aA
Tokios vaiskios vėlyvojo rudens dienos aiškiai kontrastuoja su didžiulėmis pastarųjų savaičių netektimis Lietuvoje, trikdo mirusiųjų pagerbimo rimtį ir Visų Šventųjų meto susikaupimą. O čia dar šmėkšteli tragiška sukaktis – žydų žudynių Kauno IX-me forte 70-metis.
Holokausto aukų pagerbimo ceremonija Aukštųjų Panerių memoriale
Holokausto aukų pagerbimo ceremonija Aukštųjų Panerių memoriale
© DELFI / Audrius Solominas

TDA – nacių įrankis

Išties, žydų tema jautri. Čia nesunku nuslysti į tautines emocijas, šalutines aplinkybes, vienpusės kaltės paieškas, dabartines santykių peripetijas. Bet faktas yra faktas: per visą istoriją ši tautinė mažuma Lietuvoje nukentėjo kone labiausiai.

Tą 1941-ųjų spalio 29 d. pasmerktieji iš Kauno geto Vilijampolėje, į kurį žydai buvo priversti susirinkti iki rugpjūčio 15 d., buvo išvaryti į IX fortą ir ten sušaudyti iš anksto iškastuose grioviuose. Žudynės vyko visą dieną ir baigėsi temstant. Pagal geto viršininko, SS pulkininko Karlo Jägerio raportą, nužudyta 9200 žydų, tarp jų – 2007 vyrai, 2920 moterys, bet daugiausiai vaikų – 4273.

K.Jägeris operaciją ciniškai pavadino „geto valymu nuo nereikalingų žydų“. Šiame dokumente jis pranešė, kad jo pavaldiniai ir lietuvių partizanai iš viso iki gruodžio 1 d. nužudė 47 326 vyrus, 55 556 moteris ir 34 464 vaikus, tai yra 137 346 žmones.

IX-me ir kituose fortuose daugiausiai darbavosi birželio 28-ąją įkurtos Tautinio darbo apsaugos (TDA) 3-oji kuopa, kurios keturiuose ir padedamajame būriuose tarnavo 137 savanoriai, daugiausiai, kaip liudija portalas Genocid.lt, lietuviškomis pavardėmis. Čia buvo ir apie 20 gestapininkų, kontroliavusių egzekucijas.

TDA bataliono pareigūnai ant kairės rankos privalėjo ryšėti baltą raištį su juodu užrašu „TDA. Nr....“ ir Lietuvių aktyvistų fronto (LAF) štabo antspaudu. Bataliono pagrindinė funkcija – saugoti karinės reikšmės objektus, sovietinių karo belaisvių stovyklą, patruliuoti miesto gatvėse. Bet dažnai šios kuopos buvo permetamos „neatidėliotiniems darbams vykdyti“. Batalionas buvo įsikūręs Žaliakalnyje, Aukštaičių gatvėje, o štabas – Laisvės al. 20. Bataliono vadu tapo buvęs Lietuvos kariuomenės pulkininkas Andrius Butkūnas, jo pavaduotoju – majoras Antanas Impulevičius.

Po žudynių, nuo lapkričio 6 dienos, TDA buvo įtraukta į apsaugos tarnybą prie tvarkos policijos (“Schutzmannschaft der Ordnungspolizei”, sutrumpintai “Schuma”). Verta pridurti, kad geto komendantu tapo Kauno žydų reikalų valdytojas kapitonas Fritzas Jordanas, Seniūnų tarybos pirmininku – Elchananas Elkesas.

Suformuota geto žydų policija, kurios viršininku paskirtas Michailas Kopelmanas. Kauno getas buvo gestapo padegtas tik Raudonajai armijai artėjant prie Lietuvos, 1944-ųjų liepos 12 d. (liepos 13-ąją ji užėmė Vilnių, o rugpjūčio 1 d. – Kauną).

Getai ir arijai

Getai – ne nacių išradimas. Pirmuosius juos dar XVI a. įkūrė Italija (ghetto – itališkas žodis, kilęs nuo vieno Venecijos rajono, vadinamo „Naujoji liejykla“, kur buvo susitelkę žydų amatininkai ir prekeiviai, mokėję į miesto kasą po 10 tūkst. dukatų), paskui Ispanija ir Portugalija. Jie buvo skirti žydų klajokliams apgyvendinti. 1512-1517 m. V-asis Laterano (Visuotinis Bažnyčios) susirinkimas nustatė gana palankias žydų bendruomenių katalikų miestuose gyvenimo sąlygas.

Pirmieji getai nebuvo suformuoti priverstinai. Tiesiog žydai, turintys stiprų bendruomeninį jausmą, siekė apsigyventi kartu, kad išlaikytų savo identitetą, religiją, mokyklą, amatų paslaptis, papročius.

JAV buvo kitaip: getuose apsigyveno juodaodžiai, vadinamieji „latinosai“, vėliau į rezervatus imti varyti indėnai. Vokietija klajojusius žydus irgi siekė apgyvendinti jiems skirtose gyvenvietėse. Apie XIX a. vidurį, kai į Europą iš Indijos ėmė plisti arijų rasės teorija (pirmasis jos kūrėjas Maxas Mulleris 1853 m. išskyrė „arijų“ rasinę ir lingvistinę grupę ir pagrindė jos išskirtinumą, nors po trijų dešimtmečių rasinę jų prigimtį paneigė).

Įvairiais indų kalbų dialektais žodis „arya“ reiškia ir „garbingas“, ir „kultivuoti žemdirbystę“ (gal tai pagrindžia ir lietuviško žodžio „arėjas“ atsiradimą?). Žinoma, tada jis neturėjo jokio rasinio atspalvio, bet XIX a. pabaigoje - XX a. pradžioje teorija pradėta pritaikyti antisemitizmo eskalavimui. Ypač populiarios buvo Ernersto Renano, Moritzo Steinschneiderio, prūsų istoriko Heinricho von Treitschės mintys, kad „semitų rasė“ yra žemiau „arijų rasės“. Vokiečių žurnalistas Wilhelmas Marras kūrė antisemitinius pamfletus, o 1880 m. įkūrė „Antisemitų lygą“ („antisemiten-Liga“), kuri buvo organizuotos žydų atskirties nuo „arijų“ pradžia.

Lietuva globė žydus

Žydų likimas ano meto Lietuvoje taip pat nebuvo rožėmis klotas. XVII a. Abiejų Tautų Respublikoje kelių konfliktų ir karų metu buvo netekta apie 3 mln. gyventojų, tarp jų ir šimtų tūkstančių žydų.

Antai, per Bogdano Chmelnickio sukilimą 1648-1654 m. kazokai išnaikino dešimtis tūkstančių žydų, lojalių ATR ir gyvenusių dabartinėje Vakarų Ukrainos teritorijoje. Bet netrukus jų skaičius ėmė augti, ir, kaip teigia portalas Žydai.lt, XIX a. ir tarpukario Lietuvoje kai kuriuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose žydai ėmė lenkti krikščioniškąją gyventojų dalį. Pavyzdžiui, žydai daugumą gyventojų sudarė Kalvarijoje (dar vadintoje „Žydų Kalvarija“, apie 70 proc.), Ukmergėje (daugiau nei 50 proc.), Kupiškyje (apie 53 proc.).

1920 m. praradus Vilnių, žydų skaičių Lietuvoje vėl sumažėjo iki 7,6 proc. visų gyventojų. 1923 m. gyventojų surašymo duomenimis Lietuvoje be Vilniaus krašto gyveno beveik 154 tūkst. žydų. Daugiau nei pusė jų koncentravosi didžiuosiuose miestuose Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Ukmergėje. Neigiamą poveikį bendruomenės demografijai turėjo tarpukariu intensyviai vykusi emigracija į Palestiną, Pietų Afriką ar JAV. 1923 – 1939 m. iš Lietuvos išvyko apie 25 tūkst. žydų.

Dėl nacių vykdyto žydų holokausto Lietuva neteko daugiau nei 90 proc. savosios žydų bendruomenės. Panaši nužudytųjų statistika buvo Lenkijoje (92 proc.), Latvijoje (89 proc.) ir Čekoslovakijoje (85 proc.).

Sovietai neprilygo naciams

Bet grįžkime prie to tragiškiausio žydams meto.

Neseniai prancūzų „Le Figaro“ išspausdino pasakojimą apie Kauno žydės Julijanos Zarchi gyvenimą. Jis užfiksuotas virtualiame GULAGo kalinių iš Europos muziejuje (museum.gulagmemories.eu), kuris šių metų birželį įkurtas istorikės Martos Craveri iniciatyva. Buvusi geto kalinė sako, kad daugelis Kauno žydų, kaip ir lietuviuų, nacių okupantus sutiko kaip išvaduotojus iš bolševikų okupacijos.

Dar neįžengus vermachtui, daug lietuvių ėmė naikinti okupantų pagalbininkus, ir tas susidorojimo žiaurumas dažnai stebino net vokiečius. Prieš pat lemtingąsias 1941 10 29 žudynes J.Zarchi pavyko pabėgti iš Kauno IX forto, o dėl motinos vokiškos kilmės iki Raudonosios armijos įžengimo ji sunkumų nepatyrė. Tačiau vėl okupavus Lietuvą, prasidėjo „klasinis valymas“, juos deportavo į Tadžikistaną, o į Kauną ji grįžo tik 1962 m. „Paradoksalu, - sako J.Zarchi, - kad, patyrę gulagų baisumus, daugelis žydų suprato, jog jie išvengė mirties nacių lageriuose“.

