiau kiekvienas pilietis, taip pat ir parlamentarai turi savo nuomonę. Man keisti pareiškimai, kad 2002 m. mes turime tapti NATO nariais, reikia į tai žiūrėti realiai. Šita data nereali.

Lietuva raktų į NATO turi ieškoti ne Briuselyje, o Maskvoje. Esu NATO realistas. Aš, kaip ir dar keliasdešimt parlamentarų ir iš valdančiosios koalicijos ir iš opozicinių partijų, nebalsavome už tai, kad mūsų taikdariai būtų siunčiami į Kosovą. Ir tokiai nuomonei pagrįsti mes turime labai stiprius argumentus: pirmiausia Lietuvai kur kas svarbiau išspręsti savo vidines problemas.

Kai trūksta policijai pinigų degalams pirkti (ir jie negali nuvažiuoti į įvykio vietą, arba juokas ima pamačius policininkus, važinėjančius su dviračiais) mes negalime mesti didžiulių lėšų mūsų simboliam vaidmeniui - kariuomenei palaikyti.

Be to, aš esu kategoriškai nusiteikęs nuo pat pradžių (kai tik NATO pajėgos pradėjo Kosovo bombardavimą) prieš jėgos naudojimą šiame regione. Ir štai kokia dabar situacija Kosove? Pažeidinėjamas su NATO pagalba šitos valstybės suverenitetas. Todėl manau, kad lietuviams ten nevieta.

Bosnijoje ir Hercegovijoje kiek kitokia situacija. Ši valstybė yra suvereni. Tačiau esama ten rimtų nesutarimų tarp valstybėje gyvenančių tautų ir, galbūt, iš tiesų reikia padėti tiems žmonėms atstatyti gyvenimą į savas vėžes.

Aš nemanau, kad mūsų požiūris - nesiųsti Lietuvos kariškių į taikos palaikymo operacijas Kosove - yra trumparegiškas, nes NATO, kurios narystės mes siekiame, labai gerai vertina šias mūsų iniciatyvas. Aš manau, kad paprasčiausiai šituo spekuliuojama. Realiai mes šiandien nepasiruošią narystei NATO.

E.Klumbys kursto socialliberalus prieš A.Paulauską

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Konfliktas Vilniuje pasibaigė nužudymu – padurto vyro išgelbėti nebepavyko

Trečiadienio vakarą tarnybos skubėjo į konfliktą Vilniuje. Pranešama apie nužudytą vyrą.

Lietuvą užėmęs ciklonas vis dar rodo savo charakterį: sinoptikai įvardijo, kokių nemalonumų jis pažers

Ketvirtadienio dieną pietinis ciklonas, judėdamas į šiaurę, vis dar rodys savo charakterį.

Sužvėrėję sovietų elito vaikai užgrobė lėktuvą, kad pabėgtų iš SSSR: pralieti kraują įkvėpė lietuvio istorija (1)

Prieš 40 metų Sovietų Sąjungoje buvo įvykdytas nusikaltimas, visiems laikams įėjęs į šalies...

Žaidimo „Stellar Blade“ apžvalga. Ką ten veikia egzotiškos išvaizdos pusnuogė seksuali korėjietiška pupytė? Provokuojantys vaizdai verčia raudonuoti krūtų liulėjimo technologija ir turinys po sijonu (5)

„Stellar Blade“ dar iki numatyto pasirodymo (balandžio 26 dieną) jau spėjo sukelti nemažai...

Visi nori sužinoti 73-ejų moters grožio paslaptį: jokio botokso ir operacijų, gyvenimą ėmė keisti 40-ies (3)

Daugelis ironiškai žiūri į komentarus, kad kažkas atrodo kone perpus jauniau, nei iš tiesų yra....