"Tai yra mano asmeninis apsisprendimas. (...) Daug faktorių lėmė. Čia nėra vienadienis sprendimas. Šiaip ar taip, kiekvienas žmogus nusprendžia, kiek jis gali ir ką jis gali dirbti. Manau, kad per 6,5 metų tiek, kiek galėjau, sistemai daviau. Visą laiką sakiau: dirbsiu tol, kol manysiu, kad esu naudingas", - pirmadienį žurnalistams sakė atsistatydinantis "Sodros" vadovas.

M. Mikaila atmetė gandus, neva jį palikti postą paskatino išaiškėję faktai dėl viešųjų pirkimų. Jis džiaugėsi Valstybės kontrolės "Sodroje" atlikto audito išvada, esą įstaigai skirta tik 1 rekomendacija, tuo tarpu Vyriausybės veiklai - 5, socialinės apsaugos ir darbo ministerijai- 16 rekomendacijų.

M. Mikaila sakė savo veikloje matąs klaidų, tačiau jų nedetalizavo. Jis neslėpė, kad politikai jo kartais negirdėjo, nesiskaitė su jo nuomone ar pastebėjimais.

"Turbūt didžiausia klaida, kad neatsistatydinau prieš metus. Galbūt būdamas jaunesnis būčiau galėjęs intensyviau ieškotis kito darbo", - juokavo jis.

M. Mikaila pripažino, kad "Sodrą" ir socialinio draudimo sistemą reikia reformuoti. Pasak jo jauni, nauji žmonės tuos pokyčius galės lengviau įgyvendinti.

Ateities planų postą paliekantis "Sodros" direktorius neatskleidė, bet tikino darbo pasiūlymų neturįs, o savo įpėdinio nežinąs.

Pastaruoju metu M. Mikailos vidutinis mėnesinis darbo užmokestis buvo 5300 litų "ant popieriaus", o "į rankas" gaudavo 3500 litų. Atsisakęs pareigų M. Mikaila negaus jokios išeitinės kompensacijos, jam tik bus išmokėti pinigai už nepanaudotas 52 atostogų dienas.

ELTA primena, kad M. Mikaila "Sodros" vadovo pareigas ėjo nuo 2003-iųjų liepos.

Pastaruoju metu "Sodra" sulaukė nemažai kritikos dėl savo veiklos. Ūkio ministras Dainius Kreivys yra kreipęsis į premjerą, prašydamas įpareigoti Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) nubausti "Sodros" vadovybę už tai, kad ši, pažeisdama viešųjų pirkimų procedūras, už beveik 3,9 mln. litų pernai įsigijo daugiau nei 1000 kompiuterių.

Pasak ministro, neskaidrų pirkimą patvirtina ir šiemet atliktas "Sodros" veiklos ir finansų auditas, o VPK, užuot ištyrusi šį neskaidrų pirkimą, jo dokumentus nukišo kuo giliau į stalčių. Be to, "Sodra" už beveik 180 tūkst. litų įsigijo 38 naujus kondicionierius, skirtus serveriams vėsinti.

Seimas trečiadienį patvirtino ateinančių metų "Sodros" biudžetą, numatantį, kad 2010 metais "Sodros" pajamos sieks 9 mlrd. 886,099 mln. litų, o išlaidos - 12 mlrd. 580,238 mln. litų. Numatomas ateinančių metų "Sodros" biudžeto deficitas - 2 mlrd. 694,139 mln. litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas patenkino M. Mikailos prašymą atleisti jį iš einamų pareigų. M. Mikaila bus atleistas nuo gruodžio 21-osios. Premjeras Andrius Kubilius būsimus pasikeitimus "Sodroje" vertino teigiamai. Anot Vyriausybės vadovo, "Sodrai" reikia permainų ir šviesesnių idėjų.