Tačiau žydai neslepia, kad ir J.Stalinas jiems buvo žiaurus. Britų istorikas Simonas Sebagas Montefiore savo knygoje „Stalinas: raudonojo caro dvaras“ pasakoja apie „tautų vado“ antisemitizmo kampaniją. Yra žinoma, kad jis „Pravdos“ laikraštyje išspausdino straipsnį, atskleidusį tariamą žydų gydytojų sąmokslą, kai jie neva ruošėsi išžudyti visą Sovietų Sąjungos vadovybę. Gal jis būtų ir įvykdęs savo planą – deportuoti iš SSRS visus žydus, jei po trijų menėsių nebūtų miręs. Mat, J.Stalinas buvo įsakęs Sibire skubiai pastatyti du lagerius būtent žydams...

Vis dėl to bolševikai dar nenusirito iki holokausto. 2009 11 14 Izraelio vadovas Shimonas Peresas kalbėjo: „Rusijoje buvo koncentracijos stovyklos, tačiau dujų kamerų nebuvo. Per ilgus dešimtmečius žydai Rusijoje buvo priversti asimiliuotis, tapo komunistais. Bet buvo sunaikinta apie 6 mln. žydų. O Hitlerio beprotybė pasauliui kainavo 60 mln. gyvybių, dar apie 200 mln. sužeistų. Joks kitas beprotis nepadarė tokios fizinės ir intelektualinės žalos“. Jis mano, kad nacizmo ir stalinizmo nusikaltimų lyginti negalima.

Svarstymai be kaltės jausmo

Šiaip ar taip, ne tik naciai, tegul ir kitų rankomis, naikino žydus. Bet reikia pripažinti, kad patys žydai nevengė kolaborantų veiklos. 1941 m. pavasarį, kaip rašė prof. L.Truska, iš 519 Lietuvos SSR NKGB pareigūnų buvo 55 žydai (10,6 proc.), o iš 282 aukščiausios ir vidurinės grandies NKVD darbuotojų jų buvo 24 (8,4 proc.). Nepaisant jų lojalumo okupacinei valdžiai, 1940-1941 m. buvo represuota apie 2600 Lietuvos žydų (8,9 visų per I okupaciją represuotų asmenų). Visi šie skaičiai viršijo demografinį vidurkį: prieš karą žydai sudarė 7 proc. visų Lietuvos gyventojų.

Šiuo sulyginimu norima parodyti, kad tiek sovietai, tiek naciai buvo ypač nuožmūs pagrindinei „ne arijų“ rasei – žydams. Abi šios okupacijos ir jų metu patirtos skriaudos paliko neišdildomą pėdsaką ir pačių lietuvių nuostatose. Daugelis jų tapo ne tik sovietų ar nacių, bet ir žydų priešais.

Tai tamsioji tautinės savivokos pusė. Jos nereikia nei ginčyti, nei gėdytis, nei ja didžiuotis. Tik apie tai nuolat reikia priminti, kad ji būtų kaip įmanoma labiau apšviesta. Ir ne tik šiais – 2011-aisiais „Holokausto metais“.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Parduodamos legendinės „Šilo kopos“ patalpos: šeimininkai sako grąžinę Merkinei karūną, o dabar – nauji planai (1)

Prieš septynerius metus Merkinėje duris atvėrė bistro „Šilo kopa“. Vadovaujamas mamos ir...

Tautietį gyręs santūriai, Messina atskleidė sekęs Sumnerį dar NBA (1)

Ettore Messina nespjauna į tikimybių teoriją, bet suskaičiuoti kiekvienos dėl paskutinės...

Lietuvoje – nė vienos neįgaliesiems prieinamos įstaigos: apie šias idėjas kalbama jau 30 metų, tačiau architektai numoja ranka

Ilgus metus Lietuvoje buvo kalbama apie aplinkos pritaikymą žmonėms su negalia. Pavyzdžiui, jei...

Į Lietuvą iš Nyderlandų atkeliaus oro gynybos sistemos „Patriot“ (3)

Nyderlandai šią vasarą į Lietuvą siųs „ Patriot “ oro gynybos sistemas. Tai savo „X“...

Meteorologai skelbia, kokių orų Europai tikėtis balandį

Balandžio mėnesį nemažoje Europos dalyje vyraus aukštesnė nei įprasta temperatūra ir tęsis...

Karas Ukrainoje. Per Rusijos ataką prieš Ukrainą Lenkija pakėlė į dangų savo karinius lėktuvus rusai atakavo svarbius infrastruktūros objektus Dnipropetrovsko srityje

Rusijos okupacinės pajėgos užpuolė Dnipropetrovsko sritį . Tai paskelbė Dnipropetrovsko OVA...

Saulės parkai įrenginėjami ten, kur mažiausiai tikimasi

Saulės energija per ateinančius kelis dešimtmečius turėtų dominuoti pasaulinėse elektros...

Kovo pabaigai – rekordinė šiluma: skaičiai privers išsižioti (4)

Naktį praslinkus atmosferos frontui, penktadienio dieną mūsų regione stiprės anticiklono gūbrys,...