Šiuo metu pagrindinis elektros tarifas siekia 35 ct/kWh.

Buitiniams vartotojams ir verslui elektra brangsta nevienodai. Buitiniams vartotojams kilovatvalandės kaina didėja 28 proc., verslui - apie 20 proc.

Gyventojams, naudojantiems elektrines virykles, kilovatvalandės kaina išaugs nuo 31 iki 43 ct. Vartotojai, per metus naudojantys daugiau kaip 12 tūkst. kWh elektros, už kilovatvalandę mokės nebe 29 ct, o 41 ct.

Dviejų laiko zonų tarifu mokantiems gyventojams dieninis tarifas didės nuo 40 ct iki 49 ct, naktimis ir savaitgaliais - nuo 23 ct iki 36 ct.

Dviejų laiko zonų tarifu mokantys ir elektrines virykles naudojantys vartotojai dieną mokės nebe 34 ct, o 45 ct, naktį – nebe 20 ct, o 34 ct. Suvartojantys daugiau kaip 12 tūkst. kWh per metus atitinkamai mokės 44 ct ir 33 ct (buvo 33 ct ir 19 ct).

Buitiniams vartotojams VST ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) tarifai vienodi, tačiau verslui skiriasi. Verslas, perkantis elektrą iš VST, mokės šiek tiek mažiau.

VKEKK teigimu, daugiabutyje gyvenanti trijų asmenų šeima, per mėnesį suvartojanti apie 200 kWh elektros energijos, ir vienkainiu tarifu mokanti 70 Lt, nuo Naujųjų metų mokės 20 Lt daugiau.

Kaip po posėdžio žurnalistams sakė VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys, staigų elektros energijos kainų augimą lėmė nuo sausio uždaroma Ignalinos atominė elektrinė.

Liepą gali vėl brangti?

„Tikimės, gal kaip nors ant duonos užteks, o toliau – nežinau. (...) Mes bandysime išgyventi, energetikos įmonės nuo liepos 1 sumažino tarifus ir šiai dienai gyvena nuostolingai, kitiems metams taip pat peržiūrime, optimizuojame kiek įmanoma visus savo kampelius, bandome ieškoti rezervų, kad tik kaip nors išgyventume. Apie jokius pelnus kalbos nėra“, - teigė Arvydas Zakalskis, Rytų skirstomųjų tinklų Finansų departamento direktorius.

„Apie išgyvenimą sunku šiandien pasakyti, turbūt be bankų pagalbos tikrai neišsiversime. Ir šiandieniniai ekonominiai trijų ketvirčių rezultatai nelabai džiugūs“, - klausiamas, ar elektros tarifų didinimas pakankamas, sakė VST generalinis direktorius Vytautas Aranauskas.

V.Aranauskas tikisi, kad vasarą bendra situacija valstybėje taisysis, tačiau neatmetė, kad esant blogai situacijai bus siekiama perskaičiuoti tarifą ir metų viduryje elektrą vėl branginti. „Manau, tas kelias neužkirstas“, - sakė VST vadovas.

„Gali taip, gali ne. Dabar sunku burtininkauti“, - klausiamas, ar elektra gali vasarą brangti vėl, teigė V. Poderys. Pasak V. Poderio, tokia galimybė bus nagrinėjama, kai bus gautas kreipimasis.

Ateitis – miglota

DELFI primena, kad gyventojams tiekiamos elektros kainą sudaro tiekimo, skirstymo, perdavimo paslaugų ir gamybos kainos.

Elektros gamybos kaina sudaro apie 30-35 proc., perdavimo – apie 10-12 proc., skirstymo paslaugos – 44-45 proc., tiekimo – apie 1 proc., o PVM – apie 14-15 proc. visos elektros energijos kainos, kurią moka gyventojai.

VKEKK prognozėmis, vėlesnių metų elektros kainų dinamika labai priklausys nuo to, kokios bus gamtinių dujų kainos rinkoje, kada bus pastatytas ir pradės veikti naujasis Lietuvos elektrinės blokas, kada atsiras elektros jungtys su Švedija ir Lenkija, kaip pavyks įdiegti rinkos principus ir kaip formuosis bendra Baltijos šalių didmeninė elektros rinka, kaip pavyks ją integruoti į bendrą Skandinavijos elektros rinką.

„Tikėtina, kad įgyvendinus visus šiuos tikslus bus sukurta efektyviai veikianti ir konkurencinga Baltijos šalių elektros rinka, kurioje elektros kainą formuos pigiausi ir efektyviausi elektros šaltiniai, o vartotojai galės pasirinkti mažiausią kainą ir geriausias paslaugas teikiančius elektros tiekėjus”, - teigiama VKEK interneto svetainėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją