aA
Visose Lietuvos įkalinimo įstaigose dirba kapelionai, kurie aptarnauja kalinčius katalikus. Kunigas Aušvydas Belickas, Žvėryno švenčiausiosios Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios rezidentas, religinių anekdotų, pašto ženklų ir degtukų dėžučių etikečių kolekcininkas, jau šešti metai du kartus per savaitę lankosi pas tikinčiuosius Vilniaus griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje.
A.Belickas
A.Belickas
Kunigas Aušvydas čia ateina du kartus per savaitę. Čia dar ateina ir protestantų, "Tikėjimo žodžio", stačiatikių atstovai, bet katalikų bendruomenė kolonijoje - gausiausia. Deja, net ir susirinkę į koplyčią nuteistieji laikosi savų tradicijų, todėl nuskriaustieji visuomet sėdi dešinėje pusėje. Kunigas A.Belickas savo darbo kolonijoje nelaiko varginančia katorga. Atvirkščiai, Žvėryno parapijoje nėra jokios įkalinimo įstaigos, tad jam formaliu teritoriniu požiūriu lyg ir nepriklausytų gaišti laiko su plėšikais ir žmogžudžiais. Bet Aušvydui patinka su jais bendrauti. Kolonijos teritorijoje jis netgi jaučiasi saugesnis nei vakare miesto gatvėse. Kalbantis su kunigu daug kas šokiravo ir kėlė nuostabą...

Nuodėmingi

- Aušvydai, ar pelninga aptarnauti kolonijos koplyčią? Galbūt kunigo paslaugos joje daug geriau apmokamos nei įprastinėje parapijoje? - Už tarnystę kolonijoje nieko negaunu. Atvirkščiai, kažkiek savų pinigų išleidžiu. - Ar kurija, siųsdama jus kolonijon, instruktavo, patarė, kaip reikia bendrauti su nuteistaisiais, ko saugotis? - Neišgirdau jokio patarimo. Patyrimas atėjo dirbant. Tiesa, anksčiau ten dirbęs kunigas, kuris pavargo ir išėjo, patarė su nuteistaisiais būti nuoširdžiam. - Ar nevargina pokalbiai su banditais? - Niekada jų taip nevadinu. Visi žmonės to paties Dievo sukurti, visi Jam brangūs. O nuodėmių darome visi- vieni didesnių, kiti mažesnių. - Aš nusikeiksiu, žmogžudys atliks savo juodą darbą - ir viena, ir kita bus tik nuodėmė? - Nuodėmė yra nusikaltimas prieš Dievą, prieš save patį, prieš žmogų ir bendruomenę, kurioje gyvena. Nusidėdamas žmogus nepadaro gėrio, kurį galėtų padaryti, dar blogiau, jis griauna jau esantį gėrį. Savo nuodėme, kad ir maža, jis apsunkina visos bendruomenės gyvenimą. Nuteistųjų nusikaltimai gana žiaurūs, todėl jie labiau matyti. Štai pavyzdys. Girtas vyriškis susikivirčijo su sugėrovu ir jį užmušė. Nesąžiningas bankininkas apgavo daugybę žmonių, iš kurių, tarkim, 20 mirė anksčiau laiko dėl patirto streso. Vienas nusikaltėlis, kitas - ne?

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0