Kaip LŽ teigė Latvijos Finansų ministerijos Komunikacijos departamento vadovė Baiba Melracė, dėl sumažinto PVM turizmui Latvijos biudžetas praras apie 8 mln. latų. Tačiau Latvijos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Janis Naglis džiaugėsi priimtu sprendimu ir teigė, kad sumažintas PVM Latvijos apgyvendinimo įmonėms yra tik vienas iš pagalbos žingsnių verslui.

Kaip LŽ aiškino Lietuvos ūkio ministras Dainius Kreivys, jau anksčiau buvo nuspręsta nebegrįžti prie PVM lengvatos grąžinimo apgyvendinimo paslaugoms, mat, pasak jo, šalies konkurencingumą bei turizmą galima skatinti reklamuojant kultūros objektus, paveldą. Ministras tikino, kad šiuo metu rengiama Nacionalinė turizmo plėtros programa 2010-2013 metams, kurioje išskirti Lietuvos turizmo plėtros prioritetai, svarstomos priemonėms jiems įgyvendinti. Taigi Lietuvos verslui vis siūloma laukti.

Tuo metu Lietuvos Viešbučių ir restoranų asociacijos skaičiavimu, valstybė iš sužlugdyto viešbučių verslo užsidirbo vos 7 mln. litų, o verslas prarado 130,5 mln. litų. Tiesa, verslininkai dar turės galimybę supaprastintu būdu susigrąžinti PVM, tad, E.Šiškauskienės teigimu, tie 7 mln. litų dar sumažės iki 4 mln. litų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija siūlo sumažinti PVM apgyvendinimo ir maitinimo įstaigoms iki 5 procentų. Esą asociacijos nariai, būdami socialiai atsakingi, įsipareigoja priimti į darbą po 10 proc. darbuotojų papildomai. Asociacijos skaičiavimu, priėmus į darbą 500 darbuotojų, kurių vidutinis atlyginimas 1500 litų, į biudžetą įplauktų apie 3,5 mln. litų mokestinių pajamų.

"DnB Nord" banko vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis LŽ teigė, kad kalbant apie PVM lengvatas, pirmojoje vietoje turėtų būti lengvata apgyvendinimui. Mat visose šalyse galioja principas, kad už eksporto paslaugas PVM grąžinamas, o daugiau nei pusę viešbučių paslaugų galima priskirti prie eksporto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją