A.Brazauskas atsistatydinimo pareiškimą prezidentui įteiks ketvirtadienį.

„Žinote, jausmas visiškai neblogas, tikrai neašaroju. Manau, mano vietoje būdami, jūs taip pat gerai jaustumėtės", - sakė A.Brazauskas, paklaustas, kaip jaučiasi palikdamas premjero postą.

Premjeras teigė pats naujosios valdančiosios daugumos neformuosiąs.

„Turiu savo samprotavimus, nenorių jų dabar dėstyti, bet manau, kad atėjo laikas jaunajai kartai dirbti toliau, aš vis tik penkerius metus buvau premjeru. Priežasčių nemažai, - sakė A.Brazauskas. – Ką tai reiškia „traukiuos iš politikos"? Laikraščius, be abejo, skaitysiu ir televiziją žiūrėsiu".

Tačiau, jo nuomone, Socialdemokratų partija naują koaliciją formuojant dalyvaus. Tai bus svarstoma trečiadienį vakare partijos prezidiume. Partija, pasak jo, svarsto ir galimybę pasitraukti į opoziciją.

A.Brazauskas teigė kol kas, kol neįvyks partijos suvažiavimas, liksiąs Socialdemokratų partijos pirmininku.

„Ministras pirmininkas nemato galimybių toliau tęsti savo darbą ir atsistatydina, kartu atsistatydina ir visa Vyriausybė. Už susidariusios situacijos pasekmes atsakomybė tenka politikams, nesuvokusiems stabilumo svarbos valstybėje“, - teigiama Vyriausybės priimtame pareiškime

„Mūsų pastangos išlaikyti ekonominį, socialinį ir politinį stabilumą nesulaukė palaikymo. Tapo akivaizdu, kad dėl neatsakingų opozicijos ir kitų politikų trukdymo mums nebus leista vykdyti vyriausybės programos", - pareiškė ministrų kabinetas.

Kaip teigiama pranešime, Seimas neseniai jau išreiškė pasitikėjimą šia Vyriausybe, kai pritarė ataskaitai, o antradienį pritarė ir Vyriausybės pateiktai 2007-2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategijai.

„Konstitucija aiškiai nustato pasitikėjimo Vyriausybe konstitucines taisykles ir kitokio, nekonstitucinio pasitikrinimo Seime nenumato", - pabrėžė Vyriausybė, atsakydama į išvakarėse prezidento Valdo Adamkaus pareikštą siūlymą reformuotis ir iš naujo gauti Seimo pasitikėjimą.

Pasak pareiškimo, Seimas išreiškė pasitikėjimą Vyriausybe patvirtindamas programą ir suteikdamas įgaliojimus jai veikti. Esą tik Seimo konstitucinė priedermė yra reikšti nepasitikėjimą Vyriausybe.

Be to, kaip apgailestavo Vyriausybė, partijų ir parlamentinių frakcijų skilimai sudarė sunkiai prognozuojamą situaciją, priimant svarbiausius sprendimus.

A.Brazausko nuomone, dabartinei Vyriausybei išskyrus jį asmeniškai bus pavesta laikinai eiti pareigas.

Dabartinė situacija, pasak jo, brendo seniai, o prezidentas Valdas Adamkus ją apibendrino. V.Adamkui, pasak premjero, žinios apie jo atsistatydinimą buvo netikėtos.

„Įvykių eiga prasidėjo labai seniai, pirmiausiai skilimas Darbo partijoje – mūsų koalicijos parnerio. Ir įvairūs kiti dalykai, kurie komplikavo Vyriausybės veiklą, pareiškimai įvairūs dėl nepasitikėjimu įvairių Vyriausybės narių", - sakė A.Brazauskas.

Vyriausybė byrėjo nuo pat suformavimo

Šis socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko ministrų kabinetas nuo pat suformavimo neišvengė byrėjimo.

Praėjus tik dviem dienoms po prezidento Valdo Adamkaus dekreto, kuriuo jis buvo paskirtas švietimo ir mokslo ministru, pasitraukė Juozas Antanavičius. Į jo vietą atėjo dabartinis socialdemokratų deleguotas ministras Remigijus Motuzas.

2005 metų pavasarį iš finansų ministro posto pasitraukė socdemas Algirdas Butkevičius, į jo vietą buvo paskirtas tuometinis susisiekimo ministras Zigmantas Balčytis. Į susisiekimo ministro postą tuomet atėjo socdemas Petras Čėsna.

Praėjusį birželį, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nustatė, kad jis pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo principus, iš ūkio ministro posto pasitraukė Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas. Į jo postą buvo paskirtas „darbietis" Kęstutis Daukšys.

Dekretą, kad atleidžia iš pareigų buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę, prezidentas Valdas Adamkus pasirašė praėjusią savaitę. Jos įpėdine buvo pasiūlyta parlamentinės Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė, tačiau valstybės vadovas sprendimo dėl kandidatės dar nepriėmęs.

Dekretas dėl kito socialliberalų deleguoto – užsienio reikalų ministro Antano Valionio dar nepasirašytas, nors A.Brazauskas jo atsistatydinimo pareiškimą jau yra pateikęs, o iš ambasadoriaus Baltarusijoje pareigų buvo atšauktas posto įpėdinis Petras Vaitiekūnas.

V.Adamkus antradienį pareiškė, kad jo pasitikėjimo neteko du „darbiečių" deleguoti ministrai: kultūros – Vladimiras Prudnikovas bei sveikatos apsaugos – Žilvinas Padaiga.

Atsakydami į tai, „darbiečiai" trečiadienį prezidiume nutarė iš Vyriausybės atšaukti visus penkis jų deleguotus ministrus: kartu su dviem V.Adamkaus pasitikėjimo netekusiais ir vidaus reikalų ministrą Gintarą Furmanavičių, teisingumo Gintautą Bužinską bei ūkio K.Daukšį.

Pagal Konstituciją, prezidentas, priėmęs Vyriausybės atsistatydinimą, prireikus paveda jai toliau eiti pareigas arba paveda vienam iš ministrų eiti premjero pareigas, kol bus sudaryta nauja Vyriausybė.