aA
Per pastaruosius metus jūs susilaukėte kūdikio? Patyrėte persileidimą? Jaučiatės liūdna, nervinga, susirūpinusi ar išsigandusi? Nėštumo metu ir gimus kūdikiui galimos labai įvairios emocijos. Dažnai pasitaiko tie jausmai, kurių ir tikimės – susijaudinimas ir džiaugsmas, tačiau drauge ateina ir nerimo bei susirūpinimo jausmai.
Kūdikio gimimas
Motinos taip pat gali jaustis užverstos rūpesčiais, neužtikrintos ir susinervinusios. Nėštumo laikotarpis gali būti sudėtingas. Rūpinimasis kūdikiu yra sunkus darbas. Nepaisant to, kaip esate pasiruošusi ar kaip laukėte nėštumo ir kūdikio gimimo, šiuo metu galite patirti netikėtų pakilimų ir nusileidimų. Laikas, kantrybė ir šeimos bei draugų parama šiuo prisitaikymo periodu gali labai padėti.

Kartais moterys gali pasijusti suglumusios ir susirūpinusios savimi. Šios painios emocijos klasifikuojamos taip:

Liūdesys

Liūdesys - labai dažna reakcija, pasitaikanti pirmosiomis dienomis po gimdymo, paprastai staigiai dingsta trečią ar ketvirtą dieną. 50-75 % naujų mamyčių patiria šį nusivylimo jausmą. Jis kyla dėl emocinės iškrovos gimdymo metu. Simptomai gali būti verkimas be jokios priežasties, nekantrumas, irzlumas, nuovargis ir nerimas. Tai yra pati dažniausia, pati lengviausia ir geriausiai žinoma pogimdyvinė reakcija. Liūdnumo simptomai yra šiek tiek nemalonūs ir paprastai išnyksta savaime, dažnai taip pat greitai, kaip ir atsirado.

Pogimdyvinė depresija

Mažiausiai viena iš dešimties naujų motinų patiria vienokio ar kitokio laipsnio pogimdyvinę depresiją. Pogimdyvinės komplikacijos gali atsirasti iš karto po gimdymo arba palaipsniui iki metų laiko ar dar vėliau. Simptomai:

Tingumas, nerangumas, nuovargis, išsekimas

Liūdnumas, depresija, beviltiškumas

Apetito ir miego sutrikimai

Koncentracijos sutrikimai, sumišimas

Atminties praradimas

Per didelis rūpestis kūdikiu

Nekontroliuojamas verkimas, irzlumas

Susidomėjimo kūdikiu trūkumas

Kaltės, netinkamumo, nepilnavertiškumo jausmas

Baimė sužeisti vaiką

Baimė sužeisti save

Padidėję nuotaikos svyravimai

Susidomėjimo seksu trūkumas

Moteris, kenčianti nuo pogimdyvinės depresijos, paprastai patiria keletą šių simptomų, kurie gali būti ir silpni, ir labai stiprūs. Ji gali išgyventi “geras” dienas ir jas keičiančias “blogas”. Nors pogimdyvinė depresija kiekvienai moteriai reiškiasi individualia forma, visi simptomai gali būti vienodai išmušantys iš vėžių ir dažnai dėl jų moteris pradeda jausti gėdą, kaltę ir norą užsidaryti.

Kai kurios moterys gali nesijausti prislėgtos, tačiau jos gali jausti didelį nerimą. Pogimdyvinis nerimas ir/arba panika charakterizuojami šiais bruožais:

Intensyvus nerimas ir/arba baimė

Greitas kvėpavimas

Greitas širdies ritmas

Šaltkrėtis

Skausmas krūtinėje

Drebulys

Svaigimas

Pogimdyvinė depresija gali pasireikšti ir maniakiškais prievartiniais bruožais. Pogimdyviniai maniakiški prievartiniai sutrikimai (PMPS) gali atsirasti moterims, gimdančioms pirmą vaiką. Jei moteris ir praeityje turėjo apsėdimo manijos bruožų, tai simptomai gali suintensyvėti. Požymiai:

Įkyrios, pasikartojančios mintys (įskaitant ir mintis apie kūdikio sužeidimą)

Vengiantis elgesys (pavyzdžiui, moteris, siekdama palengvinti įkyrias mintis, gali vengti kūdikio)

Nerimas

Depresija

Šios mintys dažnai yra bauginančios ir moteris, patirianti jas dažnai gali nesuprasti, kas su ja darosi.

