E. Stumbriui nuostabą sukėlė naujovė studijų programų išorinio vertinimo ir akreditavimo tvarkos apraše. Su SKVC esą nederintą pataisą savo parašu patvirtino G. Steponavičius. „Jame rašoma, kad „ketinamos vykdyti studijų programos iki 2011 m. sausio 1 d. akredituojamos be išorinio vertinimo procedūros“. Reiškia, kas ką nori, tas tą registruoja“, - DELFI sakė E. Stumbrys.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką parengtos naujos studijų programos aprašas atiduodamas vertinti SKVC. Maždaug trečdalis programų įregistruojama, trečdalį siūloma taisyti, trečdalis atmetama. Tokia tvarka, pasak E. Stumbrio, ypač buvo nepatenkintos silpnosios aukštosios mokyklos

Eugenijus Stumbrys
E. Stumbrio teigimu, pavyzdžiui, Vilniaus ar Kauno technologijos universitetuose naujų programų atsiradimo procedūros gana ilgos ir griežtos universitetų viduje. „Tačiau užmirštama, kad yra ką tik įsikūrusių aukštųjų mokyklų, kur akademinė bendruomenė dar mezgimosi fazėje. Po trejų metų programų lauks išorinis vertinimas – kas atsitiks su tais studentais, kurių programos jau bus pradėtos vykdyti, tačiau nebus akredituotos? Įsivaizduojate, kuo tai gresia, kai studentas studijuoja, jo programą įvertiname kaip nekokybišką ir uždarome. Studentai gatvėje“, - kalbėjo SKVC vadovas.

Tokie studentai esą bus išmesti į gatvę arba jiems bus pasiūlyta pereiti į kitą aukštąją mokyklą. Tokie dalykai, prognozuoja E. Stumbrys, pasijus po 3 metų, kai bus imtasi programų išorinio vertinimo.

N.Putinaitė: ir ankstesnė tvarka iki galo neapsaugodavo

Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė aiškina, kad pagal naująją tvarką bus labiau prižiūrimos ir kontroliuojamos pačios aukštosios mokyklos, o ne jų sprendimai dėl studijų programų. Nuo šiol bus vertinama ne viena studijų programa, o visuminė aukštosios mokyklos veikla.

„Daugeliu atveju aukštoji mokykla net negalėdavo įregistruoti savo studijų programų per 2-3 metus, nors vertinant bendrą aukštosios mokyklos veiklą, ji pakankamai neblogai veikdavo. Paliekama daug daugiau atsakomybės pačiai aukštajai mokyklai“, - sako N. Putinaitė.

Nerija Putinaitė
N.Putinaitės teigimu, iki šiol būdavo nemažai istorijų, kai studijų programa patvirtinama, tačiau vėliau paaiškėja, kad dėstytojai užrašyti fiktyviai.

„Reiškia, kad netgi tas griežtas tikrinimas būdavo palankesnis toms aukštosioms, kurios būdavo didesnės. Jis daug mažiau palankesnis būdavo dinamiškoms aukštosioms, kurios iš tikrųjų ieško naujų studijų formų. Griežtas naujų studijų programų vertinimas nuo pat pradžių tikrai 100 proc. neapsaugo nuo to, kaip programa bus vykdoma. Tai būdavo matyti jau programą patikrinus po 3 metų. Tie patys išsakomi priekaištai galioja ir ankstesnei tvarkai“, - kalbėjo viceministrė, pastebinti, kad iki šiol įregistruojama labai mažai naujų studijų programų.

Pasak jos, išorinis studijų programų vertinimas išliks – esą aukštosios turės pateikti aiškiai apibrėžtą studijų planą, nurodyti materialinius išteklius, įvardyti, kas programose dėstys. Be to, ŠMM turi neeilinio programų vertinimo teisę.

N.Putinaitės teigimu, į pokyčius reikia žiūrėti sistemiškai, nes paėmus vieną elementą viskas gali atrodyti labai blogai.

Apsisprendė trauktis

„Tai, kas dabar vyksta, jau, ko gero, apsisprendimą skubina. Išeina nesąmoningi teisės aktai, praktiškai dirbti tampa nebeįmanoma. Man gaila įstaigos“, - kalbėjo E. Stumbrys, iš G. Steponavičiaus sulaukęs pasiūlymo pasitraukti savo noru.

Pasak jo, yra buvę atvejų, kai apie naujoves ir jų vykdymą SKVC sužinodavo iš „Valstybės žinių“. „Jeigu problema tik manyje, galbūt pasitraukimas būtų geriausia išeitis. Man ne vis tiek, kaip bus su studijų kokybe Lietuvoje. Jeigu tai tik mano asmuo, natūralu, kad pasitraukiu. Nesutarimų būta jau seniai, tačiau nenoriu akcentuoti ministro – esu minėjęs, kad mes su juo nelabai bendraudavome, nematė jis reikalo. Nesutarimų daugiau būta su ministro komandos žmonėmis, atsakingais už aukštojo mokslo studijas“, - kalbėjo E. Stumbrys.