Avokado

Avokadai yra naudojami ne tik salotoms, bet ir kepiniams, desertams, pagrindiniams patiekalams, taip pat kremams, naudojamiems veido ir kūno kaukėms bei masažui. Taivaniečiai valgo avokadus su pienu ir cukrumi, indoneziečiai maišo juos su pienu, kava ir romu, filipiniečiai daro desertinį gėrimą iš sutrinto avokado, pieno ir cukraus.
Kai kuriose Meksikos dalyse yra vartojami netgi avokado medžio lapai. Žali ir džiovinti lapai naudojami suvynioti paplotėliams ar kaip prieskoninis maisto priedas. Džiovinti lapai gerai uždarytame inde gali išsilaikyti keletą mėnesių.

Visuotinai priimta avokadą laikyti daržove, kadangi jis plačiai vartojamas salotoms. Tačiau tai yra vaisius, kurio skonis yra kaip daržovės ir daugelyje parduotuvių jis yra padėtas šalia kitų panašių vaisių. Dėl savo gruoblėtos, šiurkščios odelės ir tipiškos formos kai kur avokado dar vadinamas avokado kriauše arba "krokodiline kriauše".

Dauguma virėjų vartoja tik tam tikrą, jiems įprastą rūšį. Vaisiai yra skinami nuo aukštų medžių, augančių giraitėmis. Vaisiaus minkštimas yra gelsvai žalias, vidaus tekstūra panaši į kieto, prinokusio banano ir jaučiamas lengvas riešuto prieskonis. Daugiausia auginamas tropiniame klimate, pirmiausia Meksikoje, taip pat Kalifornijoje, Havajuose ir Floridoje.

Didelė įvairovė

Avocado

Dažniausiai vaisius būna kriaušės formos, tačiau yra ir apvalios formos veislių. Avokaditos yra kokteilinė avokado versija ir sveria viso labo apie vieną unciją. Dažniausiai sutinkamos rūšys yra: Bacon, Fuerte, Gwen, Hass, Pinkerton, Reed ir Zutano. Dauguma virėjų renkasi Hass rūšį. Avokadai prinoksta žiemą ar ankstyvą pavasarį, parduotuvėse juos paprastai galima nusipirkti visus metus.

Šiek tiek istorijos

Avokado pavadinimas kildinamas iš Lotynų Amerikiečių ahuacatl, kas reiškia vyriškas sėklides (nuoroda į vaisiaus formą). Juos Meksikoje atrado Ispanai ir atvežė į Angliją. Lengviau ištariamą pavadinimą “avokado” 1663 metais sugalvojo seras Henris Slounas. Šis žodis pirmą kartą buvo išspausdintas 17 amžiuje, Amerikoje pirmą kartą pasirodė 1697 metais. Pirmieji ispanų keliautojai matė, kad actekai labai mėgsta avokado, tačiau europiečiai ilgai laiką avokadus laikė beskoniais.

Actekai avokadus naudojo ir kaip aistrą skatinančią priemonę. Pirmuosius daigus Floridoje 1883 metais pasodino sodininkas Henris Perrinas. Tačiau avokadai neturėjo pasisekimo iki 1900 metų. Iš pradžių jie buvo vartojami tik ten, kur augo, t.y. Kalifornijoje, Floridoje ir Havajuose. Pagaliau 1950 metais jie išpopuliarėjo kaip salotų sudėtinė dalis ir nuo to laiko jų vartojimas labai paplito.

Kaip ir dauguma vaisių, avokadai prinoksta nuskinti, taigi švieži avokadai

Avocado

yra kieti kaip uola. Rinkitės vaisius, turinčius nepriekaištingą tekstūrą, be to, visas vaisiaus paviršius turi būti tolygiai kietas arba minkštas. Geras vaisius turi atrodyti sunkus pagal savo dydį. Nepirkite vaisių su sumušimais ar minkštais spuogeliais, bei tų, kurių odelė yra atsiskyrusi nuo minkštimo. Papurtykite vaisių tam, kad įsitikintumėte, ar kauliukas yra atsilaisvinęs. Prinokusio vaisiaus minkštimas pasiduoda lengvam spaudimui. Tačiau prinokusį vaisių pirkti yra rizikinga, kadangi jis gali būti sudaužytas. Geriausias sprendimas būtų prinokinti jį namuose, tačiau tai reiškia, kad turite jį įsigyti 2-5 dienas prieš vartojimą.

Nokinimui vaisius sudėkite į rudo popieriaus maišelį, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiamoje vietoje ir palaikykite 2-5 dienas. Jei į maišelį įdėsite obuolį ar bananą, vaisiai prinoks greičiau. Nelaikykite neprinokusio vaisiaus šaldytuve. Kartą atšaldytas, vaisius normaliai nebeprinoks. Prinokę, nenulupti vaisiai gali būti laikomi šaldytuve iki dviejų savaičių.

Nulupto avokado minkštimas pradeda labai greitai ruduoti, taigi, jį reikia kuo greičiau suvartoti. Įdėjus citrinos rūgšties, rudėjimo procesą galima sulėtinti.