Pogimdyvinė psichozė

Pogimdyvinė psichozė yra pati sunkiausia ir, laimei, rečiausia pogimdyvinė reakcija. Ji pasitaiko maždaug vienai iš 1000 moterų, dažniausiai pirmosiomis trimis savaitėmis po gimimo. Simptomai yra labai aštrūs. Moteris gali jausti atotrūkį nuo realybės, gali patirti haliucinacijas ir/arba iliuzijas. Kiti simptomai gali būti rimta nemiga, keisti jausmai ir elgesys. Pogimdyvinė psichozė yra rimtas susirgimas ir reikalauja skubios medikų pagalbos.

Nors galite būti pažįstama su liūdesio ir pogimdyvinės depresijos terminais, ir žinoti, kaip jie pasireiškia gimus vaikui, tačiau kai kurios moterys šiuos simptomus patiria ir nėštumo metu, po persileidimo arba nėštumo nutraukimo.

Ką tai paveikia?

Tai gali paveikti bet kurią moterį, kuri pastaruosius metus pagimdė kūdikį, patyrė persileidimą ar neseniai atjunkė kūdikį nuo krūties, nepriklausomai nuo to, kiek ji yra turėjusi nekomplikuotų nėštumų ir pergyvenusi sėkmingų pogimdyvinių prisitaikymų. Daugelis moterų to nepatiria per visą savo gyvenimą.

Kas sukelia nuotaikos ir nerimo sutrikimus?

Yra daugybė nuotaikos ir nerimo sutrikimo priežasčių – hormonų disbalansas, stresas, izoliacija, etc.

Pastaruoju metu tiriant nėštumo ir pogimdyvinius nuotaikos ir nerimo sutrikimus didelio dėmesio susilaukia hormonai. Mokslininkai mano, kad greitas hormonų, tokių kaip estrogeno, progesterono ir tiroidų lygio pasikeitimas stipriai veikia moterų nuotaiką.

Gydymas

Šių sutrikimų gydymas skiriasi, priklausomai nuo simptomų tipo ir stiprumo. Visi simptomai, net ir patys stipriausi, yra laikini ir profesionalios pagalbos ir paramos dėka išgydomi.

Moteris, patirianti išvardintus simptomus, turėtų kreiptis į gydytojus. Jai reikėtų atlikti nuoseklius medicininius tyrimus, įskaitant ir hormonų lygio matavimą.

Į “idealų” gydymo planą įeina:

Medicininė apžiūra (siekiant pašalinti fiziologinius sutrikimus) Psichiatrinė apžiūra Psichoterapija Dalyvavimas paramos grupėje (siekiant emocinės paramos ir žinių)

Tinkamos pagalbos ieškojimas yra svarbus žingsnis link pasveikimo. Jei patiriate aprašytus simptomus, nebekentėkite tylėdama. Pasidalinkite savo rūpesčiu su gydytoju.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lemtinga Lietuvos bokštų kaktomuša: ar ji taps paskutine Valančiūno giesme „Pelikanuose“?

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Naujajame Orleane vyksiančiose lemiamose NBA...

Rusijos opozicionieriaus užpuolimu Vilniuje įtariami vyrai – Lenkijos piliečiai Bilotaitė sukritikavo prezidentą (11)

Teisėsauga paskelbė, kad Varšuvoje sulaikyti rusų opozicionieriaus Leonido Volkovo sumušimu...

Maitinimo sektoriaus atstovai proteste prašo pagalbos: net mokyklos valgykloje kainos nenormalios (16)

Penktadienį prie Vyriausybės prasidėjo protestas. Maitinimo sektoriaus atstovai Vyriausybės prašo...