Šią savaitę Lietuvoje lankėsi NEB vadovų delegacija, vadovaujama Nobelio premijos laureato prof. Richard J. Roberts. Vizito tikslas – aptarti galimybę bendradarbiauti naudojant giminingas abiejų kompanijų technologijas.

Pasak „Fermento“ generalinio direktoriaus Viktoro Butkaus, mokslo pasaulyje vyksta itin atkakli kova – biotechnologijos kompanijos nuolat lenktyniauja tarpusavyje dėl technologijų patentų, o kartais pralaimima vos keliomis dienomis. „JAV kompanija taip pat siekė sukurti šią technologiją, tačiau „Fermento“ mokslininkų grupė patento paraišką pateikė keliais mėnesiais anksčiau“, - sakė V.Butkus.

„Fermento“ generalinio direktoriaus teigimu, naujiems produktams ir technologijoms kurti bei joms patentuoti reikia milžiniškų investicijų, todėl kiekviena intelektualųjį verslą atstovaujanti bendrovė siekia patentus „įdarbinti“. „Visame pasaulyje biotechnologijos kompanijos dažnai licencijuoja viena kitų patentus, tačiau vėliau konkuruoja pagal jas pagamintų produktų kokybe, rinkodara bei aptarnavimu“,- aiškino V.Butkus.

Šiuo metu „Fermentas“ yra iš viso sukūręs 4 unikalias technologijas, kurių intelektinė nuosavybė yra apginta tarptautinėmis patentų paraiškomis. Taip pat Lietuvos bendrovė atskirų produktų gamybai yra sudariusi virš 20 licencinių sutarčių su pasaulinėmis biotechnologijos kompanijomis ir universitetais.

V.Butkus teigimu, unikalūs išradimai visuomet sulaukia didelio tarptautinio susidomėjimo. Šiais metais įvykusiame Tarptautiniame genetikos kongrese Australijoje itin didelio dėmesio sulaukė šiemet „Fermento“ sukurtas ir analogų rinkoje neturintis produktas „CodeRed“, skirtas genominiams tyrimams.

Šio „Fermento“ produkto pavyzdžių testavimui Kongreso metu užsisakė per 30 įvairiose pasaulio šalyse veikiančių laboratorijų. „CodeRed“ gamybą ir platinimą planuojama pradėti jau šį mėnesį.

JAV biotechnologijos kompanija „New England Biolabs“ savo veiklą pradėjo dar 8-ajame dešimtmetyje ir tapo pirmąja bendrove pasaulyje, kuri pradėjo prekiauti restrikcijos fermentais. Apie 30 proc. šiandien žinomų fermentų buvo išrasta būtent šios bendrovės laboratorijose. Lietuvos biotechnologijos bendrovės „Fermentas“ mokslininkams taip pat priklauso apie 30 proc.visų pasaulyje atrastų restrikcijos fermentų autorystė.

Žinių ekonomiką ir aukštąsias technologijas atstovaujančioje kompanijoje dirba apie 170 aukštos klasės specialistų. Šiuo metu Lietuvos bendrovės „Fermentas“ kuriamus produktus, skirtus genų inžinerijos ir genominiams tyrimams, platina 4 holdingo „Fermentas International“ bendrovės ir 46 atstovybės 57 pasaulio šalyse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)