aA
Briuselyje ekonominė situacija visuomet – stabiliai gera. Europos Parlamento nariai negali skųstis atlyginimais - jie siekia apie 27 tūkstančius litų, neatskaičius mokesčių.
Europarlamentarų pažymėjimų įteikimo ceremonija
Europarlamentarų pažymėjimų įteikimo ceremonija
© DELFI / Kiril Čachovskij

Net ir nuo šių metų pradžios iki maždaug 9 tūkstančių litų pakeltos Seimo narių algos atrodo kukliai palyginti su europarlamentarų algomis. Visą penkerių metų kadenciją Europos Parlamente išbuvęs politikas uždirba daugiau nei pusantro milijono litų, skelbia INFO TV laida „Info diena“.

Tačiau politikai sako, kad nemažai lėšų tenka paaukoti gyvenimui tarp Briuselio, Strasbūro ir Lietuvos. Europarlamentarai pripažįsta, kad solidi alga – geras stimulas, tačiau ne prioritetas. „Kiekvieno yra normalus noras, kad būtų geras atlyginimas, bet tikrai skiriu nemažus pinigus įvairioms išlaidoms padengti“ , - „Info dienai“ tvirtino dar vienai kadencijai Briuselyje norintis likti „tvarkietis“ Juozas Imbrasas.

Dvi jaunos europarlamentarės iš konservatorių ir „darbiečių“ stovyklos sutaria , kad jei darbas nebūtų mėgstamas, niekas jo nepriverstų dirbti ir už 27 tūkstančius litų.

„Esu patyrusi, kad piniginė motyvacija nėra pirmoje vietoje. Turi jausti pasitenkinimą, kad gali kažką nuveikti ir kad tai duoda rezultatų“, - tvirtino konservatorė Radvilė Morkūnaitė.

Jai pritarė ir „darbietė“ Justina Vitkauskaitė – Bernard: „Jei einama vien dėl pinigų, Europos Parlamente ilgai neišsilaikysi. Čia daug sričių, didelė atsakomybė, reikia susikoncentruoti“. Europarlamentarai sako nesantis gobšūs ir pinigų maišų apsikabinę nesėdi. „Skiriu jaunimo iniciatyvoms, neįgaliųjų projektams, kultūros projektams“, – pasakojo J. Vitkauskaitė – Bernard.

Europos parlamento narių algos bene tris kartus didesnės už Seimo narių. Dabartiniai Lietuvos parlamentarai, kandidatuojantys ir į Europos parlamentą, neslepia, kad solidi alga yra viena iš priežasčių siekti darbo Briuselyje.

„Atlyginimas visada yra svarbu, bet tai nėra dėl ko turėtume eiti į Europos Parlamentą. Turi patikti ir darbas“, - INFO TV sakė Darbo partijos atstovas K. Daukšys.

Didelės algos privalumus vardijo ir liberalė Dalia Teišerskytė: „Galiu kalbėti, ką noriu ir visada tai darau. Žinoma, alga yra labai svarbu ir kai sako, kad Seimo nariai semia milijonus ir sėdi prie lovio, tai yra absoliuti netiesa. Galbūt yra vienas kitas, kuris pasisemia iš kažkur. Aš to lovio 14 metų nerandu. Gal jei rasčiau, pasisemčiau“.

Kai kurie kandidatai dievagojasi net nežinantys, kokias algas moka Briuselis.

„Net nežinau, kiek tiksliai gauna europarlamentarai. Žinau iš žiniasklaidos, kad ten atlygis labai didelis, bet kiek tiksliai, nežinau, manęs alga nemotyvuoja“, - tvirtino Darbo partijos kandidatė, Seimo pirmininkė patarėja Ieva Kačinskaitė – Urbonienė.

Vienas turtingiausių Seimo narių socialdemokratas Bronius Bradauskas irgi tikina, kad europarlamentaro algos dydžiu dar nesidomėjęs: „Žinau, kad ten nemažos algos, bet kokios – man nėra aktualu. Aš ir Seimo nario algą atiduodu labdarai. Tą patį daryčiau ir jei pakliūčiau į Europos Parlamentą“.

Po šios kadencijos į Europos parlamentą nebegrįžti nusprendę Vytautas Landsbergis ir Justas Vincas Paleckis už 10 metų darbo Briuselyje gaus maždaug 274 tūkst. litų kompensacijas.

Penkerius metus Europos parlamente dirbusiam Leonidui Donskiui teks 164 tūkst. litų.

Nuskriausti neliks ir europarlamentarai, kuriems neužteks rinkėjų palaikymo, nesėkmės atveju politikai taip pat turės teisę į išeitinę pašalpą.

Be didelių atlyginimų Europos parlamento narys už kiekvieną dieną, kai dalyvauja posėdžiuose gauna daugiau nei 1000 litų, jei posėdžiai vyksta už ES ribų, mokami 525 litai. Parlamentinei veiklai per mėnesį vienam europarlamentarui skiriama beveik 15 tūkstančius litų.

Info TV
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuva neigia Minsko teiginius apie dronų ataką iš mūsų šalies (1)

Baltarusijos KGB vadas Ivanas Tertelis ketvirtadienį pareiškė, neva Baltarusijos specialiosios...

Čempionato išvakarėse – gazą spaudžiantis lyderis, laukiamas Kasparaitis ir Zubraus užmačia

Ketvirtadienį pirmieji iš Elektrėnų į Vilnių persikėlusios Lietuvos rinktinės atstovai...

Dėl Jurijaus Borisovo tvirtovės skubiai imamasi veiksmų: užsiminė apie diversijas ir slaptą amunicijos sandėlį (36)

Po Delfi tyrimo apie tvirtovę Trakų rajone , kurią valdo Jurijus Borisovas , Seimo nariai...