“Kas galėtų paneigti, kad Lietuvoje nėra įtakingų jėgų, kurios nenorėtų, kad būtų išaiškinta Medininkų tragedija", reaguodamas į sprendimą atiduoti buvusį sovietų milicijos specialiojo būrio OMON smogiką Igorį Gorbaną Latvijai interviu televizijai LNK retoriškai klausė Tomas Šernas, kuris buvo sunkiai sužeistas bet vienintelis liko gyvas po Lietuvos muitinės ir policijos pareigūnų sušaudymo Medininkų poste pasienyje su Baltarusija prieš 12 metų.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, kuris yra dirbęs šalies generaliniu prokuroru, pareiškė, kad liudytojo atpažinimas galėjo tapti reikšmingu persilaužimu Medininkų žudynių byloje.

Opozicinės Tėvynės Sąjungos parlamentaras Vytautas Landsbergis, ėjęs faktinio šalies vadovo pareigas praėjusio dešimtmečio pradžioje, kai įvyko Medininkų tragedija, pareiškė didelį pasipiktinimą dėl sprendimo paleisti iš suėmimo Lietuvoje ir perduoti Latvijai I.Gorbaną, nepaisant to, kad jį kaip galimą žudynių dalyvį atpažino T.Šernas.

LNK televizijos žinių tarnyba trečiadienio vakarą parodė interviu su T.Šernu, kuriame jis teigia, kad per akistatą su buvusiu Rygos OMON būrio smogiku I.Gorbanu atpažino jį dalyvavus Medininkų žudynėse.

Tiriant bylą buvo nustatyta, kad 1991 metais naktį iš liepos 30-osios į 31-ąją septynis Lietuvos muitininkus ir policininkus nušovė ir vieną sunkiai sužeidė būtent sovietų OMON būrio smogikai.

Vienas iš buvusių OMON Rygos būrio milicininkų I.Gorbanas buvo sulaikytas pernai pasienyje su Kaliningrado sritimi, Lietuvos pareigūnams atpažinus jį kaip ieškomą Interpolo. Jį išduoti paprašė Latvija, kuri jam inkriminuoja valstybinius nusikaltimus. Tačiau Lietuva iškart to nepadarė, įtarusi, kad I.Gorbanas galėjo dalyvauti ir Medininkų žudynėse.

Lietuvos teismas buvo leidęs jį suimti iki birželio 21 dienos, tačiau dar gegužės pabaigoje prokuratūros prašymu suėmimą Medininkų byloje panaikino, atverdamas kelią jo išdavimui Latvijai.

Skelbta, jog tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, o kol tvarkomi ekstradicijos formalumai, I.Gorbanas laikomas Lukiškių izoliatoriuje-kalėjime Vilniuje.

Nors pats I.Gorbanas teigia praėjusio dešimtmečio pradžioje buvęs paprastas šauktinis karys ir saugojęs “kažkokius pastatus”, kai omonininkai užpuldinėjo nepriklausomybę atkūrusių Baltijos valstybių institucijas ir pareigūnus, T.Šernas teigia, kad būtent šis asmuo dalyvavo Medininkų posto užpuolime.

Buvęs muitininkas sako neabejojantis, kad I.Gorbanas šaudė į Lietuvos pareigūnus.

“Jis vienas iš tų, vienas žmogus, kurį aš realiai mačiau. Kuris pabėgo visų pirma per apšviestą aikštelę. Labai lengva jį atsiminti iš tipiško kūno sudėjimo, tipiško savotiško ėjimo, bėgimo. Jo veido bruožai buvo tokie patys. Yra žmonės kurie nesikeičia. Jis vienas iš jų. Taip pat jisai šaudė”, - LNK televizijai sakė T.Šernas.

Tačiau Generalinės prokuratūros prokuroras Algimantas Kliunka suniekino vienintelio gyvo Medininkų tragedijos liudininko parodymus.

“Jūs ten su tuo Šernu galite guostis ar ne, bet jeigu man peršautų galvą ir aš būčiau invalidas kelintos grupės, gulėčiau komos būsenoje be sąmonės, ir man po 10 metų kažką parodytų, gal pataikyčiau, gal ir ne. Arba įsivaiduočiau, kad iš parodytų asmenų yra vienas atpažintinas, o gal ten nė vieno nėra. Todėl vienu tokiu įrodymu niekas nesiremia - nei teismai, nei tardymas”, - televizijai pareiškė prokuroras.

Pasak prokuroro, tolesniam tyrimui I.Gorbanas nebereikalingas, todėl jis perduodamas Latvijai.