Antrą kartą šalies turtuolių 30-uką paskelbęs savaitraštis "Veidas" skelbia, kad Lietuvos turtuoliai užsiima ne tik verslu, bet ir veržiasi į politiką. Parlamentaro mandatus turi beveik 30 milijonierių, savivaldybės tarybos narių - beveik 70.

Vieninteliu milijardieriumi Lietuvoje laikomas Juozas Kazickas didžiąją savo turto dalį sukaupė gyvendamas Amerikoje

Pirmajame turtuolių penketuke - pagrindinis koncerno "Achemos grupė" akcininkas Bronislovas Lubys, vieninteliai koncernų "MG Baltic" ir SBA savininkai Darius Mockus bei Arūnas Martinkevičius, taip pat gamtinių dujų bei kitose verslo srityse dirbantis Rimandas Stonys.

Į turtingiausiųjų dešimtuką taip pat pateko pagrindinis Ūkio banko bei Ūkio investicinės grupės akcininkas Vladimiras Romanovas, vienas didžiausių "Senukų" akcininkų Augustinas Rakauskas, "Vičiūnų" grupės įmonių akcininkas Visvaldas Matijošaitis, vienas pagrindinių "Panevėžio kelių" grupės akcininkų Gvidas Drobužas bei dabar susispendavęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, kuris yra tikrasis koncerno "Vikonda" savininkas.

Antrajame dešimtuke pirmas - didžiausias pieno perdirbimo bendrovės "Rokiškio sūris" akcininkas Antanas Trumpa, vienas pagrindinių "Linas Agro " akcininkų Darius Zubas, Vakarų medienos grupės bendrasavininkis Sigitas Paulauskas, "Agrokoncerno" įmonių grupės akcininkas Ramūnas Karbauskis, "Kauno grūdų" grupės savininkas Tautvydas Barštys, pagrindinis "Lytagros " akcininkas Adomas Balsys, "Arvi ir Ko" akcininkas Vilmantas Kučinskas, verslininkas ir buvęs krepšininkas Arvydas Sabonis bei du investicijų bendrovės "Invalda" akcininkai - Dailius Juozapas Mišeikis ir Algirdas Bučas.

Trečiajį dešimtuką pradeda du investicijų įmonės "Hermis Capital" akcininkai - Nerijus Dagilis ir Giedrius Barysas, toliau seka "Rubicon group" akcininkas ir valdybos pirmininkas Andrius Janukonis, "Hanner" akcininkas Arvydas Avulis ir kosmetikos verslu užsiimančios įmonės "Fragrances International" savininkas Benas Gudelis.

Turtingiausiųjų sąrašą užbaigia "Algos" grupės akcininkas Andrius Linkus, "Čilijos" savininkas Tadas Karosas, vienas didžiausių "Sonex Technologies" įmonių grupės akcininkų Arūnas Bartusevičius, taip pat "Libros holdingo" ir "Alnos" grupės akcininkai Tomas Juška ir Valentinas Milaknis.

Pasak "Veido", Lietuvos milijonierių pinigai bankuose neužsiguli - jie nuolat investuojami į verslo plėtrą arba politiką. Išsėmę visas galimybes Lietuvoje, jie investuoja į kitas Baltijos valstybes, Ukrainą, Rusiją, Baltarusiją, Balkanus, taip pat į Aziją ar Kaukazą.

Turtingiausias šalyje savivaldybės tarybos narys dirba sostinėje. Liberalų sąjūdžiui priklausantis verslininkas Vidmantas Martikonis ir jo žmona Nijolė deklaravo turį 31,2 mln. litų siekiančio turto ir santaupų.

Turtingiausio mero titulas atitenka Vilniaus miesto vadovui liberalcentristui Artūrui Zuokui. Politikas su žmona Agne deklaravo sukaupę 4,9 mln. litų turto ir 820 tūkst. litų santaupų. Milijonieriai vadovauja ir Kaunui, Kėdainių rajonui bei Druskininkams.

Iš dešimties apskričių viršininkų daugiau nei milijoną litų užgyveno du - alytiškis Robertas Graudinis ir šiaulietis Alvydas Šedžius.

"Darbietis" Seimo narys Jonas Jagminas deklaravo turįs 12,7 mln. litų vertės turto, o jo partijos bendražygė bendrovės "Lietuvos spauda" direktorė Romualda Kšanienė - 2,3 mln. litų.

Turtingiausi šioje partijoje yra V.Uspaskichas, kartu su žmona turintis 152 mln. litų vertės turto, bei savo milijonais garsėjęs Antanas Bosas, pernai uždirbęs 7 mln. litų.