„Nors partija, frakcija kėlė, įkalbėjo deleguoti mane, aš informuosiu  premjerą, gal dar šiandien, apie asmeninį apsisprendimą pasitraukti. Kitą kandidatūrą mes pateiksim jau rytoj, ir manau, kad premjeras ją galės pateikti prezidentei“, – sakė A. Valinskas.

Kaip Lietuvos radijui teigė premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Virgis Valentinavičius, po nepagarbių pastarųjų dienų A. Valinsko pareiškimų apie prezidentę Dalią Grybauskaitę jis nebemato galimybės teikti jo kandidatūros į kultūros ministrus.

Sprendimą, kaip elgtis toliau, pasak V. Valentinavičiaus, premjeras priims po konsultacijų su koalicijos partneriais.

„A. Valinsko žodžiai ir veiksmai penktadienį ir šeštadienį neatrodo labai išmintingi, veikiau – priešingai. Todėl, premjero nuomone, kyla klausimas dėl prasmės teikti tokį kandidatą į kultūros ministrus", - sakė ministro pirmininko patarėjas.

„Koalicijos sutartis yra bendra visos koalicijos atsakomybė ir premjeras, be koalicijos partnerių, jokių žingsnių nedarys. Visi tolesni žingsniai paaiškės pirmadienį, nėra abejonių, kad jie bus daromi kartu su koalicijos partneriais“, – Lietuvos radijui sakė V. Valentinavičius.

Dar penktadienį A. Kubilius buvo sakęs, kad jei TPP nepasiūlys kito kandidato, A. Valinsko kandidatūra pirmadienį bus oficialiai teikiama prezidentei.
       
„Mes turime koalicijos sutartį, ją gerbiam ir vykdom. Todėl mes esam sutarę, kad iki pirmadienio išmintingai pamąstom, ir jeigu mąstymo rezultatai bus kuo nors kitokie, į tai reaguosim, o jei ne, tai, be abejo, vykdysim visas formalias procedūras“, – sakė A. Kubilius.

Paaiškėjus, kad D. Grybauskaitė nepritaria A. Valinsko kandidatūrai, „prisikėliečių" lyderis žiniasklaidai pareiškė, jog kandidatas į kultūros ministrus nebus keičiamas, nes partijai reikia „ne kažkokios įskaudintos bobiškos nuomonės, o oficialių valstybės vadovės argumentų“.

Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Valinskas teigė nemanąs, kad savo kategorišku pasisakymu įžeidė prezidentę.

Anot politiko, savo pareiškimais jis siekė parodyti, kad šalis „didžiuliais žingsniais eina autokratinio valdymo link“.

„Valstybėje nėra taip gerai, kaip atrodo, deja. Tad sąmoningai elgdamiesi norėjome parodyti, kad yra daug problemų: neargumentuotai keičiami jėgos struktūrų vadovai, taikomi dvigubi, trigubi, keturgubi standartai. O mus geriausia įsivaizduoti kaip tas tris beždžionėles: nieko nematau, nieko negirdžiu ir nieko negaliu sakyti, išskyrus vieną dalyką – turime pakėlę ranką balsuoti“, – kalbėjo A. Valinskas.

A. Valinsko kandidatūra į kultūros ministrus buvo siūloma Tautos prisikėlimo partijai nutarus atšaukti iš šio posto pačių deleguotą Remigijų Vilkaitį. „Prisikėlėliai“ tvirtina, kad jų netenkina ministro ir ministerijos darbo kokybė bei situacija kultūros srityje.

Pasak D. Grybauskaitės, atmetusios A. Valinsko kandidatūrą, kandidatas į ministrus turėtų turėti ne tik reikiamą kvalifikaciją, bet ir visuomenės pasitikėjimą.

„Norėčiau, kad būsimieji ministrai turėtų ne tik savo nuomonę apie save ar savo partijos nuomonę apie juos, bet ir visuomenės pasitikėjimą“, – penktadienį žurnalistams teigė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė taip pat pageidautų, kad į bet kurio ministro postą būtų siūlomi bent keli kandidatai, nors anksčiau apie tokį reikalavimą užsiminusi nebuvo.