Lietuvos liberalų sąjūdžio inicijuotos akcijos simbolika papuoštos palapinės, į kurias visi norintys galės atnešti knygų, Lietuvos rajonų centruose „išdygs“ birželio pradžioje. Surinktas knygas planuojama perduoti užsienio šalyse esantiems lietuvių bendruomenių centrams ir bibliotekoms.

Tuo pačiu, užsienyje gyvenantys vaikai bus pakviesti siųsti sąjūdžiui rašinius ir piešinius apie Lietuvą – šalį, į kurią jie norėtų sugrįžti.

Lietuvos liberalų lyderio, Seimo nario Petro Auštrevičiaus teigimu, šia akcija siekiama į užsienį išvykusiems tautiečiams parodyti, jog čia jie neužmiršti. Likusieji Lietuvoje taip bus kviečiami palaikyti ryšį su išeiviais, kartu ieškoti emigracijos problemos sprendimo būdų.

„Savaitgalį teko dalyvauti Vokietijos jaunimo organizacijos suvažiavime Bonoje. Diskusijos ir jaunimo nusiteikimas akivaizdžiai rodo, kad studijuojantis ar dirbantis išeivijos jaunimas pilietiškai aktyvus ir siekia kultūrinio tapatumo išlaikymo. Tai rodo didelį dėmesį ir norą dalyvauti valstybės reikalų tvarkymą, todėl iš Lietuvos valdžios pusės būtina rasti būdus, kad jis nenutoltų, kad jo dalyvavimas atneštų kuo daugiau prasmes ir naudos šalies ateičiai“, - pirmadienį Seime pristatydamas akciją teigė P.Auštrevičius.

Bonoje asmeniškai kalbantis su jaunimu, politikui „neteko girdėti nė vienos kategoriškos nuomonės ar pasakymo, kad negalvojama apie sugrįžimą į Lietuvą“.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Seimo pirmininko pavaduotojas, liberalas Gintaras Steponavičius dar kartą atkreipė dėmesį į „visai tautai grėsmę keliantį emigracijos mastą“.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu užsienyje gyvena apie 300 tūkst. žmonių iš Lietuvos. Lietuva praranda aktyviausius ir gabiausius savo piliečius, kurie palieka šalį ne savo noru, o ieškodami geresnio gyvenimo sau ir savo artimiesiems.

Prognozuojama, jog per kelis artimiausius dešimtmečius nuolat lietuvių kalbą vartojančių žmonių sumažės daugiau nei trečdaliu.

„Užsienyje gyvena apie 20 tūkst. vaikų, be to, svetur jau gimsta ir naujųjų emigrantų atžalos, kurioms išlaikyti ryšį su Lietuva bus dar sunkiau. Viliamės, jog birželį rengiama pilietinė akcija prisidės prie šio ryšio sustiprinimo”, - spaudos konferencijoje sakė G.Steponavičius.

Tautiniu mažumų ir išeivijos departamentas šiemet patikslino užsienyje veikiančių lietuviškų ugdymo įstaigų ir jas lankančių moksleivių skaičius.

Kaip DELFI teigė departamento Migracijos politikos ir informacijos poskyrio vedėjas Giedrius Šniukas, 25 valstybėse veikiančiose 150 lituanistinio ugdymo įstaigose mokosi 5675 moksleiviai. Daugiausia švietimo ir kultūros židinių Kaliningrado srityje (28) ir JAV (21).