„Kodėl jūs, tamsta, manote, kad tas viduriniojo piršto parodymas yra pasiuntimas ant tų trijų raidžių?“ – kreipdamasi į kaltinamąją vietoje negalėjo nustygti teisėja.

V. Iljinych bei teisėjos diskusijos negirdėjo nukentėjusiąja baudžiamojoje byloje pripažinta Berneen – ji teisme nepasirodė ir paprašė bylą nagrinėti jai nedalyvaujant. „Tokia jos teisė“, - pripažino teisėja A. Tumelionytė, juoba kad dainininkė nėra pareiškusi civilinio ieškinio, o jos teises atstovauja advokatas Saulius Juzukonis.

„Žinoma, tokia jos teisė, tačiau mane stebina toks jos požiūris, nes anksčiau ji aiškino, kad šioje byloje liudijo tik todėl, kad tokie atvejai ateityje daugiau nepasikartotų“, - stebėjosi V. Iljinych advokatas Nerijus Ulčinas.

Tačiau net ir be Afrikoje gimusios dainininkės teismo posėdyje buvo ką veikti – teismas apklausė policijos pareigūną Andrejų Nikuliną, kuris buvo atvykęs į Maironio gatvę, kurioje buvo užpulta Berneen ir jos draugė Solveiga Zubrickiene.

„Jos pareiškė, kad neturi pretenzijų, matyt mergaitės iš pradžių buvo išsigandusios, todėl ir skambino 112, - teisme kalbėjo pareigūnas. – Budėtojui apie tai pranešėme, tačiau jis liepė mums važiuoti patikrinti autobuso, kuriuo turėjo važiuoti užpuolikė. Tačiau mums nurodė ne tą kryptį, todėl mes ir nieko nesuradome“.

V. Iljinych buvo priversta keiktis teismo salėje

Prie baudžiamosios bylos teismui yra pateiktas vaizdo įrašas, kur V. Iljinych nufilmuota įvykio, dėl kurio sulaukė kaltinimų, vietoje. Kadangi krašto apsaugos savanorė pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo metu esą įbauginta davė melagingus parodymus, ji paprašė filmuotos medžiagos nežiūrėti.

Nors V. Iljinych jau yra davusi parodymus teisme, teisėja A. Tumelionytė nusprendė dar kartą pasitikslinti kai kurias kaltinamosios susidūrimo su Berneen detales.

„Man buvo parodyta viduriniojo piršto kombinacija“, - apie pirmąjį susidūrimą su sparčiai populiarėjančia dainininke aiškino V. Iljinych.

„O ką ta kombinacija reiškia?“ – stebėjosi teisėja.

„Tai laikoma pasiuntimu ant trijų raidžių“, - diplomatiškai bandė aiškinti V. Iljinych.

„Kokios tos trys raidės – aš žinau tik ABC. Kodėl jūs tamsta laikote, kad tas viduriniojo piršto parodymas yra tas pasiuntimas ant trijų raidžių?“ - vėl klausė teisėja.

„Tai visa visuomenė žino! Ką, man jums dabar čia tai parodyti? Tai juk gesto vertimas, ar aš jums turiu tuos žodžius pasakyti?“ - teisėjos klausimais stebėjosi V. Iljinych. Spaudžiama kaltinamoji vis dėlto išdrįso teismui pasakyti, kad tie žodžiai buvo „f... you“.

„Tamsta, bet tas fakju yra žodis, o jums rodė gestą. Pasakykite, ką jis reiškia, juo labiau kad tai ne lietuvių kalbos žodis. Gal aš išgirsčiau tą žodį ir juokčiausi“, - atkirto teisėja.

„Tai yra pasiuntimas velniop, bet tik grubiau...“ – dar ramiai aiškino krašto apsaugos savanorė.

„Ir kas ten yra grubiau?“ – vėl klausė teisėja.

„Nejaugi aš turiu dabar tai jums pasakyti? Gerai, ji man pasakė „eik tu na...“ – neišlaikiusi pasakė V. Iljinych.

„Aš vėl nesuprantu, ką jūs čia kalbate“, - stebėjosi teisėja.

„Bet teisėja, juk negalima taip elgtis, teismas yra vieša vieta, negalima taip kalbėti“, - neišlaikęs į pokalbį įsiterpė V. Iljinych advokatas N. Ulčinas.

Klausė, kada pamatė, kad Berneen – „nėra baltakojė moteriškė“?

„O kada jūs pamatėte, kad tai nėra baltakojė moteriškė ir ar jūs naudojote žodžius „niger“?“ – toną bandė švelninti teisėja.

„Kai iš karto pamačiau, kad ji ne baltaodė, iš karto išėjau namo“, - kalbėjo kaltinamoji.

„Ką, tamstą spalva išgąsdino?“ – teiravosi teisėja.

„Ne, jos draugė pradėjo kviesti policija, o aš nenorėjau, kad kiltų problemų. Maža ką, policija gali paimti ir ką nors pripiešti“, - sakė V. Iljinych.

Po papildomų klausimų kaltinamajai bylą nagrinėjanti teisėja A. Tumelionytė paskelbė, kad žodis „niger“ yra vienas grubiausių įžeidimų tamsiaodžiams žmonėms, o tariamasis „pasiuntimas ant trijų raidžių“ – vulgarus teiginys.

Apie Konstitucinį Teismą ir homoseksualistus

Berneen bylą nagrinėjanti teisėja planavo, kad pirmadienį iš esmės bus baigtas bylos nagrinėjimas, tačiau teismo planus sugriovė V. Iljinych advokatas - jis paprašė kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT). V. Iljinych gynėjas tvirtino, kad Baudžiamasis kodeksas riboja Konstitucijoje numatytas žmonių teises – esą tik kodekse teigiama, kad galima niekinti ir tyčiotis iš kitos tautybės ar rasės asmenų.

Pasak advokato, Konstitucijos 25-ajame straipsnyje nurodyta, kad draudžiama kurstyti tautinę neapykantą, tačiau Baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje atsakomybė numatoma ir už niekinimą bei tyčiojimąsi.

Be to, advokatas ėmė aiškinti, kad įstatymų leidėjas Baudžiamajame kodekse praplėtė sąvokas ir dabar baudžia asmenis, kurie diskriminuoja homoseksualios orientacijos žmones. „Tačiau kai buvo priimta Konstitucija, tuo metu buvo baudžiama už vyro santykiavimą su vyru“, - advokatas pabrėžė, kad Konstitucijos įsigaliojimo metu homoseksualizmas buvo laikomas nusikaltimu.

Ilgai klausiusi N. Ulčino postringavimus apie homoseksualizmą teisėja A. Tumelionytė neišlaikė ir advokato kalbą nutraukė: „Advokate, jūs matyt dėl savo seksualinių reikalų viską esate išstudijavęs, bet tai nėra susiję su byla, prašome kalbėti tik tai, kas liečia šią bylą“, - teigė teisėja.

„Tuomet aš reiškiu protestą, kad man neleidote kalbėti ir pateikiu prašymą raštu bei prašau kreiptis į Konstitucinį Teismą, o kol šis prašymą išnagrinės, bylą sustabdyti“, - pareiškė N. Ulčinas.

Tuo tarpu Berneen advokatas S. Juzukonis mano, kad advokato prašymas nėra tikslus ir prašė teismo pačiam nuspręsti, ar verta į šią bylą įvelti Konstitucijos sargus.

Prokuroras: prie ko čia žydai ir gėjai?

„Šis prašymas neturi sąsajos su byla ir nėra tinkamai paruoštas“, - atkirto ir valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas. Su kaltinamosios prašymu prieš teismo posėdį susipažinęs prokuroras pareiškė nusistebėjimą, kad dokumente advokatas analizuoja žydų ir homoseksualistų santykius, o tai neturi jokio ryšio su V. Iljinych byla.

Ar bus kreipiamasi į KT, teisėja A. Tumelionytė žada paskelbti gegužės pradžioje. Jeigu V. Iljinych gynėjo prašymas bus atmestas, kitame teismo posėdyje turėtų būti pagarsinta bylos medžiaga bei pasiūlyta bausmė kaltinamajai.

DELFI primena, V. Iljinych kaltinama dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei rasinės neapykantos kurstymo.

V. Iljinych savo kaltės nepripažįsta, teisme ji aiškino, kad Berneen jai prie Šv.Onos bažnyčios esą parodė nepadorų gestą. „Norėjau pasakyti, kad negražiai elgiasi, tačiau ji kilstelėjo butelį, todėl ją stumtelėjau. Maniau, kad ji man trenks. Tuomet ji rėkė, cypė, todėl aš nusprendžiau pasitraukti ir, kad nebūtų bereikalingų problemų, išvažiavau namo autobusu“, - baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu kalbėjo krašto apsaugos savanorė.

Berneen po išpuolio ją apžiūrėjusiam gydytojui yra sakiusi, kad susižalojo krisdama duše.