Avokado paruošimas: apipjaukite avokadą aplinkui iki kauliuko, paimkite už abiejų pusių ir sukite jas į skirtingas puses, viena dalis turėtų likti tuščia, kita su kauliuku. Minkštimą galite iškabinti dideliu šaukštu ar nulupti ir supjaustyti. Supjaustytą avokadą apšlakstykite citrinos sultimis kad neparuduotų. Jei minkštimą sutrynėte, į puodelį sutrinto avokado įpilkite du arbatinius šaukštelius citrinos sulčių ir išmaišykite. Taip apdorotą ir sandariai uždarytą arba gerai suvyniotą avokadą galite laikyti šaldytuve iki 2 parų. Jei norite paruošti pjaustytą avokadą prieš kelias valandas, suvyniokite gabalėlius į citrinos sultimis sumirkytus popierinio rankšluosčio gabalėlius, po to gerai suvyniokite į plėvelę. Jei po tokios procedūros vaisiaus gabalėliai vis tik paruduos, tiesiog nugrandykite parudavusį sluoksnį peiliu.

Avocado

Norėdami užšaldyti avokadų piure, įmaišykite į ją po arbatinį šaukštelį citrinos sulčių vienam avokadui, sandariai uždarykite ir pašalinkite orą. Užšaldyti avokadai gali būti laikomi iki 6 mėnesių.

Nauda sveikatai

Avokadai geras vitamino E šaltinis, kuris reikalingas ne tik normaliai kūno veiklai bet ir yra galingas antioksidantas, apsaugantis ląstelių membranose esančias nesočiąsias riebiąsias rūgštis nuo laisvųjų radikalų atakų. Laisvieji radikalai yra susiję su vėžio atsiradimu ir širdies ligomis. Avokado vaisiuose taip pat yra daug vitamino C (reikalingas naujų ląstelių ir audinių gamybai, apsaugo ląstelių membranas nuo virusų ir yra stiprus antioksidantas), tiamino (paverčia angliavandenius į gliukozę), riboflavino (padeda organizmui išlaisvinti energiją iš proteinų, angliavandenių ir riebalų).

Tiesa, kad avokado turi pakankamai didelį kiekį riebalų, tačiau tai yra nesotieji riebalai, kurie, pasak tyrimų, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Be kita ko, avokadai yra mažai kaloringi.

Avokadai yra puiki priemonė sausai odai. Paruoškite veido kaukę iš 1/4 puodelio avokado piure ir tokio pat kiekio rūgščios grietinės. Švelniai ištrinkite veidą ir kaklą, vengdami jautrių vietų apie akis ir palikite 15 minučių įsigerti. Nuplaukite su drungnu vandenius. Po to švelniai įtrinkite nematomą aliejų į odą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 

Aktualijos

R. Kuodis: situacija negrįžtama, Lietuvoje liks 2,5 miesto (2)

2017 vasario mėn. 24 d. 05:30
Lietuvoje egzistuoja dvi ekonomikos – sostinė Vilnius ir regionai, virstantys ištisais pensionatais. Apsukti šios tendencijos praktiškai neįmanoma.

R. Vainienė: autoriai iš „Sodros“ gaus trijų pirštų kombinaciją (310)

2017 vasario mėn. 23 d. 17:58
Nuo metų pradžios padidėjo socialinio draudimo įmokos autoriams ir tiems, kas pajamas gauna pagal licencines sutartys. Leidėjai teigia, kad dėl to padidės knygų leidybos sąnaudos, lietuvių autorių leisti gal ir iš viso neapsimokės.

Moteris, iš kurios mokosi ir B. Nicholson: tikrieji vaistai – visai šalia (58)

2017 vasario mėn. 23 d. 20:55
Nuo senovės mūsų krašto tradicinėje mityboje buvo naudojama daug laukinių žolių, vaisių, uogų, grybų, tačiau šiandien retas pažintų jį supančius žolynus ir tikrai vargu ar išdrįstų juos valgyti. O štai etnologė Nijolė Marcinkevičienė – it vaikščiojanti enciklopedija.

Ekspertai prognozuoja: Rusija bandys Vakarų kantrybės ribas (499)

2017 vasario mėn. 23 d. 21:34
Rusija per artimiausius metus gali bandyti Vakarų kantrybę ir mėginti skaldyti Europos Sąjungą, tačiau į tiesioginį karinį konfliktą nesivels. Prie tokios išvados specialiu moksliniu metodu apklausę Rusiją tyrinėjančius ekspertus priėjo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) ir Rytų Europos studijų centro (RESC) mokslininkai, parengę monografiją "Rusijos raidos scenarijai: implikacijos Lietuvos ir regioniniam saugumui".

Orai: po baisaus savaitgalio – labai malonios permainos (5)

2017 vasario mėn. 24 d. 00:04
Savaitei baigiantis orai bus vėsesni, vis dar pūs gūsingas vėjas, sulauksime kritulių. Savaitgalio naktys bus šaltesnės, spustels šaltukas. Tačiau jau antroje sekmadienio pusėje į šalį pradės plūsti šiltesni orai ir ateinančios savaitės pradžioje termometrų stulpeliai šoktels iki 10 laipsnių.