Universiteto senatas ir dėstytojai apie „išrinktųjų“ priedus prie atlyginimų nieko nežinojo – tvirtino Senato narys Tadas Klimas. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai DELFI pripažino „tokius gandus girdėję“.

„Metinė eilinio Vytauto Didžiojo universiteto docento alga dešimt kartų mažesnį už „nusipelniusio“ prorektoriaus atlygį, - Seime surengtoje spaudos konferencijoje stebėjosi G.Steponavičius. - Pasižiūrėjus, kiek valandų buvo prisirašę universiteto vadovai suabejoji, ar iš viso metuose jų tiek yra“.

Tai, kad du prorektoriai iš trijų sugebėjo per metus išsimokėti ketvirtį milijono litų šokiravo ne tik Vytauto Didžiojo universiteto Teisės instituto direktorių T.Klimą. Jo įsitikinimu, Seime paviešinta informacija šokiruos visus eilinius universiteto dėstytojus.

Anot teisininko, imdami didžiulius priedus prie atlyginimų universiteto vadovai galbūt elgėsi teisėtai, tačiau „tai nereiškia, kad tai suderinama su etika ir akademine dvasia“.

„Eilinis taksistas ir tas nesuprastų, kaip metinėje rektoriaus ataskaitoje nėra skelbiama, kiek uždirba universiteto vadovai. Aš esu Senato narys – mes šitos informacijos neturėjome“, - pabrėžė T.Klimas.

Auditorių duomenimis, 15 vadovaujančias pozicijas užimančių Vytauto Didžiojo universiteto darbuotojų priedus prie atlyginimų ėmė ne tik iš biudžetinių pinigų, bet ir iš specialiųjų aukštosios mokyklos lėšų, į kurias įeina neakivaizdinių bei vakarinių skyrių studentų mokesčiai už mokslą, studijuojančiųjų nuotoliniu būdu pinigai. Anot T.Klimo, Senatas apie jų panaudojimą neinformuojamas.

„Yra ir daugiau keistų dalykų. Vytauto Didžiojo universitetas turi studentų Vilniuje veikiančiame Baltijos vadybos institute. Po 39 tūkst. litų už mokslą mokantiems studentams diplomus išduoda Vytauto Didžiojo universitetas, tačiau ar jam tai naudinga mes nežinome. Kyla klausimas, kodėl valstybinis universitetas dalija diplomus kito lygio aukštajai mokyklai ir ar jos studentų mokami pinigai pasiekia universitetą?“, - svarstė Senato narys.

T.Klimo nuomone, ne tik Vytauto Didžiojo universitete, bet ir kitose valstybinėse aukštosiose mokyklose išbujojusią universitetų administracijų savivalę pažabotų įstatymas, reikalaujantis viešai skelbti pilną finansinę ataskaitą.

Amerikos lietuvis priminė, jog pastaraisiais metais mūsų šalis patiria protų nutekėjimą. „Kai yra tokie duomenys, kuriuos pateigė G. Steponavičius, aš tik galiu užjausti studijuojančius jaunus žmones, kurie universitete turi gauti ne tik žinių, bet ir geros patirties, kurios dabartinėse aukštosiose mokyklose ne per daugiausia“, - konstatavo Teisės instituto vadovas.

G. Steponavičiaus pateiktais duomenimis, daugiausiai 2004 metais uždirbo Vytauto Didžiojo universiteto tarptautinių ryšių prorektorius. Jo atlyginimas siekė 255723,42 lito.

Kaip skelbiama 252029,53 lito per minėtus metus uždirbęs Studijų prorektorius Povilas Zakarevičius DELFI teigė jog G. Steponavičius ir Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė neturėjo teisės „per visą Lietuvą išskalambyti“ apie jo gaunamus pinigus?

"Jei kreipčiausi į teismą dėl asmens duomenų apsaugos pažeidimo, ko gero laimėčiau bylą“, - sakė prorektorius.

DELFI: Spaudos konferencijoje Seime teigta, jog universiteto vadovai uždirba dešimt kartų daugiau už eilinį dėstytoją. Ar jums tai atrodo normalu?

P. Zakarevičius: Daug uždirba ne tik vadovai, bet ir aktyvūs profesoriai, kurie dalyvauja tarptautiniuose projektuose, sugeba parašyti paraiškas ir gauti tarptautinių fondų pinigų, konsultuoja Lietuvos įmones, padėdami joms spręsti problemas.

Eilinio pilnu krūviu dirbančio profesoriaus darbo užmokestis yra 37 tūkst. litų. Prorektorių atlyginimai su oficialiais valstybės paskirtais priedais yra dvigubai didesni už profesoriaus atlyginimus ir viršija 70 tūkst. litų per metus.

Papildomai prorektoriams išmokėti pinigai ne biudžetiniai. Juos mes uždirbome dalyvaudami tarptautiniuose projektuose. Pavyzdžiui, aš greta tarptautinių projektų su grupe studentų trejus metus turėjau Valstybinio mokslo ir studijų fondo finansuojamą projektą.

DELFI: Ir kiek prorektoriai už tokius darbus gauna?

P. Zakarevičius: Atimkit iš 240 tūkst. litų (tiek per 2004 metus išmokėta vienam prorektoriui – DELFI) 70 tūkst. sudarantį prorektoriaus atlyginimą.

Ne tik prorektoriai tiek gauna. Tegu tas auditas parodo ir kai kurių profesorių atlyginimus.

Profesorius tinginys, kuris neturi jokių projektų, nedalyvauja užsakomuosiuose darbuose, o tik ateina į auditoriją iš savo popierėlio paskaityti paskaitų, gauna tik 37 tūkst. litų per metus. O netingintis dirbti, turintis užsakymų, papildomų darbų, kuriuos atlieka šeštadieniais, sekmadieniais, vakarais, irgi gauna žymiai daugiau.

DELFI: Penktadienį spaudos konferencijoje Seime dalyvavęs universiteto Senato narys teigė, jog žinia apie ketvirtį milijono siekiančius prorektorių metinius atlyginimus jį šokiravo. Pasak teisės instituto direktoriaus T. Klimo apie tai nežinojo nei Senatas, nei universiteto bendruomenė.

P.Zakarevičius: Rektoriaus ataskaitoje nėra išdėstyta pavardėmis kas kiek gauna. Yra parodytos bendros sumos, o kad vienas prorektorius gauna tiek, o kitas tiek nėra ir, matyt, neturi būti nurodyta.

DELFI: Jūsų nuomone, viskas teisėta?

P.Zakarevičius: Be abejo. Auditas pas mus sėdėjo visus metus, vertino ir jokių priekaištų, kad iš kažkur kažkaip imam tuos pinigus, neturėjo.

Jei aš dariau ką nors neteisėto, auditas galėjo pasakyti. Asmeniškai mane bausti, rektorių bausti, dar kažką bausti, bet neimti ir neskalambyti apie mano privačius dalykus.

DELFI: Kam, jūsų nuomone, to prireikė?

P.Zakarevičius: Čia vyksta tam tikras konfliktas tarp Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Vytauto Kaminsko ir buvusio Senato pirmininko Egidijaus Aleksandravičiaus, kuris nieko nedarė o kai jo nebeišrinko pirmininku, susiformavo naujas senatas, pradėjo demonstruoti ambicijas, nori V. Kaminską sudoroti.

Vadinamasis intelektualas tegu išsiverčia iš graikų kalbos žodį intelektas ir sužino, ką tai reiškia. Visiškai drąsiai kalbu, nes man jau nusibodo šito vyruko kerštavimas. Visam universitetui jau per gerklę lenda. Netgi profesorius Leonidas Donskis, kuris yra labai šaunus vyras, Egidijaus įpainiotas į šitą žaidimą.