„Statybos įmonė darbui Baltarusijoje ieško mūrininkų ir tinkuotojų brigadų, plytelių klojėjų, dažytojų“. Pagal tokį skelbimą darbuotojų ieškančios įmonės administracijos atstovė Žana aiškino, kad bendrovė Baltarusijoje ieško statybos darbų.

Suradusi objektą, Baltarusijoje registruota lietuvių įmonė įdarbina reikalingus specialistus – mūrininkus, tinkuotojus, apdailininkus, betonuotojus. Tokia veikla bendrovė užsiima jau daugiau nei pusmetį.

„Man atrodo, dabar Baltarusijoje visa Lietuva. Čia statybos nesustojusios, o Lietuvoje viskas užkonservuota“, - teigė Žana. Pasak jos, darbą Baltarusijoje renkasi neišgalintys išvykti į Vakarus. Baltarusijoje dirbti patogu, nes arti grįžti į namus. Tačiau Baltarusijoje paslaugos pigesnės, tad ir darbo užmokestis mažesnis nei Lietuvoje.

Bendrovė darbus atlieka Minske, Baranovičiuose ir kituose miestuose. Žana sutiko, kad Baltarusijoje į vietinius darbuotojus žiūrima palankiau nei į svetimšalius nepaisant to, kad lietuviai dirba geriau, labiau laikosi tvarkos.

Padeda išgyventi sunkmetį

„Tai žmonėms padeda išgyventi. Kadangi mūsų padėtis nepaprastai bloga, pirmąjį šių metų ketvirtį, lyginant su pernai, fiksuotas 40 proc. kritimas į duobę, bedarbystė milžiniška, tad sveikiname visas nepasiduodančias, išeičių ieškančias įmones“, - DELFI teigė Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas.

Pasak A. Šeštakausko, tam tikrą rinką Baltarusijoje surado būrys įmonių, pavyzdžiui „Elvora“, „Vingės terminalas“, „Vilniaus rentinys“, „Litana“. Baltarusijoje darbo randa projektavimo, valdymo, stogų dengimo įmonės.

„Yra ir kitų pavienių įmonių, kurios ir gyvenamuosius namus, ir kitus objektus stato. Baltarusija juk taip arti. Žinoma, būtų dar patogiau, jei ne sienos ir ne muitinė. Čia būtų žymiai arčiau nei į Klaipėdą važiuoti“, - teigė asociacijos vadovas.

Jis prisiminė, kad jau po nepriklausomybės atgavimo Lietuvos įmonės vykdė statybas Lydoje.

Aiškindamas, kodėl Baltarusijoje, priešingai nei Lietuvoje, statybos nestojo, A. Šeštakauskas priminė, kad ten planinis ūkis, vykdoma didelė gyvenamoji statyba – štai pernai įsakyta pastatyti 6 mln. kvadratinių metrų ploto būsto, šįmet liepta pastatyti 7 mln. kvadratinių metrų.

Lietuvos verslininkus priims A.Lukašenka

„Baltarusijos rinka, be abejo, atsivėrusi, bet pakankamai sudėtinga. Gerai, kad ji artima, žymiai didesnė negu Lietuvos. Be abejo, išėjimas iš Baltarusijos į Rusiją, Kazachstaną dabar bus lengvesnis. Minusas – kad dar yra pakankamai administracinių galimybių iš Baltarusijos valdžios pusės ją reglamentuoti“, - teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Gediminas Rainys.

Ketvirtadienį grupė Lietuvos verslininkų, vykdančių verslo projektus Baltarusijoje, pakviesti susitikti su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka. Susitikimas numatytas dieną prieš VI Lietuvos - Baltarusijos ekonominio forumo renginius, vyksiančius Gardine.

Susitikime A. Lukašenkai trumpai turėtų būti apsakyta, ką lietuviai Baltarusijoje ruošiasi daryti, kokios investicijos ir darbo vietos numatomos bei su kokiomis problemomis susiduriama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją