"Pasaulio banko studija ir daugelis kitų ekspertų pripažįsta vieną faktą, kad Lietuvoje pensinis amžius yra vienas iš mažesnių tarp Europos Sąjungos valstybių ir todėl ir yra siūloma palaipsniui - po porą mėnesių kas pusę metų ar kas metus - didinti pensinį amžių, kad jis pasiektų tą europietišką standartą - 65 metų amžių", - Lietuvos radijui sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, dabartinis pensinis amžius nebeatitinka demografinės situacijos ir tų galimybių, kurias turi Lietuvoje: "Todėl turime galvoti ir svarstyti ir tokius sprendimus".

Premjeras, paklaustas, ar pensinis amžius būtų prailgintas nuo kitų metų sausio 1-osios, tikino, jog kol kas joks konkretus sprendimas nėra priimtas, bet teigė, kad to ilgai atidėlioti "tikrai nebūtų verta".

A.Kubiliaus teigimu, jo nuomonė dėl pensijų mažinimo paaiškės tuomet, kai tai bus aptarta Vyriausybėje.

"Prieš savaitę ir dabar aš kartoju tą patį - kol kas mes nesvarstome tokių klausimų (pensijų mažinimo - BNS). Kai aš sakau, jog nesvarstome, tai nereiškia, kad mes nesvarstysime tų klausimų prabėgus kažkuriam laikui", - sakė ministras pirmininkas.

Pasak jo, Lietuvoje dirbusios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos rekomendaciją - per artimiausius porą metų viešųjų finansų deficitą sumažinti 7 proc. nuo BVP, arba 7 mlrd. litų - Lietuva gali įvykdyti, arba ieškodama būdų padidinti pajamas, tai yra, didinti vienus ar kitus mokesčius, arba sumažinanti išlaidas. Tačiau, anot premjero, viešuosiuose finansuose tokių išlaidų, kurias būtų galima neskausmingai arba lengvai sumažinti, nebėra.

"Tie siūlymai, kuriuos dabar pateikėme Seimui, yra pateikti diskusijos pradžiai, ir jeigu kažkas nesutinka, tai turtėtų pasiūlyti, o kaipgi pasiekti tokį patį rezultatą kitais būdais. Tai jau girdime ir iš koalicijos partnerių siūlymų mažinti pensijas, darbo grupė, kuri buvo sudaryta Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, taip pat yra pateikusi siūlymų, kad mažėjant atlyginimams, turėtų būti peržiūrimos ir draudžiamosios pajamos. Tai turime suvokti", - aiškino A.Kubilius.

Neilginti pensinis amžiaus reikalauja profesinės sąjungos.

Šiuo metu moterų pensinis amžius Lietuvoje yra 60 metų, vyrų - 62,5 metų.