Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas skelbia, kad jos pradėtos sostinės pirmajame policijos komisariate.

Bylos pradėtos dėl dviejų Administracinių teisės pažeidimų kodekso punktų, susijusių su pareigūnų nurodymų nevykdymu bei jų įžeidimu ir specialių užtvarų perėjimu, pažeidimo.

Neįvykdžius policijos ar Viešojo saugumo tarnybos pareigūno teisėto nurodymo arba reikalavimo, įžeidus jo garbę ir orumą žodžiu, gestais, kibimu ar kitokiu elgesiu, gresia 300-500 Lt bauda arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų

Už policijos specialiosios juostos ar kito užtvaro su užrašu „STOP policija“, ribojančio įvykio vietos perimetrą, perėjimą, pervažiavimą, nuplėšimą ar nugriovimą gresia bauda nuo 100 iki 300 Lt.

Kartu buvo pradėta byla dėl P. Gražulio apipylimo vandeniu. Šeštadienį žurnalistų kalbinamam parlamentarui vandens į veidą šliūkštelėjo Arnas Zdanevičius, dėl sugrąžinimo į darbą kovojantis buvęs Vytauto Didžiojo universiteto docentas.

Vykstant tyrimui, analizuojama turima vaizdo medžiaga ir renkami kiti būtini įrodymai. Baigus policijos tyrimą, administracinių teisės pažeidimų bylos bus perduotos teisminiam nagrinėjimui.

Per šeštadienį Vilniuje vykusias eitynes „Už lygybę“ frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys P. Gražulis ir konservatorius-krikdemas K. Uoka susigrūmė su renginio teritoriją saugojusiais pareigūnais. Pirmasis garsiai reiškė nepasitenkinimą renginiu, vėliau pirmas peršoko laikiną tvorą ir patraukė jo dalyvių link. P. Gražulio pavyzdžiu pasekė ir K. Uoka.

Parlamentarai pasipriešino juos bandžiusiems sutramdyti pareigūnams, o P. Gražulis vienam esą net sudavė.

Beje, jei politikams būtų skirta griežtesnė bausmė, Seimas turėtų apsispręsti, ar leisti juos uždaryti į areštinę. Mat parlamentarai turi teisinę neliečiamybę. Leidimo kurį nors iš jų patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti laisvę turi paprašyti generalinis prokuroras.

Trečiadienį posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas konstatavo, kad K. Uokos elgesys buvo netinkamas. Kitame posėdyje bus sprendžiama, ar jį šalinti iš partijos.

Vienas iš konservatorių-krikdemų lyderių Vytautas Landsbergis anksčiau teigė norįs, kad neprielankumą homoseksualams reiškęs ir pareigūnams nepaklusęs K. Uoka žmonių galvose būtų atsietas nuo šios partijos. „Aš norėčiau, kad K. Uoka žmonių galvose būtų atribotas nuo TS, tai yra atsitiktinis reiškinys ir tikrai ne TS visumos atspindys“, - teigė europarlamentaras.