Generalinės prokuratūros prokuroras siekė paduoti skundą dėl Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo kontrabandos byloje kaltinamiesiems buvo skirtos švelnesnės nei prašė valstybės kaltintojas bausmės, be to, kai kurie kaltinamieji dėl kaltinimų buvo išteisinti. Apeliacinį skundą prokuroras galėjo paduoti per 20 dienų nuo nuosprendžio paskelbimo.

J. Lauciaus skundą dėl neatnaujinto termino apeliaciniam skundui paduoti išnagrinėjusi teisėjų kolegija pabrėžė, kad „prokuroras, kaip profesionalus teisininkas, atlikęs, kontroliavęs ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, palaikęs joje valstybinį kaltinimą, jau nuosprendžio paskelbimo metu, teismui žodžiu paaiškinant nuosprendžio motyvus, turėjo susidaryti principinę nuomonę dėl nuosprendžio teisėtumo ir pagrįstumo“.

Tačiau, paaiškėjo, kad praėjusių metų gruodžio 30-ąją išklausęs teismo nuosprendį, J. Laucius išėjo kasmetinių atostogų ir į darbą grįžo tik sausio 14-ąją, kai iki nuosprendžio įsiteisėjimo tebuvo likusios vos kelios dienos.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente dirbantis prokuroras norėjo apskųsti nuosprendį aukštesnės instancijos teismui, tačiau dėl jo didelės apimties nespėjo. Nuosprendį sudarė net 288 puslapiai, byloje baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti net 24 asmenys.

J. Laucius teisinosi, kad nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas iš karto po paskelbimo dėl iškilusių techninių kliūčių neįteikė nuorašo, be to, jo vėliau neišsiuntė paštu, nors kiti proceso dalyviai dokumentus gavo. Prokuroras teisinosi, kad jam buvo skirta per mažai laiko, jog galėtų susipažinti su nuosprendžio motyvais ir jį galėtų apskųsti.

Lietuvos apeliacinis teismas su J. Lauciaus pozicija nesutiko ir pažymėjo, kad Vilniaus apygardos teismo prokuroras prašė nesiųsti nuosprendžio, nes nuo sausio pradžios ketino atostogauti.

„Prokuroras žinodamas, kad bus atostogose, suvokė, jog nuosprendžio nuorašą gaus likus ne daugiau kaip trim darbo dienoms iki apeliacinio skundo padavimo termino pabaigos, todėl jis privalėjo imtis iniciatyvos ir pateikti prašymą, kad pašalinus technines kliūtis, nuosprendis jam būtų išsiųstas. Tačiau nežiūrint į tai, prokuroras iš esmės dėl savo atostogų nesiėmė jokių priemonių, kad nuosprendį gautų kuo anksčiau“, - pažymėjo teismas.

Pasak jo, kai kurie nuteistieji spėjo apskųsti nuosprendį, todėl apeliacinės instancijos teismas skundus nagrinės tik pagal nuteistųjų laiku paduotus skundus. Kitų asmenų atžvilgiu priimti nuosprendžiai jau įsiteisėjo.

Prašymus atnaujinti terminą apeliaciniams skundams paduoti buvo pateikę ir trys nuteistieji, tačiau jų prašymai taip pat buvo atmesti kaip nepagrįsti.

Buvo išteisinti

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos teismas grupuotės narius buvo išteisinęs dėl nusikalstamo susivienijimo subūrimo bei dalyvavimo jo veikloje. Pagrindinis kaltinamasis byloje – buvusio Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininko A. Gudo žentas V. Karalius buvo pripažintas kaltu dėl didelio kiekio rūkalų kontrabandos ir į pataisos namus pasiųstas 2 metams ir 4 mėnesiams.

Už grotų turėtų patekti dar penki V. Karaliaus bičiuliai, kiti atsipirko baudomis nuo 40 iki 150 MGL, o keturi asmenys buvo išteisinti.

Teismas nusprendė, kad baudomis nuteisti kontrabandos tinklo dalyviai iš viso į valstybės biudžetą privalės sumokėti 180 tūkst. Lt baudų. Valstybei taip pat atiteks pas kai kuriuos kontrabandininkus per kratas rasti pinigai – teismas nutarė juos konfiskuoti.

Tiesa, prokuratūra buvo pateikusi civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekė apie 4 mln. Lt, tačiau jie nebuvo patenkinti. Spėjama, kad kontrabandininkai į Lietuvą įvežė cigarečių maždaug už 6 mln. Lt.

Prokuratūros kaltinamajame akte buvo nurodyta, jog nuo 1998 metų spalio vienam nusikalstamo susivienijimo nariui veikiant kartu su Alytaus kelių policijos pareigūnais buvo sukčiauta ir panaudojus klastotus dokumentus apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometinė vertė - 1,2 mln. Lt) atlygį užvaldytas beveik 2,8 mln. Lt vertės VĮ „Dzūkijos šilas“ saugotas sulaikytas kontrabanda gabentų cigarečių krovinys. Dėl šio kaltinimo teismas priėmė išteisinamąjį nuosprendį.

Prokurorai buvo įsitikinę, kad kaltinamieji 2000-aisiais subūrė nusikalstamą susivienijimą sunkiems didelės vertės cigarečių kontrabandos nusikaltimams daryti. Veikiant šiam nusikalstamam susivienijimui Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje buvo sukurti ir išplėtoti kontrabandos gabenimo per valstybės sieną metodai, organizuota netikrų krovinio dokumentų gamyba, užmegzti cigarečių kontrabandos gabenimui reikalingi ryšiai su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europos ir kitose užsienio šalyse.

Grupuotės nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą.

Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais.

Pasak prokurorų, kontrabanda kaltinti nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose.

Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 metais viešuosiuose konkursuose į paskelbtas Muitinės kriminalinės tarnybos regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikę asmenys, ir tik Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją, šių nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

Be to, VSD ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams 2002 metų pradžioje pradėjus sulaikinėti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnu, o siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie VSD pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus.

Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojas už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos buvo atleistas dar 2003 m. birželį.

Nusikalstamo susivienijimo narių kontrabanda gabentų cigarečių krovinių vertė – daugiau kaip 6 mln. litų.