aA
Pirmadienį Teisėjų garbės teismas paskelbė sprendimą, kuriame konstatavo, kad teisėjų imunitetas nėra absoliutus. Kai kurios procesinės prievartos priemonės jiems gali būti taikomos be jokių ypatingų leidimų.
N.Venckienės apkaltintą teisėją J.Vėgelienę apgynė Teisėjų garbės teismas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Teisėjų etikos ir drausmės komisija gegužės 12 d. patenkino Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės prašymą ir Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo teisėjai Jolantai Vėgelienei iškėlė drausmės bylą.

Etikos sargų nemalonę teisėja užsitraukė, nes po Kauno teisėjo Jono Furmanavičiaus nužudymo Generalinei prokuratūrai leido iš telekomunikacijų bendrovių paimti N. Venckienės pokalbių išklotines.
Ikiteisminio tyrimo teisėjai iškeltą drausmės bylą etikos sargai perdavė Teisėjų garbės teismui. Pirmadienio šio teismo pirmininkas Antanas Simniškis paskelbė sprendimą šioje byloje.

Garbės teismas konstatavo, kad J. Vėgelienė, davusi sutikimą patikrinti N. Venckienės pokalbių išklotines, nenusižengė etikai ir nepažeidė kolegės N. Venckienės imuniteto.

Garbės teismo teigimu, be Seimo leidimo negalima suvaržyti teisėjų laisvės, negalima jų darbo vietose ir namuose daryti kratų, asmens apžiūrų ir pan. Tačiau nedraudžiama taikyti kitas procesines prievartos priemones, kai siekiama atskleisti nusikaltimus, kuriais įtariami su teisėjais susiję asmenys. Teisėjo imunitetas turi būti siejamas tik su jo nepriklausomumo užtikrinimu vykdant pareigas.

O leidimas patikrinti N. Venckienės pokalbių išklotines nesusijęs su jos, kaip teisėjos, veikla ar nagrinėtomis bylomis.

Teisėjų garbės teismas nusprendė nutraukti J. Vėgelienei Teisėjų etikos ir drausmės komisijos iškeltą drausmės bylą. Šį sprendimą N. Venckienė per dešimtį dienų gali apskųsti Aukščiausiajam Teismui.

J. Vėgelienė teigė nežinojusi, kad dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo N. Venckienė yra Kauno apygardos teismo teisėja, todėl prokuratūros prašymą patenkino. Kai kitą dieną paaiškėjo, kad buvo leista patikrinti teisėjos išklotines, dokumentai buvo sunaikinti įstatymų nustatyta tvarka – prokurorai jais negalėjo pasinaudoti.

Paskelbus Teisėjų garbės teismo sprendimą J. Vėgelienė žurnalistams sako, jog laukdama sprendimo stipriai nervinosi. Ją nudžiugino šis sprendimas.

Iškėlus drausmės bylą J. Vėgelienei ikiteisminio tyrimo teisėjai labai nenoriai išduodavo leidimus prokurorams tikrinti pokalbių išklotines bijodami, kad tarp tikrinamųjų irgi gali būti koks nors kolega.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Parduodamos legendinės „Šilo kopos“ patalpos: šeimininkai sako grąžinę Merkinei karūną, o dabar – nauji planai (1)

Prieš septynerius metus Merkinėje duris atvėrė bistro „Šilo kopa“. Vadovaujamas mamos ir...

Saulės parkai įrenginėjami ten, kur mažiausiai tikimasi

Saulės energija per ateinančius kelis dešimtmečius turėtų dominuoti pasaulinėse elektros...

Lietuvoje – nė vienos neįgaliesiems prieinamos įstaigos: apie šias idėjas kalbama jau 30 metų, tačiau architektai numoja ranka

Ilgus metus Lietuvoje buvo kalbama apie aplinkos pritaikymą žmonėms su negalia. Pavyzdžiui, jei...

Karas Ukrainoje. Per Rusijos ataką prieš Ukrainą Lenkija pakėlė į dangų savo karinius lėktuvus rusai atakavo svarbius infrastruktūros objektus Dnipropetrovsko srityje

Rusijos okupacinės pajėgos užpuolė Dnipropetrovsko sritį . Tai paskelbė Dnipropetrovsko OVA...

Kovo pabaigai – rekordinė šiluma: skaičiai privers išsižioti (4)

Naktį praslinkus atmosferos frontui, penktadienio dieną mūsų regione stiprės anticiklono gūbrys,...

Kuo mums naudingi kiaušiniai ir kiek jų galima suvalgyti per dieną: įspėjo, kada jie gali kelti pavojų sveikatai

Tyrimai rodo, kad vienam lietuviui vidutiniškai tenka beveik 12 kg vištos kiaušinių per metus....

Į dvigubų dublių pasaulį grįžęs Valančiūnas nuliūdino Giannio komandą

Penktoje Vakarų konferencijos vietoje skriejantys Naujojo Orleano „Pelicans“ (45-28)...

Garsi dizainerė su depresija kovoja jau metus: išbandžiusi viską, priežastį viliasi radusi gimdos spiralėje (1)

Drabužių dizainerė, 36 tūkst. sekėjų Instagrame turinti nuomonės formuotoja Viktorija...

Buvusio narkotikų prekeivio išpažintis: dėkoja, kad buvo sučiuptas ir nubaustas

55-erių Jonas [aut. past. – vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas] pusantrų metų...