Jis skaičiuoja darbo neturintis maždaug 1,5 metų, tačiau intensyvias paieškas nusprendė pradėti po dukters gimimo – kovą. Tada sako ir susidūręs su Darbo biržos biurokratais.

„Aš išėjau iš darbo, kai mes su žmona laukėmės dukters, ir beveik visą nėštumo laiką išbuvau su ja. Kai susilaukėme dukters, tada aš įstojau į Darbo biržą. Jie labai ilgai mane registravo, nors aš į Darbo biržą kreipiausi kovą, mane bedarbiu įregistravo, kiek pamenu, gegužės pabaigoje. Jiems vis neįtikdavo dokumentų formos, kurias aš pristatydavau iš buvusių darbdavių. Kol mane įregistravo bedarbiu, Darbo biržoje lankiausi gal šešis kartus“, – prisimena premjero atžala.

Tuo metu A. Kubiliui jaunesniajam priklausė maksimali – 1041 Lt – bedarbio pašalpa. Šiuo metu jaunas vyras naudojasi Darbo biržos suteikta galimybe pasitobulinti ir lanko kulinarijos kursus, už kuriuos gauna stipendiją.

„Pagal jų juokingus kriterijus patekau į mokymus. (...) Mokymai – visiškai neefektyvūs, atranka į juos yra visiškai bloga ir neaišku, pagal kokius kriterijus atrenkami žmonės. Sako: „Gal galėtum sudalyvauti atrankoje pas psichologą“, o šis užduoda du klausimus: „Ar tu moki gaminti?“ ir „Kam gamini?“, o po to tave įvertina 8 balais. Kas čia per kriterijai? Mokymuose dalyvauja žmonės, iš kurių 80 proc. sako, kad tai daro dėl pinigų ir neketina dirbti toje srityje“, – įspūdžiais dalijasi pašnekovas.

Jo teigimu, kai kurie bedarbiai netgi piktnaudžiauja galimybe gauti kompensaciją už pinigus, išleistus viešojo transporto bilietams vykstant į kursus.

„Jiems Darbo birža kompensuoja pusę išlaidų už atvažiavimą į mokymus, tačiau gyvendami per gatvę nuo mokymosi vietos, jie važiuoja a la su keturiais persėdimais. Man atrodo, kad tai yra pinigų pasisavinimas, o iš kitos pusės jų švaistymas“, – kalbėjo A. Kubilius jaunesnysis.

Jis džiaugiasi bent tuo, kad mokymosi kursų lankymas yra sugriežtintas ir jų mesti negalima.

Anksčiau būsimasis kulinaras yra dirbęs ryšių su visuomene ir reklamos srityse. Jis buvo įstojęs į Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą, tačiau studijų nebaigė.

Premjero sūnaus nuomone, reforma Darbo biržoje yra būtina.

„Kiekvienas žmogus, kuris lankosi Darbo biržoje, jai turi pastabų. Ta įstaiga yra neefektyviai valdoma. Laikas, kurį žmogus sugaišta registruodamasis ir praleisdamas Darbo biržoje, yra visiškai neadekvatus“, – sakė jis.

„Jeigu gauni išmoką, kiekvieną mėnesį turi lankytis pas savo koordinatorę. Kadangi tuo metu ji negali tau nieko pasiūlyti, nes tu lankai kursus, tai ji tiesiog užpildo lentelę, identišką ankstesnei, atspausdina ją ant atskiro popieriaus lapo, nors ji užima tik ketvirtadalį puslapio ir tada tau reikia tik pasirašyti. Pirmiausiai, Darbo biržos žmonės gaišta savo laiką, nes jie vis tiek nieko naujo nepasako, o kita vertus, kaskart išmeta po puslapį, nors tas pačias lenteles su skirtingomis datomis galėtų sudėti ant vieno lapo. Tai juk yra elementarus taupymas. Galima paskaičiuoti, kiek Lietuvoje yra bedarbių ir kiek kiekvienam jų sunaudojama popieriaus“, – pavyzdį pateikė pašnekovas.

Pagalbos neprašė iš principo

Ne vieną mėnesį bedarbio duonos ragaujantis vyras tvirtina į artimuosius pagalbos ieškodamas darbo nesikreipė.

„Šiuo metu tai, ką aš veikiu, yra mano ieškojimas ir tėvas, bijau, kad niekaip negali daryti įtakos mano paties ieškojimui, ką aš noriu veikti gyvenime. Šiuo metu labai džiaugiuosi kursais, kuriuos esu pasirinkęs, nes tikiu, kad tai yra vienas iš tų dalykų, kuriuos man patinka daryti. Žinote, yra toks dalykas kaip ambicijos ir nenoras joms nusileisti. Juk norisi savo jėgomis viską padaryti, Žinau, kada galėčiau paprašyti, bet neprašau iš principo“, – dėstė jis.

Premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa užaugino du sūnus – vyresnysis Vytautas šiuo metu vadovauja bendrovei „Media Contacts“.

Lietuvos darbo biržos duomenimis, Lietuvoje sausio viduryje buvo įregistruota 280 tūkst. bedarbių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją