A.Zuokas ketvirtadienį BNS komentavo išvakarėse LNK televizijos žiniose paskelbtus jo pokalbius telefonu su įmonių grupės "Rubicon Group" vadovu Andriumi Janukoniu.

Minėtųjų slapta įrašytų pokalbių, kuriuose, kaip mano teisėsaugininkai, kalbama apie Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narį Vilmantą Drėmą, išklotinės, LNK teigimu, yra neseniai teismui perduotoje byloje, kurioje A.Zuokas įtariamas sukliudęs pasinaudoti rinkimų teise.

Įtariama, kad pernai balandį renkant merą "Rubicon group" bandė daryti neleistiną poveikį tarybos nariui Vilmantui Drėmai, kad šis balsuotų už A.Zuoką. Su tuo siejamas ir V.Drėmos dingimas iš savivaldybės rūmų prieš pat balsavimą.

A.Zuokas sakė, kad du paviešinti jo pokalbiai su A.Janukoniu yra autentiški, vyko 2003 metais miesto mero rinkimų metu, tačiau "išplėšti iš konteksto ir neįrodo inkriminuojamų dalykų".

"Tai dviejų privačių asmenų, man būnant ne meru, o paprastu tarybos nariu, pokalbis, kuris nesietinas su balsavimu (mero rinkimuose - BNS)", -sakė A.Zuokas.

A.Zuokas neneigė, kad pokalbyje minimas asmuo, kurį A.Janukonis apibūdina kaip "durnelį" ir "vaiduoklį", yra miesto tarybos narys V.Drėma, tačiau teigė, jog kalbėta ne apie piniginį atlyginimą už tai, kad V.Drėma mero rinkimuose balsuotų už A.Zuoką.

"Kaip frakcijos lyderis, kaip partijos vadovas aš rūpinausi V.Drėmos darbu, ir ne tik jo, bet ir kitų partijos narių reikalais", - sakė A.Zuokas.

Anot jo, V.Drėmos reikalais galėjo domėtis ir A.Janukonis, su kuriuo, pasak A.Zuoko, "V.Drėma pažįstamas aibę metų, kartu medžiojo".

Liberalcentristų lyderio teigimu, "V.Drėma domėjosi ir ana pusė" - socialdemokratų ir liberaldemokratų frakcijos miesto taryboje.

"Galbūt stengiausi ir aš dėmesį jam parodyti, politika pagrįsta įvairiais susitarimais", - sakė meras.

Viename LNK paviešintų 2003 metų kovo mėnesį slapta įrašytų A.Zuoko ir A.Janukonio pokalbių pastarasis klausia, ar, "tam durneliui" "mokėti oficialiai ar neoficialiai", A.Zuokas atsako, kad "pagal sutartį", vėliau sako, jog reikia padaryti, "kad būtų gerai". Kitame pokalbyje A.Janukonis klausia A.Zuoko, ar "vaiduokliu" vadinamam asmeniui perduoti "laiškelį",

"kuriame jam bus išaiškinta, kas su juo bus, jeigu jis nesąmones darys". A.Zuokas atsako, jog to daryti nereikia.

Anot dienraščio "Lietuvos žinios", pats V.Drėma prieš mero rinkimus pripažįsta sulaukęs įvairių pasiūlymų. "Turėjau būti Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas. Šio posto negavau todėl, kad per paskutinį balsavimą perėjau į socialdemokratų pusę. Jie man žadėjo to paties komiteto pirmininko postą", - sakė tarybos narys.

Jis teigė, jog už jo balsą per rinkimus jam niekas nesiūlė pinigų, tačiau pripažino, jog rinkimų dienomis slapstėsi ir ligoninėje, ir kaimo sodyboje netoli Molėtų. Apie tai, jog V.Drėma buvo išvežtas į sodybą A.Janukonio nurodymu, liudija ir dienraštyje "Lietuvos žinios" paskelbtas minėtojo verslininko pokalbis su savo vairuotoju.

Mero rinkimuose pernai balandį liberalų poziciją iš pradžių palaikęs tarybos narys liberalas V.Drėma atsidūrė dėmesio centre, kai pradingo prieš pat lemtingą balsavimą. Vėliau buvo skelbiama, kad, sutrikus sveikatai, jis atsidūrė ligoninės reanimacijoje.

Pritrūkus balsų, tuomet žlugo A.Zuoko perrinkimas meru. Į šį postą A.Zuokas buvo išrinktas po kelių mėnesių, liberalams ir jų sąjungininkams užsitikrinus pakankamą miesto tarybos narių paramą savo kandidatui.

Per visą užtrukusį mero rinkimų laikotarpį sklandė gandai apie konkuruojančių politinių jėgų neva perkamus Vilniaus miesto tarybos narių balsus.

Įtariamai šioje byloje yra pareikštu A.Zuokui, įmonių grupės "Rubicon group" vadovui Andriui Janukoniui, "Rubicon group" akcininkui, su "Rubicon" susijusios bendrovės "Ogmios astra" valdybos pirmininkui Dariui Leščinskui bei "Rubicon" darbuotoju Svajūnui Navikui.

Jiems pareikšti įtarimai dėl neteisėto laisvės atėmimo, trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, neteisėto informacijos rinkimo apie asmens privatų gyvenimą, papirkimo. Bylą tyrę prokuratūros pareigūnai nekonkretizuoja, kokie įtarimai pareikšti kiekvienam asmeniui. Prokurorų teigimu, vieniems įtarimų pareikšta daugiau, kitiems - mažiau.

Liberalų ir centro sąjungos kandidatų sąraše rinkimuose į Seimą šios partijos lyderis A.Zuokas įrašytas antruoju. Išrinktas į Seimą A.Zuokas įgytų parlamentaro neliečiamybę.

Kadangi A.Zuokui, A.Janukoniui, S.Navikui, D.Leščinskui pareikšti įtarimai nėra priskiriami prie sunkių nusikaltimų, nė vienam kaltinamajam nėra paskirta kardomoji priemonė.

Vilniaus miesto tarybos narys V.Drėma byloje įvardijamas kaip liudytojas.