"Linkiu saugios kelionės namo. Mes nemanėme, kad jūs kalti", - dienraštis cituoja prisiekusįjį 67-erių Paulą Lembo.

Anot dienraščio, vos prieš parą į laisvę paleisti jūreiviai vaišinosi mėsa su krabų padažu ir sausainiais.

Šurmulys pritilo, kai į barą užėjo Lietuvos ambasadorius Vygaudas Ušackas, kuris specialiai atskrido į Tampą pasveikinti išteisintų ir į laisvę paleistų vyrų, kurių byla buvo žiniasklaidos dėmesio centre Lietuvoje.

Ambasadorius pareiškė, kad jūreiviai nusipelnė formalaus atsiprašymo ir kompensacijos už kalėjime praleistą laiką.

Anot dienraščio, JAV vyriausybė neapmokės jūreivių kelionės į tėvynę.

Lietuvos piliečiui Maksimui Zakurdajevui atstovavęs advokatas Markas Ciaravella (Sjaravelja) sakė, jog prieš areštą visi jūreiviai turėjo pakankamai pinigų grįžti lėktuvu, tačiau šiuos pinigus konfiskavo JAV maršalų tarnyba, ir jų susigrąžinimas gali užtrukti kelias savaites.

Anksčiau ambasadorius V.Ušackas BNS sakė, jog jūreiviai su savo advokatais svarsto galimybę pareikalauti kompensacijos už per metus kalėjime patirtą moralinę ir materialinę žalą.

Pasak ambasadoriaus, išlaisvintus jūreivius dabar globoja jų advokatai ir religinės labdaros organizacijos.

Pasak ambasadoriaus V.Ušacko, ambasada suteiks visą įmanomą pagalbą, kad jūreiviai galėtų grįžti į tėvynę. Anot diplomato, iki dviejų savaičių gali užtrukti dokumentų tvarkymas ir kiti migracijos formalumai.

Teismas dar nepriėmė sprendimo dėl dvyliktojo Lietuvos piliečio, kuris dirbo virėju motorlaivyje "Jalta", sulaikytame su dideliu narkotikų kontrabandos kroviniu.

Visiems dvylikai Lietuvos jūrininkų buvo pateikti individualūs kaltinimai dėl narkotikų kontrabandos stambiu mastu. JAV įstatymai narkotikų gabenimą laiko sunkiu nusikaltimu, už kurį baudžiama ilgais nelaisvės metais.

Motorlaivis "Jalta" buvo sulaikytas pernai birželio pabaigoje Karibų jūroje netoli Barbadoso. Laive buvo rasta apie 3,5 tonos kokaino, kurio rinkos vertė siekė 1,25 mlrd. litų.

Iš Panamos į vieną uostų Europoje plaukusią "Jaltą" sulaikė britų karo laivas "Iron Duke" ir perdavė JAV Pakrančių apsaugai.

Beveik metus jūreiviai buvo laikomi kalėjime Floridos valstijoje. Jūreiviai teigė nežinoję apie laivu gabenamą narkotikų siuntą.