Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas, jau antrą mėnesį gaunantis iš bankų pranešimus apie įsipareigojimų nevykdančius studentus, ragina juos nedelsti susimokėti.

„Daugeliui studentų ši paskola yra pirmoji gyvenime. Matyt, dar nėra susiformavęs supratimas, kad aš turiu reguliariai mokėti bankui“, – komentavo Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondo Paskolų skyriaus vedėja Stanislava Eugenija Lipinskienė.

Jos duomenimis, šį rudenį vidutinė valstybės remiama paskola siekė apie 4900 Lt.

„Vadinasi, besimokantis studentas, kol kas mokantis bankui tik palūkanas, kiekvieną mėnesį turi sumokėti vidutiniškai apie 15-20 litų – arba maždaug tiek, kiek bare kainuoja 3-4 bokalai alaus“, – sakė E. Lipinskienė.

Pasak Paskolų skyriaus vedėjos, valstybė prisiima visus garantinius įsipareigojimus už valstybės remiamą paskolą. Studentams suteikiama galimybė gauti paskolą be paskolos grąžinimą užtikrinančių priemonių: turto įkeitimo, laidavimo ir t.t. Tačiau, anot jos, tai nereiškia, kad nemokantys studentai yra apsaugoti nuo neigiamų pasekmių.

Studentai, nevykdantys įsipareigojimų bankams, kitąmet negalės pretenduoti gauti valstybės ar valstybės remiamas paskolas. Be to, dėl dėmėtos kredito istorijos skolininkams ateityje gali kilti problemų pasinaudoti kitais bankų siūlymais, pavyzdžiui, gauti kreditą būstui.

„Delsimo mokėti pasekmės gali būti daug skaudesnės, nei keliolika litų, kuriuos vėluojama sumokėti bankams“, – sakė fondo atstovė, pabrėžusi, kad bankai studentiškų pasiteisinimų nepriima.

Valstybės remiamas paskolas lengvatinėmis sąlygomis teikia penki bankai: “DNB Nord”, “Swedbank”, “Snoras”, Šiaulių bankas ir “Nordea”. Studentai už gautas paskolas moka kintamas palūkanas. Jos sudarytos iš 3 mėn. VILIBOR/EURIBOR ir banko maržos, kuri svyruoja nuo 1,85% iki 3% paskoloms litais ir nuo 2% iki 3% paskoloms eurais.

Su studentais bankuose yra pasirašytos 4583 sutartys už daugiau nei 22,5 mln. litų.

Daugiausia studentų paskolas yra paėmę litais – pasirašyta daugiau nei 3,5 tūkst. sutarčių už daugiau nei 16,5 mln. litų. Paskolas eurais paėmė daugiau nei tūkstantis studentų, jų suma siekia beveik 6 mln. litų.

Prasidėjus paskolos grąžinimo laikotarpiui studentai turi galimybę susitarti su banku dėl paskolos grąžinimo atidėjimo bei su fondu, jei jų pajamos nesiekia Vyriausybės apraše nustatyto dydžio. Taip pat studentai gali būti atleisti nuo paskolos grąžinimo dėl nedarbingumo, ligos ar sužalojimo.

Studentams, pasirašiusiems valstybės remiamų paskolų sutartis studijų kainai, fondas studijų metu dengia palūkanas, viršijančias 5 procentus. Fondo direktoriaus sprendimu studijų metu paskolos gavėjams, pateikusiems dokumentus, įrodančius, kad asmuo yra nedarbingas ar iš dalies darbingas, gauna socialinę pašalpą arba iki pilnametystės neteko abiejų tėvų, fondo lėšomis yra apmokamos palūkanos, neišskiriant konkrečios valstybės remiamos paskolos rūšies.