Praėjusį antradienį Lietuvos radijo laidoje "Rudens studija su Vaidotu Žuku", kurioje buvo diskutuojama apie seksualines mažumas, jos autorius ir vedėjas V. Žukas pareiškė: "Mūsų ypatingai gabi ir talentinga komisarė Dalia Grybauskaitė, tai vieša tiesa ar ne vieša tiesa, bet ji pati yra seksualinių mažumų atstovė, bet dėl jos jokių nekyla skandalų". Ši V. Žuko frazė pribloškė kitus laidos dalyvius ir sukėlė nemažą skandalą, šeštadienį rašome respublikiniuose dienraščiuose.

"Lietuvos rytui" paskambinus į Briuselį, šias kalbas komisarė D. Grybauskaitė pakomentavo taip: "Tikiuosi, tai - tik vieno žmogaus sau leista prabanga neturėti moralės ir padorumo rėmų. Būtent tai mane labai stebina. Šio žmogaus pavardę ir jį patį aš visada siejau su labai giliu tikėjimu. Kiek žinau, jis ir pats save tokiu laiko - su visomis krikščioniškomis vertybėmis, kokios tik įmanomos. Tokį išpuolį prieš save vertinu kaip mažų mažiausiai nepadorų, kai leidžiama sau prekiauti nežabotos fantazijos vaisiais, parduodant prasimanymą kaip tikrą tiesą. Ir tokį veiksmą, ir radijo laidą, ir to žmogaus poziciją laikau labai nepadoria".

Tuo tarpu vakar Lietuvos radijo ir televizijos vadovas Kęstutis Petrauskis pareiškė labai blogai vertinąs V. Žuko laidą ir laukiąs jo pasiaiškinimo. K. Petrauskio manymu, V. Žukas pažeidė Žurnalistų etikos kodeksą, nes savo teiginių apie tariamą D. Grybauskaitės homoseksualumą nepagrindė faktais, o tik skleidė gandus. Pasak K. Petrauskio, V. Žukui gali būti skirta griežčiausia bausmė: "V. Žukas gali nebedirbti visuomeniniame radijuje", pranešė "Respublika".

V.Žukas po antradienį jo laidoje per Lietuvos nacionalinį radiją įvykusios diskusijos homoseksualumo tema išplatino atvirą laišką, kuriame teigė apie D.Grybauskaitės netradicinę seksualinę orientaciją turįs konkrečios informacijos.

Žurnalistas teigia, kad komisarė yra viešas asmuo, kurio seksualinė orientacija gali turėti įtakos jos politiniams sprendimams, svarbiems Lietuvos visuomenei ir visai Europai.

Anot žurnalisto, Europos visuomenėje daugelis atsakingų politikų ir visuomenės veikėjų atvirai deklaruoja savo netradicinę seksualinę orientaciją ir dėl to Europos visuomenė esanti tik brandesnė ir saugesnė.

Komisarė dėl V.Žuko teiginių neketina skųstis teismui, sakydama, kad jei šio žmogaus tėvai neišmokė padorumo, to neišmokys joks teismas".

Buvusi Lietuvos finansų ministrė 48-erių D.Grybauskaitė naujos sudėties Jose Manuelio Durao Barroso vadovaujamoje Europos Komisijoje bus atsakinga už finansų planavimą ir biudžetą.