Tai parlamento vadovė patvirtino trečiadienį duodama interviu interneto dienraščiui Bernardinai.lt. Pasak interneto portalo, Seimo pirmininkė neabejojo, kad dauguma Lietuvos žmonių remia šeimos ir santuokos sąsają.

Pats interviu kol kas nepaskelbtas, portale yra tik nuoroda į jį.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad 90 parlamentarų savo parašais patvirtino, kad remia heteroseksualios, tarpusavio įsipareigojimu sutvirtintos, šeimos sampratą ir tai leidžia manyti, kad tikrai galima spėti priimti reikiamas Konstitucijos pataisas dar šios kadencijos Seime.

Pasak Seimo pirmininkės, toks Konstitucijos patikslinimas įgavo ypatingą svarbą po to, kai Konstitucinis Teismas paskelbė išaiškinimą dėl Valstybinės šeimos politikos koncepcijos, kuriame, be kita ko, teigiama, kad šeimos susiejimas išimtinai su santuoka prieštarauja Konstitucijai.

Pasak I.Degutienės, visi turime gerbti Konstitucinio Teismo sprendimą, "nesutelkti tiek jėgų ir energijos į debatus, patinka šis sprendimas ar ne, bet veikiau imtis tų politinių priemonių, kurios yra Seimo galioje", rašoma portale.

KT 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

KT rugsėjį paskelbė nutarimą, kuriuo šeimos instituto apibrėžimą per santuoką įvardijo prieštaraujančią Konstitucijai. KT nutarime pripažino, kad santuoka turi išskirtinę vertę visuomenės gyvenime bei užtikrina tautos ir valstybės gyvybingumą, tačiau pareiškė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu. Pasak Konstitucinio Teismo, šeimos samprata grindžiama santykių turiniu - tarpusavio atsakomybe, supratimu, pagarba, o santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi.