aA
Konstitucinio Teismo (KT) prašoma išaiškinti, ar partijoms nepriklausantiems asmenims Lietuvoje pagrįstai draudžiama dalyvauti Europos Parlamento (EP) rinkimuose.
KT prašoma išaiškinti, ar nepartiniams pagrįstai draudžiama dalyvauti EP rinkimuose
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)
Dėl nuostatos, kad kandidatus gali kelti tik partija, atitikimo Konstitucijai ketvirtadienį nusprendė kreiptis Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis visuomenininkų skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo neregistruoti jų kandidatais į EP rinkimus. Kol bus gautas KT nutarimas, šios bylos nagrinėjimas sustabdytas.

Pasak LVAT, kyla abejonė, ar teisė kelti kandidatus į EP išimtinai tik partijoms neprieštarauja Konstitucijai, nes dalyvavimas politinėje partijoje suponuoja tam tikros politinės ideologijos, įsitikinimų ar pažiūrų pripažinimą, todėl Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymas neleistinai apriboja piliečio, norinčio pasinaudoti savo rinkimų teise, teisę turėti savo įsitikinimus, pažiūras, nesutampančias su politinių partijų pažiūromis.

LVAT teigimu, yra pagrindo manyti, kad teisinis reglamentavimas, kai kandidatus į EP daugiamandatėje rinkimų apygardoje gali kelti tik politinės partijos, tam tikra prasme verčia piliečius formaliai ar neformaliai save susieti su partijomis, nes tik per politines partijas jie galėtų realizuoti savo rinkiminę teisę - kelti savo kandidatus į EP narius.

Ketvirtadienio teismo posėdyje kartu pateiktas VRK sprendimą ginčijančios asociacijos "Už konstitucines gyventojų teises" vadovo teisininko Liudviko Ragauskio prašymas kreiptis į Europos Bendrijų Teisingumo Teismą atmestas.

L.Ragauskis teisme sakė, kad įstatymo nuostata, jog kandidatus gali kelti tik politinės partijos, gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Europos Sąjungos (ES) teisei.

"Suprasdami, kad ginčas negali būti išspręstas šioje teismo salėje, prašytume kreiptis į abi šias institucijas", - teismo posėdyje sakė L.Ragauskis.

Atsisakydama registruoti visuomenininkus, VRK rėmėsi Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata, pagal kurią kandidatus gali kelti politinė partija. Pagal teisės aktus, ji turi būti įregistruota ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki rinkimų ir atitinkanti įstatymo reikalavimus dėl partijos narių skaičiaus, t.y. jų turi būti ne mažiau 1000.

VRK narys Julius Jasaitis teisme sakė, kad VRK dėl įstatymo normos kitokio sprendimo visuomenininkų atžvilgiu priimti ir negalėjo, bet pripažino, kad įstatymas gali būti netobulas.

"Pareiškėjas teismą naudoja kaip instrumentą pakeisti įstatymus (...). Manau, kad visos pretenzijos turėtų būti adresuotos įstatymo leidėjui", - teismo salėje sakė J.Jasaitis.

VRK atstovas teigė neprieštaraująs siūlymui kreiptis į KT, bet nepritarė idėjai prašyti Liuksemburge įsikūrusio Europos Bendrijų Teisingumo Teismo prejudicinio sprendimo.

Prieš kelerius metus savivaldybių rinkimuose visuomenininkai iš dalies pasiekė savo tikslą - teismui apskundus VRK neigiamą sprendimą dėl registracijos, šis nukeliavo iki Konstitucinio Teismo, kuris pripažino, kad Vietos savivaldos rinkimų įstatymas, leidęs tik partijų kandidatų sąrašams dalyvauti rinkimuose, prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Tuo pačiu KT pareiškė, jog 2007 metų savivaldybių tarybų rinkimai turi vykti pagal seną tvarką, o 2011 metais nepartiniams kandidatams privalu sudaryti galimybę balotiruotis. Teisės aktai, kurie turėtų reglamentuoti nepartinių sąrašų dalyvavimą savivaldybių tarybų rinkimuose, Seimui iki šiol nėra pateikti.

Vėliau panašioje situacijoje dėl Seimo rinkimų KT pasisakė, jog įstatymas neprieštarauja Konstitucijai, nes, atstovus į Seimą renkant ne tik daugiamandatėje apygardoje, kurioje rinkimų sąrašus kelia partijos, bet ir vienmandatėje, sudarytos galimybės rinkimuose dalyvauti nepartiniams asmenims.

Pareiškinių dokumentų dalyvauti EP rinkimuose įteikimas VRK baigsis - gegužės 4-ąją, pirmadienį.

Rinkimai į naujos kadencijos 736 vietų EP visoje Europoje vyks 2009 metų birželio pradžioje, Lietuvoje - birželio 7 dieną. Lietuvoje renkama 12 europarlamentarų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Prasideda naujas prezidento rinkimų etapas: kas surinko daugiausiai rinkėjų parašų (1)

Baigėsi pretendentų į kandidatus prezidento rinkimuose parašų rinkimo terminas. Reikiamą...

Kauniečių vedlys juokėsi iš pasklidusių gandų, kapitonas žvelgė į artėjantį išlikimo mūšį

Puikią pergalę Nemuno saloje iškovojęs Kauno „Žalgiris“ (14/18) išlaikė viltis užimti...

Avarija magistralėje A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda: automobilis taranavo kelininkų mašiną susidarė spūstis (1)

Penktadienį Kaišiadorių rajone į magistralėje dirbančių kelininkų mašiną rėžėsi...

Parduodamos legendinės „Šilo kopos“ patalpos: šeimininkai sako grąžinę Merkinei karūną, o dabar – nauji planai (2)

Prieš septynerius metus Merkinėje duris atvėrė bistro „Šilo kopa“. Vadovaujamas mamos ir...

Tautietį gyręs santūriai, Messina atskleidė sekęs Sumnerį dar NBA (3)

Ettore Messina nespjauna į tikimybių teoriją, bet suskaičiuoti kiekvienos dėl paskutinės...

Mėsos patiekalai Velykų stalui: gudrybės, kurios pravers gaminant

Mitybos specialistė, pirmųjų Lietuvoje ketogeninės mitybos mokymų autorė Olga Pakalniškienė...

Meteorologai skelbia, kokių orų Europai tikėtis balandį

Balandžio mėnesį nemažoje Europos dalyje vyraus aukštesnė nei įprasta temperatūra ir tęsis...

Į Lietuvą iš Nyderlandų atkeliaus oro gynybos sistemos „Patriot“ (11)

Nyderlandai šią vasarą į Lietuvą siųs „ Patriot “ oro gynybos sistemas. Tai savo „X“...

Gabrielė Grygolaitytė-Vasha su mylimuoju ir dukra lepinasi atostogomis itin prabangiame Egipto viešbutyje: šįkart norėjosi gerai pailsėti

Atlikėja Gabrielė Grygolaitytė- Vasha su mylimuoju ir dukryte Adrija pabėgo atostogų į Egiptą....