Švedų mokslininkai įrodė, kad moterų organizmuose serotonino veikla smegenyse po ketverių intensyvaus alkoholio vartojimo metų sumažėja 50 procentų. O štai vyrų organizmuose tas pats nutinka tik po triskart ilgesnio laikotarpio – 12 metų.

Gothenburgo universiteto specialistai išnagrinėjo 42 alkoholikų (trečdalis jų buvo moterys) ir 28 žmonių iš kontrolinės grupės smegenų veiklą. Tyrimui vadovavusi Kristina Berglund pabrėžia, kad laimės hormonu vadinamas serotoninas yra neuromediatorius, kuris svarbus depresijos ir lėtinio nerimo vystymuisi bei gydymui. Jis taip pat reguliuoja impulsų sistemą bei mūsų gebėjimą būti budriems ar užmigti.

Reikia pasakyti, kad tyrime dalyvavusios moterys alkoholikės tvirtino ketverius metus išgeriančios maždaug po 12 butelių vyno per savaitę. Vyrai svaiginosi panašiu kiekiu alkoholio, tačiau jau apie 12 metų. Nepaisant to „pastebėjome, kad serotonino veiklos sutrikimai tarp vyrų ir moterų beveik nesiskyrė“, sakė K. Berglund.

Mokslininkams dar teks išsiaiškinti, kaip alkoholis veikia žmonių psichinę sveikatą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją