„Žmogus, dėl kurio abejojo, ar vežti, atveža medalį. Tai svarbiausia“, - DELFI sakė Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto docentas, ypatingai gabių mokinių papildomo ugdymo mokyklos „Fizikos Olimpas“ direktorius Stasys Tamošiūnas. Pasak jo, tai - pirmas atvejis Panevėžio krašte. Bronzos medaliu pasipuošė ir Gabija Žemaitytė, o Povilas Kanapickas, Emilis Pileckis ir Algirdas Baškys paskatinti pagyrimo raštais.

Pinigų surado po kilusio triukšmo

Paprastai į tarptautines olimpiadas šalys išleidžia po 5 atstovus Tačiau 5-as sąraše buvęs panevėžietis T. Kartanas iš olimpiadas organizuojančio Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro specialistų pavasarį išgirdo, kad, esant krizinei situacijai, taupant lėšas, Švietimo ir mokslo ministerija į olimpiadą numato vežti tik keturis moksleivius. Visgi T. Kartanas tuomet išgirdo ir „paguodos“ žodžius: „Jei susirasi, kas finansuoja, gal ir vešime“.

Gimnazija tuomet ketino reikiamų 8 tūkstančių litų ieškoti miesto savivaldybėje ir pas vietos verslininkus, T. Kartano bičiuliai, „Fizikos Olimpo“ moksleiviai bei kiti prijaučiantys fizikai įsteigė specialų fondą kelionei į Meksiką apmokėti.

Po kilusio triukšmo pinigų gimnazisto kelionei į olimpiadą atsirado.

S.Tamošiūno manymu, valstybė T. Kartanui skyrė pinigų tik tada, kai tapo gėda. „Jeigu ne visuomenės reakcija, esu įsitikinęs, kad T. Kartanas nebūtų važiavęs“, - sakė „Fizikos Olimpo“ direktorius, tuomet žadėjęs trūkstamus pinigus skirti iš savų lėšų.

Pasak S. Tamošiūno, visuomenės suaukotų pinigų neprireikė, juos aukotojams ruošiamasi grąžinti arba palaikyti, jei pasikartotų T. Kartano atvejui analogiška situacija.

Į Lietuvą olimpiadoje dalyvavusi fizikų komanda grįžta antradienio naktį.