Atplėšėme vokus su pirminiais pasiūlymais. Jeigu Švietimo, kultūros ir sporto departamentas spės išnagrinėti pasiūlymus, kitą savaitę planuojamos derybos su paslaugų teikėjais, po kurių bus priimtas sprendimas dėl patalpų nuomos ir paslaugų pirkimo. Galutinis vertinimo kriterijus yra kaina", - Eltai teigė savivaldybės Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Audrius Vaznelis.

Vilniaus miesto taryba balandį yra priėmusi sprendimą įmonių grupės "Rubicon group" universaliojoje arenoje ir statomame vandens pramogų parke kasmet surengti renginių už 3,6 mln. litų.

Renginiams "Siemens arenoje" pirkti būtų skiriama iki 1,5 mln. litų, o vandens pramogų parko paslaugoms - iki 2,1 mln. litų kasmet.

Tokios miesto tarybos iniciatyvos atitikimo galiojantiems įstatymams tyrimus pradėjo Konkurencijos taryba bei Vilniaus miesto tarybos ir Seimo Antikorupcijos komisijos.

Kitą savaitę Vilniaus miesto tarybos Antikorupcijos komisija žada priimti išvadas dėl anksčiau Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto antikorupcinio tokio tarybos sprendimo vertinimo. Tai Eltai patvirtino Vilniaus miesto savivaldybės Etikos ir nusižengimų tyrimų skyriaus vedėjas Vidas Patackas.

"Perkant minėtas paslaugas iš vienintelio tiekėjo nebūtų užtikrintas racionalus Vilniaus savivaldybės biudžeto lėšų naudojimas", - tvirtinama STT antikorupcinio tyrimo išvadose, kurias pasirašė direktorius Povilas Malakauskas.

Konkurencijos taryba (KT) šį mėnesį pradėjo formalų tyrimą, ar pirkti paslaugas iš konkrečių "Rubicon group" įmonių apsisprendusi Vilniaus miesto taryba nepažeidė Konkurencijos įstatymo.

"Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimai, kuriais įsipareigojama pirkti paslaugas iš konkrečių atitinkamose rinkose veikiančių ūkio subjektų, galimai privilegijuoja šiuos ūkio subjektus kitų rinkoje veikiančių ūkio subjektų atžvilgiu", - taip dėstoma KT nuomonė tyrimą inicijavusiame nutarime.

Tyrimui vadovaujanti KT Paslaugų skyriaus vedėja Medeina Augustavičienė Eltai nurodė, jog tikisi jį baigti iki gruodžio. Tyrimas buvo pradėtas gavus skundą iš bendrovės "Versenta", kuriai priklauso Vilniaus arena "Ledo rūmai" - pagrindinis "Siemens arenos" konkurentas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba išvadose taip pat konstatavo jog, jos nuomone, Vilniaus miesto tarybos sprendimas pirkti vandens pramogų parko bei universaliosios arenos paslaugas, pagal Viešųjų pirkimų įstatymą, yra traktuotinas kaip pirkimas neskelbiamųjų derybų tvarka. Tačiau šiuo atveju nėra įstatyme numatytų sąlygų, leidžiančių pirkti tokiu būdu.

Išvadose taip pat rašoma, jog pats tarybos sprendimų formulavimas "sudaro sąlygas šališkiems viešojo pirkimo komisijos sprendimams", nes sprendimuose nurodomoms konkrečios įmonės, su kuriomis turi dirbti Vilniaus administracijos atsakingi departamentai, taip pat įvardijama jų reikšmė ir svarba Vilniaus miestui.

STT teigimu, dėl tos priežasties būtų pažeidžiama Viešųjų pirkimų įstatymo nuostata, reikalaujanti, kad perkančioji organizacija užtikrintų, jog atliekant pirkimo procedūras ir nustatant laimėtoją būtų laikomasi lygiateisiškumo, nediskriminavimo, skaidrumo principų.

Išvadose STT taip pat atkreipia dėmesį, jog nors taryba vienu kriterijų pirkti paslaugas būtent iš "Siemens arenos" nurodė jos sumokamus mokesčius į šalies ir Vilniaus miesto biudžetą, ji tą pačią dieną atskiru sprendimu areną 2005-2009 metams atleido nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Nuo šio mokesčio savivaldybė atleidžia visus miesto sporto objektus.

Balandžio viduryje Vilniaus miesto taryba pritarė sprendimui įmonių grupei "Rubicon group" priklausančioje "Siemens arenoje" ir būsimame vandens pramogų parke surengti renginių už 3,6 mln. litų.

Prieš tai "Rubicon group" iš savivaldybės prašė 3 mln. litų paramos nuostolingai veiklai padengti bei dėl to, kad valdoma "Siemens arena" reikalinga miestui kaip vienintelė tokio dydžio arena. Pasak savivaldybės pranešimo, arena yra nuostolinga dėl to, kad savivaldybė reikalavo ją statyti beveik dvigubai didesnę nei planavo investuotojai.

Savivaldybė įsipareigojo apmokėti ne mažiau kaip 30 įvairių nevyriausybinių organizacijų renginių per metus "Siemens arenoje" už maždaug 1,5 mln. litų. Į vandens parką planuojama po kartą per metus nuvežti visų Vilniaus mokyklų moksleivius.

"Suformuotas abiem šalims priimtinas sprendimas, atsisakant tiesioginės finansinės paramos. Pirkimai būtų vykdomi pagal Viešųjų pirkimų įstatymą arba tiesioginių derybų, kurias šis įstatymas numato, metu, nes Vilniuje daugiau nėra arenų, kuriose tilptų per 5 tūkst. žmonių", - Eltai tada aiškino Vilniaus savivaldybės Ekonomikos departamento direktorius Vygintas Jakas.

Priėmus sprendimą buvo pasirašyta sutartis tarp savivaldybės ir bendrovės, kad savivaldybė perima 10 proc. "Siemens areną" valdančios "Rubicon eventus" akcijų. Norėdama gauti paramą "Rubicon group" taip pat turės perduoti 10 proc. bendrovės "Marela", kuri turi statyti vandens pramogų parką, akcijų.

Areną "Rubicon" pastatė iš savivaldybės iki 2099 metų užstatymo teise gautame beveik 61 hektaro sklype. Į ją investuota apie 65 mln. litų, o į visą pramogų parką planuota investuoti daugiau kaip 230 mln. litų. "Rubicon" arena, kuriai 10-čiai metų už neskelbiamą sumą suteiktas "Siemens" vardas, buvo atidaryta 2004 metų spalį.

Vilniaus pramogų parką pastatyti įsipareigojusi "Rubicon" tikėjosi uždirbti sklype pastačiusi gyvenamuosius namus. Tačiau tarp savivaldybės ir sklypą jai perdavusios Vyriausybės vyksta teisiniai ginčai dėl teisės statyti namus, todėl darbai nevyksta.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją